8.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăPiaţa birourilor îşi recapătă suflul

Piaţa birourilor îşi recapătă suflul

Piaţa spaţiilor de birouri înregistrează un prim ­trimestru stabil, o gură de aer pentru proprietarii de clădiri de birouri. După ce anul trecut nu au vândut mai nimic, în primele trei luni ale lui 2010 au început să vorbească din nou ­despre profit în loc de pierderi, rată de ocupare în loc de rată de neocupare şi contracte în loc de negocieri fără finalizare concretă.

Volumul închirierilor din primul  trimestru al acestui an a atins un nivel de 45.700 mp. Suprafaţa tranzacţionată pe piaţa birourilor a crescut de trei ori faţă de perioada ianuarie-martie 2009 şi reprezintă mai mult de 70% din cererea totală din anul trecut. Dar acesta este doar un prim motiv al stabilizării pieţei, potrivit unui studiu CBRE. Un al doilea motiv ar fi încetinirea ritmului livrărilor de spaţii noi de birouri. Rata de neocupare este semnificativ mai redusă în zonele centrale – 12%, zona Nord -10,6% şi zona Centru – 14%. În zonele secundare, precum Pipera şi zona Est, rata de neocupare poate ajunge şi la 25%.
„Semne încurajatoare pentru începutul de an. Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, principalii indicatori ai ­pieţei spaţiilor de birouri (chiria prime, rata randamentului investiţional prime şi rata de neocupare) s-au stabilizat şi se înregistrează şi o creştere im­portantă a volumului de tranzacţionare. Aceste date demonstrează că piaţa de birouri este cu adevărat pe drumul cel bun spre o revenire stabilă”, declară Cătălina Jigman, Head of Office Agency and GCS, CB Richard Ellis.

Clădirile de clasă A, cele mai căutate
În primul trimestru din 2010 au fost livraţi aproximativ 72.300 mp de noi spaţii de birouri, ­dintre care aproape 85% sunt clădiri de clasa A (City Gate – Turnul Nord, HQ Victoriei, EuroTower şi Platinium Center). În continuare, cel mai mare număr de noi spaţii de birouri a fost livrat în centrul Bucureş­tiului (44%), urmat de zona Nord (30%). „Rata de neocupare variază puternic în funcţie de zone – de la un minim de 9,2% în zona Sud, care  are şi cel mai scăzut stoc de spaţii de birouri, până la 25% în zona Nord-Pipera, zona cu cel mai mare stoc de birouri”, afirmă Laura Bencze, Research Manager CBRE.
Volumul închirierilor din primul trimestru a atins un nivel de 45.700 mp, ceea ce reprezintă o creştere de 12% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Încurajator este şi faptul că aproape toate aceste tranzacţii reprezintă închirieri, comparativ cu anul 2008, când predominau contractele de preînchiriere.

Ce nu s-a închiriat încă
Dincolo de tot avansul pieţei, 22.000 mp de spaţii de birouri din Bucureşti au rămas fără ­chiriaşi, potrivit unui raport al Colliers International. În total, stocul a ajuns la 1,2 milioane mp.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 773: SUA anunță un ajutor militar de 6 miliarde dolari pentru Kiev. VIDEO

Ministrul american al Apărării, Lloyd Austin, a anunţat o nouă componentă de asistenţă militară pentru Ucraina în valoare de şase miliarde de dolari, într-un...

Modificări de trasee în acest weekend, în timpul desfășurării evenimentului „Bucharest Street Food Festival – Spring Edition”

Cu ocazia organizării evenimentului „Bucharest Street Food Festival – Spring Edition”, în zilele de 27.04.2024 (sâmbătă) și 28.04.2024 (duminică), între orele 09:00 – 22:00, circulația rutieră va fi restricţionată pe Șos....

Poliția se așteaptă la valori mari de trafic spre munte și spre mare

Centrul Infotrafic a transmis că valorile de trafic ar putea să crească în principal pe cele două drumuri naţionale cu staţiuni montane intens circulate...
Ultima oră
Pe aceeași temă