13.1 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăPetrom şi ExxonMobil au descoperit gaze naturale în perimetrul Neptun din Marea...

Petrom şi ExxonMobil au descoperit gaze naturale în perimetrul Neptun din Marea Neagră

Petrom împreună cu ExxonMobil Exploration and Production România Limited (EEPRL), o filială a companiei ExxonMobil, au anunţat vineri că Domino -1, prima sondă de explorare în ape de mare adâncime din sectorul românesc al Mării Negre, indică prezenţa gazelor naturale, potrivit HotNews.ro. “Acest fapt este încurajator, însă este prea devreme în procesul de explorare şi evaluare a datelor pentru a specula dacă se vor dovedi comerciale sau nu”, se menţionează într-un comunicat al companiilor.

Sonda Domino -1 este situată în blocul Neptun, la 170 kilometri de ţărm, în ape cu adâncimea de aproximativ 1.000 de metri şi este forată cu tehnologie de ultima generaţie. Operaţiunile de foraj au început la sfârşitul anului 2011 şi se desfăşoară în continuare. Se estimează că adâncimea totală a sondei va fi de peste 3.000 de metri sub nivelul mării.

Perimetrul Neptun are aproximativ 9.900 km2 în ape cu o adâncime ce variază între 50 şi 1.700 m. În noiembrie 2008, ExxonMobil Exploration and Production România Limited şi Petrom au semnat un acord prin care ExxonMobil a achiziţionat o participaţie de 50% în zonă de mare adâncime a perimetrului Neptun. În perioadă 2009-2010 Petrom şi ExxonMobil au achiziţionat date pentru peste 3.000 km2 din cadrul perimetrului Neptun, cu ajutorul tehnologiei seismice 3D.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă