17.8 C
București
luni, 16 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăPetrom - in scadere pe 2007, OMV a obtinut profit-record

Petrom – in scadere pe 2007, OMV a obtinut profit-record

» Petrom a incheiat anul trecut cu profit si afaceri in scadere fata de anul 2006, dar peste estimarile prudente ale companiei.

» Profitul operational al Petrom a scazut cu 29% in 2007, pe fondul diminuarii productiei de titei si al aprecierii leului.

»  OMV, compania-mama a Petrom, a realizat anul trecut un profit net record, de 1,65 miliarde euro, sustinut de succesul modernizarii Petrom.

PRELUARE

» Petromservice costa 328,5 milioane euro

Petrom a platit deja o parte din valoarea tranzactiei de preluare a Petromservice, de 328,5 milioane euro, potrivit raportului financiar al OMV. Suma a fost confirmata de firmele de consultanta si audit Ernst&Young si KPMG. AVAS, actionar cu 20% la Petrom, a contestat in instanta tranzactia, considerand-o prea scumpa. Primul termen in procesul cu AVAS
este pe 6 martie.

Petrom Bucuresti (snp), cel mai mare grup energetic roman, a afisat pentru anul trecut un profit net 1,778 miliarde lei (533 milioane euro), in scadere cu 22% fata de anul 2006, dar cu 5,2% peste estimarea proprie. In 2006, Petrom, companie controlata de austriecii de la OMV, si-a depasit cu 7% tinta in ceea ce priveste profitul net. "Rezultatele se inscriu in estimarile companiei, in pofida impactului mixt al mediului macroeconomic volatil si al cresterii preturilor titeiului pe plan international si a costurilor de aprovizionare", a declarat Mariana Gheorghe, director general executiv al Petrom.
In 2007, cifra de afaceri a Petrom s-a comprimat cu 6% fata de anul anterior, pana la 12,284 miliarde lei (3,68 miliarde euro), dar a depasit cu 13% tinta companiei. De asemenea, profitul operational inainte de taxe si impozite (EBIT) s-a diminuat cu 29%, la 1,965 miliarde lei (589 milioane euro), insa s-a situat cu 15% peste estimarile companiei.

Intarirea leului a scazut afacerile
"Aprecierea de anul trecut a leului a determinat scaderea cifrei de afaceri in moneda nationala, in ciuda majorarii evidente a cotatiei medii in dolari a barilului pe pietele internationale. Pe langa aceasta, observam si cresterea cu 23% a cheltuielilor de operare, in conditiile majorarii salariilor si a cheltuielilor cu tertii. Toate aceste elemente erau previzibile in urma rezultatelor de la 6 luni, respectiv la 9 luni", a explicat Cristian Tudorescu, analist piete de capital.

Program de Investitii
Investitiile realizate de Petrom in 2007 s-au cifrat la 3,82 miliarde lei (1,14 miliarde euro), cu 30% mai mari decat in anul anterior. Programul de restructurare a continuat si in 2007, numarul de angajati reducandu-se cu 20% fata de anul precedent, pana la 26.400.

In 2008 accentul se va mentine pe restructurarea si modernizarea Petrom, sustinute de investitii semnificative, de circa sase miliarde lei. OMV va continua sa realizeze investitii anuale de 3 miliarde euro in cadrul Petrom pana in 2010. Totodata, Petrom se va axa in 2008 pe reducerea costurilor de productie, prin integrarea companiei de servicii petroliere Petromservice, recent achizitionata. "Pentru anul 2008, daca pretul barilului se va mentine in cea mai mare parte a anului in zona de 90-100 dolari, am avea un impact important asupra vanzarilor si profitabilitatii SNP, fiind de asteptat ca anul acesta profitul companiei sa depaseasca maximul realizat in 2006. Din aceasta perspectiva, consider ca titlurile Petrom sunt printre cele mai atractive la acest moment pentru un plasament pe 1 an de zile", a mentionat Tudorescu.
La bursa, actiunile Petrom au scazut usor (cu 0,7%), la 0,4190 lei, insa pretul mediu s-a situat la 0,4220 lei, egal cu cotatia de inchidere din sedinta anterioara. Capitalizarea Petrom este de 23,464 miliarde lei (6,464 miliarde euro), cea mai mare de la BVB, dintre companiile romanesti.

OMV, rezultate-record al cincilea an consecutiv
Grupul petrolier austriac OMV a raportat un profit net de 1,65 miliarde euro pentru anul trecut, in crestere cu 8% fata de anul 2006, sustinut de succesul procesului de restructurare si modernizare a Petrom, rezultatele acestui proces urmand a fi mult mai vizibile in 2008, potrivit lui Wolfgang Ruttenstorfer, directorul executiv al OMV. Pentru 2007, OMV a afisat un profit operational (EBIT) de 2,377 miliarde euro, in crestere cu 5% fata de anul anterior, contributia Petrom fiind de 708 milioane euro (30% din total).

Cele mai citite

Ligia Deca a început vizita în zonele sinistrate, cu o școală nouă din județul Galați

Cursurile sunt suspendate luni şi marţi în 25 de unităţi de învăţământ din zonele afectate de inundaţii din judeţul Galaţi Ligia Deca, împreună cu o...

Premiile Emmy 2024. „Shogun”, număr record de trofee. Japonezii sărbătoresc triumful

Serialul "Shogun" a fost sărbătorit cu entuziasm în Japonia după ce a obținut un succes impresionant la gala Primetime Emmy Awards 2024, câștigând un...

Dani Olmo s-a accidentat! Cât va lipsi mijlocașul Barcelonei

Barcelona a primit o lovitură neașteptată, după ce Dani Olmo, unul dintre cei mai scumpi jucători transferați în această vară, s-a accidentat și va...
Ultima oră
Pe aceeași temă