14.1 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăPeste 20.000 de falimente estimate pentru 2010

Peste 20.000 de falimente estimate pentru 2010

» Cercul vicios al blocajului financiar si lipsa de lichiditati au amplificat cresterea numarului falimentelor.

» Sectorul farmaceutic, cel al componentelor industriale si productia industriala sunt domeniile care vor depasi mai usor efectele crizei financiare in 2010.

Numarul falimentelor se va mentine in 2010 la un nivel similar celui de anul trecut, nu atat din cauza conditiilor vitrege din piata, ci ca urmare a numarului mare de dosare de insolventa deschise anul trecut, care se vor prelungi si in acest an, potrivit estimarilor companiei de consultanta Coface Romania.
"Companiile care au reusit cu greu sa depaseasca anul 2009 vor trebui sa faca fata si anului curent", sustine Cristian Ionescu, managerul Coface Romania.
Acesta a anticipat pentru anul 2010 un numar de peste 20.000 de insolvente, multe dintre acestea fiind dosare deschise in anul anterior, ramase nesolutionate.
Cu toate acestea, semnalele pozitive de pe pietele externe ar putea avea influente benefice asupra pietei autohtone, prin schimbarea trendului psihologic de la pesimism si incertitudine la optimism.
In acest context, managerul Coface a anticipat cresteri cuprinse intre 5% si 15% pentru unele sectoare de activitate, cum ar fi cel farmaceutic sau de productie industriala. "Aceste cresteri sunt un pic artificiale, un fel de inversare a trendului, insa vor fi unele sectoare care vor anunta cresteri fata de primul semestru din 2009", ne-a declarat Cristian Ionescu.

"Inversarea trendului psihologic privind iesirea din criza economica presupune un ajutor important pentru firme. La sfarsitul fiecarui trimestru de-acum inainte vom avea evolutii pozitive fata de 2009, chiar daca avansul va fi lent si nu se va ridica la nivelul anilor anteriori. Insa aceste cifre vor induce optimism, cel putin in mediul de afaceri din Romania, chiar daca in randul investitorilor straini suntem perceputi inca pe negativ, din cauza instabilitatii politice din ultimele luni ale anului trecut", ne-a declarat Ionescu.
Acesta a reamintit drept principale domenii cu potential – care ar putea depasi mai usor efectele crizei – sectorul farmaceutic sau  cel alcomponentelor industriale si productia industriala. La polul opus continua sa intampine dificultati si in acest an sectoarele constructiilor, imobiliare, materiale de constructii si transporturi.

Seful Coface a avertizat ca principalele puncte nevralgice ale anului 2010 sunt legate de caderea acordului cu FMI si imposibilitatea finantarii Romaniei de pe pietele externe. O delegatie a FMI va sosi in Romania saptamana aceasta pentru a discuta cu autoritatile romane acordarea urmatoarelor transe de imprumut. Statisticile  Coface au indicat pentru primul semestru al anului 2009 o crestere cu 40% a numarului falimentelor fata de perioada similara a anului trecut, pana la 10.435 companii, de la 7.493 in 2009. Bucurestiul se mentine pe primul loc in functie de numarul cazurilor de insolventa, urmat de Constanta si Bihor.

Cele mai citite

Începe Festivalul Filmului European 2024

Institutul Cultural Român dă startul celei de-a 28-a ediții FFE chiar de Ziua Europei, pe 9 mai, la Sala Luceafărul (fostul CinemaPro) cu filmul...

EXCLUSIV. Surse liberale: Nicușor Dan a vrut să demisioneze după trei luni; PNL l-a oprit

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a vrut să demisioneze din funcție, după aproximativ trei luni de la preluarea mandatului, au declarat, pentru cotidianul...

3 genți de damă elegante, potrivite pentru ocazii speciale

În lumea modei, alegerea unei genți elegante pentru ocazii speciale poate fi esențială pentru a completa o ținută și a evidenția stilul și rafinamentul...
Ultima oră
Pe aceeași temă