13.4 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăPatru banci au primit garantii suplimentare in "Prima Casa"

Patru banci au primit garantii suplimentare in “Prima Casa”

Cresterea numarului solicitarilor de finantare din partea persoanelor care vor sa contracteze credite in baza programului cu garantii guvernamentale "Prima Casa" a determinat bancile sa solicite suplimentarea plafoanelor de creditare. In ultima perioada, patru banci comerciale au beneficiat de suplimentarea cu 57,6 milioane euro a plafonului de garantare in cadrul Programului "Prima Casa".
Banca Romaneasca si Banca Transilvania sunt ultimele doua banci care au beneficiat de suplimentarea plafonului, cu 7,5 milioane euro, respectiv 15 milioane euro. "Solicitarile au crescut la finele anului 2009, fiind deja utilizata o suma totala de peste 11 milioane euro. Suntem optimisti ca in perioada urmatoare Banca Romaneasca va reusi sa foloseasca integral plafonul acordat de Fondul de Garantare si, implicit, sa solicite o noua suplimentare de plafon", a declarat directorul executiv al bancii. Banca Romaneasca practica o marja de 3,75% peste Euribor la trei luni pentru creditele in euro si suporta comisionul de garantare de 0,37% din valoarea creditului, datorat Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM), precum si costul evaluarii imobilului care face obiectul garantiei.
La randul sau, directorul Bancii Transilvania, Robert Rekkers, a apreciat ca aceasta reprezinta cea de-a doua suplimentare pe care Banca Transilvania o primeste din partea Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri. "Vom folosi aceasta oportunitate pentru cresterea ritmului creditarii", a precizat Rekkers.
Suma este destinata celor care au incheiat deja sau vor incheia antecontracte de vanzare-cumparare a unui imobil, pana pe 15 februarie. Creditele sunt acordate pentru achizitionarea de locuinte terminate sau in constructie, precum si pentru cele care urmeaza sa fie construite.
si Alpha Bank a beneficiat de o suplimentare de 15 milioane euro, prin "programul cu garantii de stat «Prima Casa», ajungand la un plafon total de 90 milioane de euro". De asemenea, Piraeus Bank, cu actionariat elen, a primit o alocatie in valoare de 20 de milioane de euro.
Programul prin care statul garanteaza, in anumite conditii, creditele imobiliare contractate de persoanele fizice, in limita unui plafon de garantare de un miliard euro, a fost introdus de Guvern in acest an cu scopul relansarii vanzarilor de locuinte.

Cele mai citite

Robert Kennedy Jr., nepotul lui John F. Kennedy, are probleme serioase de sănătate înainte de alegerile prezdențiale

Robert Kennedy Jr., nepotul fostului preşedinte american John F. Kennedy şi candidat independent la preşedinţia Statelor Unite, a suferit de grave probleme de sănătate...

Robert Kennedy Jr., nepotul lui John F. Kennedy, are probleme serioase de sănătate înainte de alegerile prezdențiale

Robert Kennedy Jr., nepotul fostului preşedinte american John F. Kennedy şi candidat independent la preşedinţia Statelor Unite, a suferit de grave probleme de sănătate...

Kosovo are dificultăți în aderarea la Consiliul Europei

Prim-ministrul din Kosovo, Albin Kurti, a criticat miercuri condiţiile de aderare la Consiliul Europei, în special crearea unei structuri guvernamentale semiautonome pentru comunitatea sârbă,...
Ultima oră
Pe aceeași temă