14 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăOrdonanţă peste ordonanţă pentru certificatele verzi

Ordonanţă peste ordonanţă pentru certificatele verzi

Premierul vrea o nouă ordonanţă de urgenţă pentru a limita explozia certificatelor verzi, dacă preşedintele „continuă să blocheze legea“. De fapt, legea de aprobare a ordonanţei de urgenţă iniţiale introducea anumite ponderi pentru energia verde. Prin nepromulgare, entuziasmul inves­titorilor în regenerabile n-a mai putut fi descurajat, în ciuda reducerii numărului de certificate.

 

Cine vrea să plece cu dureri de cap nu are decât să încerce să înţeleagă cum s-a ajuns la disputa preşedinte-Guvern pe seama reducerii certificatelor verzi. Iniţial, Guvernul emite o ordonanţă de urgenţă prin care producătorii de energie regenerabilă urmau să primească mai puţini bani pentru certificatele verzi, prin amânarea plăţilor pentru un anumit număr de certificate, în funcţie de tipul energiei (unul pentru energia eoliană şi hidro, 2 pentru cea solară). Ordonanţa intră în vigoare în iulie 2013, amânarea certificatelor are în vedere perioada 2013-2017, iar plata eşalonată urma să aibă loc din 2018 până în 2020. Legea de aprobare a ordonanţei intră în dezbaterea Parlamentului, este adoptată şi este trimisă spre promulgare în decembrie 2013.

Citeşte şi: Băsescu, despre Ordonanţa pe certificate verzi: Ponta ori minte, ori e incompetent, ori ambele. Parlamentul nu a plagiat-o

Cuiul lui Pepelea

Cum producătorii de energie verde 
n-au părut prea impresionaţi de amânarea la plată preconizată, nici măcar de o nouă hotărâre de Guvern adoptată ulterior care limita suplimentar numărul de certificate verzi acordate, parlamentul introduce o modificare în legea de aprobare a ordonanţei, încercând să plafoneze la un anumit procent ponderea certificatelor verzi (14% pentru 2013 iar, după declaraţiile premierului, 11% pentru 2014). Ei bine, această limitare a ponderilor ar fi fost mai importantă pentru consumatori decât amânarea la plată sau reducerea certificatelor verzi, pentru că descuraja expansiunea regenerabilelor.

Preşedintele a blocat însă legea de aprobare a Ordonanţei – mai întâi a retrimis-o la Parlament iar când aceasta a fost adoptată din nou într-o formă identică, a contestat-o la Curtea Constituţională (în februarie 2014), pe motiv că nu a fost pre-notificată Comisia Europeană (fapt negat vehement de Guvern). Proiectul de lege din Parlament privind energia regenerabilă menţine la 11% cota din consumul total de electricitate pentru care sunt acordate certificate verzi, iar în lipsa legii acest nivel va creşte, din aprilie, la 15%, generând şi creşterea facturii, sublinia ieri Victor Ponta.

Presat de marii consumatori de energie, Guvernul se vede silit să ia taurul de coarne şi să penalizeze investiţiile în energia regenerabilă înainte ca mari companii precum Alri, Sidex etc. să nu îşi adâncească pierderile (Alro a ameninţat ieri că ia în calcul reducerea capacităţilor de producţie). Până la urmă întrebarea de 100 de puncte este cine a greşit mai mult faţă de consumatori? Preşedintele care a amânat efectele unei legi care urmărea să reducă ponderea regenerabilelor în facturi sau Guvernul care n-a sesizat la timp dimensiunea fenomenului şi a încurajat investiţiile în energie verde deşi Româna avea oricum multă energie hidro, curată.

Alarmism, politicianism, proteste

“Soluţia este să trecem peste preşedinte şi să apărăm industria şi consumatorii români, eventual printr-o nouă ordonanţă dacă domnia sa refuză în continuare promulgarea legii”, a spus Ponta, în şedinţa de guvern. El a susţinut că “cel mai mare pericol prin care trece România în 2014” este cel al “exploziei” preţurilor la electricitate, deoarece preşedintele a refuzat de două ori promulgarea legii prin care cota certificatelor verzi este redusă, iar preţurile rămân astfel constante. “Dacă facem cum zice preşedintele Băsescu, toate facturile se măresc cu 50% pentru zona industrială – şi vreau să-mi anunţ solidaritatea totală cu angajaţii de la Alro, Sidex şi alte companii – dar şi pentru consumatorul casnic, tot cu 50%”, a spus Ponta (premierul se referea de fapt la preţul certificatelor verzi, nu la valoarea în sine a facturilor, n.n, preţul acestora urmând să urce de la 42 lei la 63 lei/MGW).

Citeşte şi: Guvernul îl acuză pe Băsescu de dezinformare, în privinţa certificatelor verzi

Purtătorul de cuvânt al şefului statului, Bogdan Oprea, afirmă că declaraţiile premierului Victor Ponta de la începutul şedinţei de Guvern referitoare la creşterea preţurilor la energie sunt “voit mincinoase”, menţionând că singurul care doreşte să majoreze preţurile în România este actualul premier. Legea de aprobare a OUG nr. 57/2013 a făcut obiectul unei sesizări de neconstituţionalitate înaintată Curţii Constituţionale de către preşedintele României, domnul Traian Băsescu, în data de 26 februarie 2014. Sesizarea de neconstituţionalitate nu suspendă aplicarea OUG nr. 57/2013, care este în vigoare din data de 1 iulie 2013 şi care a produs şi produce în continuare efecte, ceea ce dovedeşte că afirmaţiile domnului prim-ministru Victor-Viorel Ponta sunt voit mincinoase şi urmăresc dezinformarea vădită a cetăţenilor”, afirmă Oprea.

Citeşte şi: Reacţia Preşedinţiei la atacurile premierului: Ponta este singurul care doreşte să majoreze preţurile în România

Asociaţia Industriei Fotovoltaice din România a transmis la rândul său un comunicat ieri, în care arată că certificatele verzi au fost reduse prin Hotărârea de Guvern 994/2013 care a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2014 şi că, pe cale de consecinţă, de aproximativ trei luni, proiectele solare, eoliene şi hidro intrate în sistem după 1 ianuarie 2014 beneficiază deja de un număr redus de certificate verzi (3 certificate verzi pentru energia solară, 1,5 certificate verzi pentru energia eoliană şi 2,3 certificate verzi pentru energia hidro până în 10 MW). În comunicat se mai arată că Legea de aprobare a fost trimisă de preşedinte la Curtea Constituţională, deoarece nu s-a procedat în conformitate cu tratatele Uniunii Europene, fapt ce ar expune România la proceduri de infringement. Sindicatele din industrie au protestat ieri la Curtea Constituţională şi o vor face şi joi în Piaţa Victoriei, pentru a cere soluţionarea urgenţă a ordonanţei de urgenţă privind producerea energiei din surse regenerabile, oprirea suprataxării energiei electrice şi a liberalizării rapide a preţului la gaze naturale.

Citeşte şi: Băsescu: Ponta spune lucruri nereale despre OUG pe certificate verzi. România susţine independenţa Ucrainei. Nu suntem în prag de război. Nu am citit scrisoarea de la Ponta

traian băsescu

Ordonanţa este în vigoare
Într-o declaraţie de presă făcută ieri seară preşedintele Traian Băsescu l-a acuzat pe premier de dezinformare şi de incompetenţă. “OUG 57/2013 (act normativ prin care se limitează acordarea de certificate verzi – n.red.) care modifică legea 220 este în vigoare. Preşedintele nu poate bloca aplicarea unei ordonanţe de urgenţă, ci doar Avocatul poporului”, a spus şeful statului. El a subliniat că Guvernul avea obligaţia consultării Comisiei Europene (CE) înainte de realizarea proiectului de act normativ, iar sesizarea Curţii Constituţionale a fost făcută exact din acest motiv, respectiv pentru că CE nu a fost consultată. Creşterea preţurilor la energie, invocată de premierul Victor Ponta, nu este cauzată de trimiterea proiectului de lege la CC ci de majorarea preţurilor la carburanţi, cu 42 de bani pe litru, măsură dispusă de Guvern, a mai spus Băsescu.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă