13.1 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăO singură fermă din România poate livra carne de porc în UE

O singură fermă din România poate livra carne de porc în UE

Din luna ianuarie, România nu mai are restricţii la livrările de carne de porc în Uniunea Europeană. Deşi embargoul a fost ridicat, în prezent, doar o singură firmă autorizată de Autoritatea Sanitară Veterinară şi pentru Siguanţa Alimentelor (ANSVSA) efectuează livrări de carne de porc în UE.

Iniţial, un număr de 12 holdinguri au depus documentaţia la ANSVSA în vederea includerii în sistemul ce permite României expedierea, către alte state membre, de carne proaspătă, precum şi de preparate din carne de produse din carne.

Doar 12 solicitări de evaluare

În urma evaluării dosarelor, două solicitări au obţinut rezultate favorabile. Apoi, una dintre firme (ANGST) şi-a retras cererea , rămânând un singur holding (Smithfield) care a fost evaluat. Acest holding deţine exploataţii comerciale cât şi unităţi de abatorizare, tranşare şi procesare a cărnii. 

Numărul animalelor din ferme s-a redus foarte mult în ultimii ani, nu există un disponibil prea mare pentru export, spune şeful Comisie pentru Agricultură din Camera Deputaţilor.

„În România se importă destul de mult. Din totalul de 3,3 milioane de porci, 1,8 milioane provin din porci importaţi la greutatea de 25 de kilograme şi care sunt îngrăşaţi în fermele de la noi. În acest an însă, problema va fi că nu mai e rentabil nici să-i aduci la 25 de kilograme pentru că preţurile au crescut şi profitul se diminuează drastic.

În România, în ultimele două decenii a fost distrus sistemul integrat de creştere a porcilor şi s-au dezvoltat fermele de îngrăşare şi unităţile de prelucrare”, a precizat Adrian Rădulescu.

Restricţii sanitar-veterinare

În schimb, proprietarul Angst (holding care a fost evaluat favorabil, dar s-a retras), Sorin Minea, consideră că legislaţia impune retricţii uneori aberante.

„De exemplu, legislaţia nu-mi permite să folosesc amestec de carne UE şi carne provenită din fermele româneşti. Menţionez că discutăm doar de carne autorizată UE. Deci ambele sunt autorizate UE, dar nu le pot utiliza împreună. În schimb, export de ani de zîle produse din carne crudă-uscată, dar realizate din carne adusă din UE”, a menţionat Sorin Minea.

Şi preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară, Dragoş Frumosu spune că legislaţia sanitar-veterinară în vigoare este riguroasă, iar companiile care doresc să facă exporturi trebuie să îndeplinească toate cerinţele impuse de UE.

Cu siguranţă, în următoarele luni, vor fi şi alte companii autorizate să facă exporturi, a declarat fostul ministru al Agriculturii, Valeriu Tabără.

„Deocamdată este o singură firmă care realizează expedieri de carne de porc în UE deoarece regulamentele privind siguranţa sanitar-veterinară impun anumite condiţii dificile. Însă, în perioada următoare vor fi şi alte companii care vor ieşi cu carnea de porc la export. România are un potenţial important”, a precizat Valeriu Tabără.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă