26.8 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăO casă cumpărată cu banii pentru un apartament

O casă cumpărată cu banii pentru un apartament

Periferiile oraşelor s-au dezvoltat mult în ultimii ani, fiind zonele preferate de dezvoltatorii imobiliari. Terenurile sunt incontestabil mai ieftine decât în oraş, lucru care poate face o casă să coste cât un apartament de două camere în centrul oraşului, spun specialiştii imobiliari.

Iar o asemenea ofertă este greu de refuzat. ­Totuşi, sunt câteva aspecte de care trebuie să ţineţi cont dacă vreţi să evitaţi neplăcerile după achi­ziţia unei case la marginea oraşului.  
Presaţi de vremurile grele, constructorii de case vin cu oferte aproape ire­ale ca preţ. La târgurile imobiliare se oferă din ce în ce mai multe case la periferia oraşului care costă chiar şi 80-90.000 de euro. Nimeni nu poate rezista unui asemenea preţ, în condiţiile în care cu aceiaşi bani, în oraş, abia dacă îţi poţi cumpăra un apartament de trei camere.
Atenţie la neajunsuri!
În spatele unor preţuri foarte bune se pot ascunde neajunsuri demne de luat în seamă înainte de achiziţie.
„O casă ieftină este, în general, o casă care oferă un minimum de beneficii: o suprafaţă construită minimă de 100 mp şi un teren de 100 mp. În unele cazuri, terenul poate fi concesionat şi nu dat în proprietate cumpărătorului astfel încât să ajungă la preţul ăsta. Un dezvoltator trebuie să taie la sânge pentru a obţine preţul ăsta.”, spune Titel Folea, reprezentantul Euroest.
Potrivit studiilor, o casă este confortabilă dacă are un minimum de 150 mp construiţi. Şi, de fapt, exact suprafaţa generoasă este unul dintre avantajele pe care ar trebui să le ofere o casă la periferie. Pentru că terenul este mai ieftin, poate fi achiziţionată o parcelă mai mare pe care să se facă o construcţie de dimensiuni rezonabile.
„Să luăm ca reper suma de 200.000 euro. Cu această sumă în Bucureşti îţi iei o casă cu un teren foarte mic, maximum 200-250 mp şi construcţia foarte mică. Cu aceiaşi bani în Otopeni, de exemplu, iei o casă complet finalizată cu un nivel de finisare de mediu spre lux şi un teren de cam 4-500 mp”, spune Cristian Albu, reprezentantul Expert Construct Management.
Un exemplu similar este dat şi de un alt reprezentant al pieţei, Adrian Dumitru, de la Neo­casa: „între 80-130.000 euro cumperi o casă cu grădină, casa nouă, şi utilităţile complexului (dacă este cazul); la acelaşi preţ cumperi un apartament cu/fără îmbunătăţiri, de două sau trei camere în zona centrală”.

Cele mai citite

Ce să treci pe lista pentru bagajul de maternitate? 10 idei utile pentru viitoarele mămici

Nașterea este un moment unic în viață, un moment plin de emoție pentru viitoarele mămici. Fie că ești la prima experiență sau deja...

Rusia – Ucraina, ziua 783. NATO ar avea două scenarii în care să trimită trupe în Ucraina. De exemplu, dacă Rusia atacă și Republica...

Conducerea Alianței Atlantice ar lua în calcul două scenarii în care NATO ar trimite trupe în Ucraina, pentru a o susține în războiul contra...

Universitatea Craiova – FCSB 2-0! Oltenii lui Gâlcă au bătut noua campioană

Universitatea Craiova s-a impus cu scorul de 2-0 în fața noii campioane FCSB, pe teren propriu, în etapa cu numărul opt din play-off-ul Ligii...
Ultima oră
Pe aceeași temă