22.7 C
Bucureศ™ti
marศ›i, 8 octombrie 2024
AcasฤƒInvestigaศ›ii Romรขnia LiberฤƒMinistrul Finanศ›elor a dat semnalul reducerilor. Guvernul Grindeanu este pregฤƒtit sฤƒ taie...

Ministrul Finanศ›elor a dat semnalul reducerilor. Guvernul Grindeanu este pregฤƒtit sฤƒ taie din investiศ›ii. Ne vom รฎndatora pentru pensii ศ™i salarii | ANALIZฤ‚

Ministrul Finanศ›elor, Viorel ศ˜tefan, a declarat cฤƒ va tฤƒia din cheltuieli, dacฤƒ va constata cฤƒ se va depฤƒศ™i ศ›inta de deficit bugetar. Cum de pensii, salarii ศ™i ajutoare sociale nu se va atinge, singurul capitol la care s-ar putea face economii sunt investiศ›iile.

Deja semnalul a fost dat în luna ianuarie, când execuศ›ia bugetarฤƒ a arฤƒtat o scฤƒdere a cheltuielilor de investiศ›ii pânฤƒ la 0,04% din PIB,  cea mai micฤƒ alocare realizatฤƒ vreodatฤƒ în luna ianuarie în ultimii 10 ani.

Cu toate cฤƒ România a înregistrat anul trecut cea mai mare creลŸtere economicฤƒ din Europa, de 4,9%, în acelaลŸi timp anul acesta riscฤƒm sฤƒ avem cea mai mare creลŸtere a deficitului public din Uniunea Europeanฤƒ, considerฤƒ reprezentanศ›ii Comisiei Europene.

„Noi am primit asigurฤƒri de la Guvern cฤƒ nu avem motive de îngrijorare, dar suntem ca pฤƒrintele ฤƒla care îลŸi face întotdeauna griji ca nu care cumva sฤƒ se îmbolnฤƒveascฤƒ copilul“, a  declarat Angela Cristea, ลŸefa Reprezentanลฃei CE în România. În replicฤƒ, ministrul Finanศ›elor, Viorel ศ˜tefan, a afirmat cฤƒ „Guvernul ลŸi-a anunศ›at intenลฃia de a rฤƒmane în ลฃinta de 3% deficit din PIB ศ™i este gata sฤƒ intervinฤƒ în reducerea cheltuielilor dacฤƒ va constata depฤƒลŸirea ลฃintei de deficit“.

Ne îndatorฤƒm pentru pensii ศ™i salarii

Potrivit ultimelor previziuni publicate de Executivul comunitar, în România deficitul public ar urma sฤƒ ajungฤƒ la 3,6% din PIB în 2017, pentru ca în 2018 sฤƒ urce la 3,9% din PIB, dupฤƒ toate majorฤƒrile de pensii ศ™i salarii aprobate anul acesta. 

Cea mai mare problemฤƒ este însฤƒ cฤƒ acest deficit, care înseamnฤƒ practic o datorie ce urmeazฤƒ a fi decontatฤƒ în anii urmฤƒtori, nu este fฤƒcut prin creศ™terea cheltuielilor de investiศ›ii, cu efecte pozitive pe termen lung, ci pentru a acoperi cheltuieli sociale tot mai mari. 

„Bugetul pe 2017 adoptat de noul Guvern conลฃine mai multe reduceri de taxe (în special eliminarea contribuลฃiilor sociale pentru pensii mici) la care se adaugฤƒ majorarea cheltuielilor pentru pensii ลŸi salarii în sectorul public. În consecinลฃฤƒ, deficitul guvernamental este preconizat sฤƒ creascฤƒ la 3,9% din PIB în 2018 din cauza efectelor majorฤƒrii semnificative a pensiilor programatฤƒ pentru luna iulie 2017“, a avertizat Comisia Europeanฤƒ. 

De unde s-ar putea face economii

Potrivit unor specialiศ™ti consultaศ›i de RL, singurul capitol de la care s-ar putea tฤƒia cheltuieli masiv sunt investiศ›iile. 

„De la salarii ศ™i pensii e clar cฤƒ nu se va tฤƒia. La asistenศ›ฤƒ socialฤƒ s-ar putea, dacฤƒ fiecare primar ศ™i-ar revizui listele cu asistaศ›i, dar nici asta nu cred cฤƒ se va întâmpla. Cheltuielile pentru bunuri ศ™i servicii (în general cheltuielile de funcศ›ionare a instituศ›iilor – n.red.) sunt la nivelul execuศ›iei de anul trecut, iar fฤƒrฤƒ o reorganizare care dureazฤƒ ani, nici aici nu se pot face mari reduceri“, au spus sursele menศ›ionate. În aceste condiศ›ii, e clar cฤƒ investiศ›iile promise nu se vor realiza.

Un domeniu unde foarte probabil nu se vor realiza cheltuielile bugetate este Apฤƒrarea, care anul acesta a primit 2% din PIB, la presiunea partenerilor NATO. Foarte multe licitaศ›ii sunt blocate sau anulate, iar pregฤƒtirea unora noi ศ™i adjudecarea unui câศ™tigฤƒtor poate dura mai mult de un an. În plus, ศ™i HG 906/2016 privind programul de înzestrare „Corvetฤƒ multifuncศ›ionalฤƒ“, estimat la 1,6 miliarde de euro, urma sฤƒ fie ieri abrogat. „Probabil cฤƒ cele 7 miliarde de lei (banii de investiศ›ii – n.red.) pentru Armatฤƒ nu vor fi cheltuite. Degeaba dai x% din PIB unui minister, dacฤƒ nu are ce face cu banii. Are nevoie de bani, dar are nevoie de proiecte“, au mai spus specialiศ™tii contactaศ›i.

Bugetul de investiศ›ii pentru acest an a fost calculat la 39,4 miliarde lei (14,1% din total), în timp ce cheltuielile de personal sunt de 63,8 milirde lei (22,9% din total), cele cu asistenศ›a socialฤƒ, de 88,5 miliarde lei (31,7% din total), iar cheltuielile cu bunurile ศ™i serviciile – 40,6 miliarde lei (14,6%), conform datelor Ministerului Finanศ›elor.  

Cele mai citite

Controversฤƒ la naศ›ionala Germaniei! Bernd Leno a refuzat convocarea

Portarul echipei Fulham, Bernd Leno, a refuzat convocarea la echipa naศ›ionalฤƒ a Germaniei pentru meciurile din Liga Naศ›iunilor, dupฤƒ ce a aflat cฤƒ nu...

Debut pe plus la BVB, cea mai mare creศ™tere din septembrie anul trecut

Titlurile BRD, Transelectrica ศ™i Antibiotice Iaศ™i, รฎn topul tranzacศ›iilor Toลฃi indicii locali au รฎnceput sฤƒptฤƒmรขna pe plus. Indicii care includ fostele SIF-uri ลŸi Fondul Proprietatea,...

Integritatea รฎn achiziศ›ii publice sub lupฤƒ: ANI emite 13 avertismente

Agenศ›ia Naศ›ionalฤƒ de Integritate a verificat ศ™i 28% dintre contractele finanศ›ate din fonduri europene Potrivit unui comunicat al ANI, รฎn perioada iulie - septembrie 2024,...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ