17.8 C
București
luni, 16 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăMinistrul de Finanțe: Fără un alt acord cu FMI

Ministrul de Finanțe: Fără un alt acord cu FMI

"Din punctul meu de vedere, la sfârșitul lunii septembrie, când se va încheia actualul acord, nu văd un alt motiv pentru a prelungi acordul", a afirmat Vâlcov.

Darius Vâlcov a spus în această săptămână că un nou acord cu FMI nu este o prioritate și că România este suficient de stabilă pentru a se descurca fără a fi ghidată.

"Actualul acord expiră în septembrie. Am înțeles că domnul prim-ministru va dori un alt tip de acord. Va trebui să discutăm. Eu mi-am exprimat de mai multe ori punctul de vedere. Cred că România este suficient de stabilă și are destul de mulți profesioniști astfel încât să putem să avem această pretenție de la noi înșine că ne descurcăm și fără a fi în continuare ghidați, pentru că nu întotdeauna ghidajul care merge într-o țară se aplică și în România. M-aș bucura foarte mult ca România să înceapă să își trăiască visul ei, să încercăm să nu mai trăim doar prin visul altora", declara luni seară ministrul Finanțelor, la România TV.

El a susținut că, în opinia sa, acordul cu FMI nu este o prioritate.

"Acest acord cu FMI sub nicio formă nu este o prioritate. Eu, când am jurat la învestire, și ca ministru al Bugetului, și ca ministru al Finanțelor Publice, am jurat pentru propășirea spirituală și materială a poporului român, nu am jurat pentru acord cu FMI sau euro în 2019. Acestea pot fi consecințe, dar noi trebuie să gândim și să ne concentrăm pe ceea ce ne-am propus și pe ceea ce am jurat și pe ceea ce ne-am asumat. Dacă acest lucru ne-am asumat, hai să vedem care e calea. Dacă această cale coincide cu un nou tratat, cu toate aceste condiționalități, sunt de acord, dar haide să vedem care sunt toate variantele și toate mijloacele prin care putem ajunge un popor mai dezvoltat", a subliniat Darius Vâlcov.

Actualul acord stand-by este cel de-al zecelea încheiat de România cu FMI în ultimii 23 de ani și al treilea acord solicitat de România FMI de la declanșarea crizei economice în 2009. Aranjamentul se derulează pe 24 de luni și are o valoare de aproximativ 1,98 miliarde de euro (1,75 miliarde DST — Drepturi Speciale de Tragere — n.r.) pentru România.

Primul acord de după decembrie 1989 a fost încheiat în 11 aprilie 1991, potrivit paginii de internet a instituției financiare internaționale.

Cele mai citite

250 de containere pentru cazarea sinistraților din județele Galați și Vaslui

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a declarat luni, la Digi 24, că în județele Galați și Vaslui, afectate de inundații,...

Persoanele active de 50-64 de ani, cele mai vulnerabile la dificultăți financiare

Conform unei cercetări recente publicate de Institutul Național de Statistică (INS), persoanele active cu vârste între 50 și 64 de ani sunt cele mai...

Debut pentru Horațiu Moldovan la Sassuolo! Cum s-a descurcat portarul român la primul meci în Serie B

Horațiu Moldovan a avut un debut promițător pentru Sassuolo în Serie B, demonstrând că decizia sa de a refuza convocarea la echipa națională pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă