2 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăMinime noi: capcane sau oportunitati?

Minime noi: capcane sau oportunitati?

»  Scaderea actiunilor nu mai este perceputa acum decat de o mica parte din potentialii investitori drept oportunitate.

»  In 1929, caderea bursei a tinut mai putin de 3 ani. In acest moment ne aflam dupa un an si jumatate de scaderi.

» Expunerea pe Europa de Est, o zona considerata "sensibila" in aceste momente, a dus la prabusirea actiunilor Erste Bank cu peste 30% in intervalul 10-17 februarie.

Suntem in punctul in care cei care au vazut lunile trecute oportunitati extraordinare in preturile mici de la bursa si-au injumatatit banii sau au pierderi chiar mai mari. Sunt actiuni pentru care pierderile depasesc 90% chiar si pentru investitorii care au intrat la aproape un an distanta pe anumite titluri (de exemplu, cine a cumparat Impact la 1 leu/actiune are o pierdere de 90% daca le-a vandut la 0,1 lei, la fel cel care le-a cumparat la 0,2 lei, dupa o scadere masiva, cu aerul ca face o mare afacere, dar a cedat emotional si le-a revandut la 0,02 lei/actiune). Ce se poate face cand increderea in piata e grav zdruncinata precum in aceste momente? De regula, aici intra puternic investitorii institutionali; din pacate imaginea statelor din Europa de Est este destul de subreda in acesta perioada, fiind considerate un fel de "subprime" ale economiei europene (bondurile emise, de pilda, de Polonia au randamente egale cu cele ale guvernului din Filipine iar cele romanesti au randament dublu fata de cele egiptene), iar fluxurile de capital inspre regiune au inghetat.

Cat de mult va tine scaderea actiunilor? In 1929, in marea criza luata ca reper acum, indicele Dow Jones a cazut de la 434 puncte la 43 in mai putin de 3 ani, dupa care a urmat o revenire anevoiasa astfel incat valorile din 1929 s-au mai atins abia dupa 25 de ani. Daca sentimentul investitorilor ar fi mai pozitiv, am putea miza ca rezultatele trimestriale care vor aparea in 2009 nu vor influenta foarte mult cotatiile. Din pacate, suntem departe de asa ceva: pretul aurului care tinde spre 1.000 dolari/uncia, zvonurile de nationalizari in SUA in sectorul bancar etc. demonstreaza starea de anxietate a investitorilor. Iar rezultatele din Q4 din 2008 arata ca profitabilitatea companiilor straine, dar si a celor romanesti a fost grav afectata (exceptii notabile BRD si Transgaz), iar urmatoarele raportari n-au cum sa fie mai bune. Cum in SUA raportul mediu pret/profit pe actiune (PER) trece de 30, sunt de asteptat noi ajustari negative ale preturilor lunile urmatoare, iar sentimentul investitional la nivel global va fi afectat, bursa din SUA dand in continuare ora exacta pe pietele de capital.

Care ar fi cea mai buna strategie de investitii in aceasta perioada? Conservati-va capitalul! Luati pozitii de cumparare numai daca nu aveti nevoie de bani pentru o perioada mai lunga. Daca sunteti speculator, nu intrati decat cu 10% din bani pe actiuni si cresteti ponderea acestora numai daca ati nimerit directia corecta. In cazul unor corectii, inchideti pozitia la o pierdere de 10% (in acest mod nu riscati decat 1% din capitalul total). Sfatul nostru ar fi sa asteptati insa primele raportari pozitive la nivel macroeconomic, cu riscul de a pierde o parte din crestere, inainte de a mai cumpara actiuni la bursa.

Cand economia este in recesiune, alternativele investitionale se restrang substantial. Preocuparea principala in astfel de momente este conservarea capitalului, dar si reducerea cat mai drastica a riscului. In ultimul timp, aceasta preocupare a fost evidenta prin aprecierea dolarului, cresterea preturilor obligatiunilor de stat si, mai ales, revenirea pretului aurului catre maximele din 2008." Serban Florea, director de operatiuni, WBS Romania

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă