10 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăMAE: Limita impusă MAE de către Finanţe asigură strict funcţionarea celor 155...

MAE: Limita impusă MAE de către Finanţe asigură strict funcţionarea celor 155 de misiuni diplomatice

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat că limita impusă de Finanţe la capitolul “Bunuri şi servicii”, de 176 de milioane de lei, asigură strict cheltuielile de funcţionare a celor 155 de misiuni diplomatice, el adăugând însă că în 2011 se va pune problema închiderii unora dintre acestea, informează Mediafax.

“Limita dată de MFP la rubrica bunuri şi servicii, şi anume de 176 de milioane de lei, asigură strict cheltuielile de funcţionare ale celor 155 de misiuni diplomatice în condiţiile în care şi în acest an nivelul cheltuielilor materiale a fost redus drastic, în sensul în care s-au relocat spaţii, s-au renegociat practic toate chiriile, astfel încât, e greu să ne imaginăm că vom putea să extindem activitatea prin deschiderea de misiuni diplomatice sau de birouri consulare”, a spus ministrul Baconschi.

El a explicat că, în serviciul exterior, MAE administrează 101 imobile aparţinând domeniului public şi privat al statului. “Probabil că şi în exerciţiile dumneavoastră de diplomaţie parlamentară, de câte ori aţi avut de-a face cu ambasadele noastre aţi putut constata personal trista stare în care se află patrimoniul statului român în străinătate. Cu câteva excepţii de vitrină în capitalele foarte importante ambadele noastre se află într-o stare de depreciere a inventarului foarte avansată”, a spus el.

Întrebat dacă se vor închide în 2011 ambasade sau consulate, Ministrul a răspuns afirmativ.

“Fără îndoială că, deşi subiectul a fost ţinut în stand-by doi ani, cred că 2011 va necesita decizia politică de a închide lista celor 14 oficii. Ea a rămas aceeaşi”, a spus Baconschi.

Ministerul Afacerilor Externe anunţa la 14 septembrie că analizează, pentru reducerea cheltuielilor instituţiei, şi reducerea şi restructurarea numărului de reprezentanţe ale României în străinătate.

Într-un răspuns transmis la interpelarea senatorului independent Laurenţiu Chirvăsuţă şi semnat de Baconschi se arăta că, la nivelul MAE, se analizează varianta închiderea de misiuni, în cadrul măsurilor menite să reducă cheltuielile de funcţionare ale instituţiei.

Anterior, ministrul Teodor Baconschi se exprimase împotriva închiderii de misiuni susţinând că, pe termen lung, costul pe care îl implică redeschiderea acestora este mult mai mare.

Cele mai citite

Ce salarii aveau cu adevărat Nicolae și Elena Ceaușescu

Așa cum bine cunoaștem cu toții, până în urmă cu mai bine de trei decenii și jumătate, România s-a aflat sub jugul dictaturii...
Ultima oră
Pe aceeași temă