12.2 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăLiber-profesioniștii „dependenți“, taxați ca angajați

Liber-profesioniștii „dependenți“, taxați ca angajați

De la 1 iulie, Guvernul vrea să încaseze de la cei cu profesii liberale, care în viziunea Fiscului desfășoară o activitate dependentă, aceleași impozite și contribuții sociale ca în cazul angajaților. Astfel, unele prevederi din noul Cod Fiscal intră în vigoare cu șase luni mai devreme.

Gabriel Biriș, partener al Casei de avocatura Biriș- Goran, a precizat, pentru România liberă, că Executivul dorește ca pentru cei ce au o profesie liberală, dar care nu-și desfășoară activitatea în mod independent firma să rețină impozitele și contribuțiile sociale ca și când aceștia sunt angajați. Concret, cei care deși nu au carte de muncă, dar au „sarcini de serviciu“ la fel ca salariații, utilizează baza materială a partenerului cu care a semnat contractul pentru derularea activității sau beneficiază de concediu medical plătit desfășoară o activitate dependentă. „Nu se pune capăt profesiilor liberale, ci se dorește să se facă distincție între profesiile liberale desfășurate în mod independent de cele desfășurate dependent. Toți ne dorim să fim independenți deoarece contribuțiile la asigurările sociale datorate sunt semnificativ mai mici decât în cazul celor dependenți, adică al angajaților“, spune Biriș.

Acesta arată că în 2010 criza a determinat ANAF să redefinească ce înseamnă activitate liberală. În normele de aplicare s-a prevăzut că veniturile din drepturi de autor și cele din profesii liberale nu se retractează. În septembrie 2014, ANAF s-a apucat să reconsidere aceste norme, să-și întețească controalele și să recalculeze retroactiv constribuțiile sociale și impozitul pe venit, cerând contribuabililor sume care depășeau veniturile obținute. Dar, pentru aceste sume contribuabilii își plătiseră impozitele și contribuțiile aferente veniturilor din activitatea independentă. Însă ANAF nu a luat în considerare aceste plăți.

„Conducerea ANAF pune în pericol aproape un milion de oameni: cei cu profesii liberale, familiile acestora și dependenții lor. La un control la care ANAF nu a luat în calcul normele, sumele calculate de Fisc au fost mai mari decât cele primite de liber-profesioniști“, susține Biriș. Acesta arată că, în prezent, Guvernul vrea să modifice definirea activităților independente și să elimine prevederile conform cărora veniturile din profesiile liberale nu se retractează. „Adică, pentru cei care nu-și desfășoară activitatea în mod independent, firma va reține impozitele și contribuțiile sociale ca și când aceștia sunt angajați. Aceste prevederi se doresc să intre în vigoare anul acesta, de la 1 iulie“, arată Gabriel Biriș.

Deciziile Fiscului, contestate în instanță

Și Dan Schwartz, Managing Partner RSM Scot România, spune că noul Cod Fiscal va stabili alte criterii pentru activitățile independente și cele dependente, însă Guvernul dorește ca aceste prevederi să intre în vigoare mai devreme cu 6 luni, adică în această vară. „În actualul Cod Fiscal există câteva criterii în baza cărora se analizează caracteristicile unei activități ca fiind dependentă sau independentă. Excepție fac profesiile liberale prin normele de aplicare a Codului Fiscal.

Inspectorii fiscali au susținut că în unele cazuri contribuabilii, deși se declarau independenți, desfășurau o activitate dependentă.

Au obligat astfel angajatorul să achite toate contribuțiile, ca și când persoanele respective erau angajate“, ne-a spus Schwartz. Acesta explică cum astfel de măsuri au generat un lung șir de procese, persoanele respective solicitând, la rândul lor, ca Fiscul să le ramburseze taxele plătite din activități independente. „Acesta este rezultatul unei legislații imperfecte, care a generat multiple interpretări, dar și al neaplicării legii. De aici și o serie de procese, cu soluții diferite în cazuri asemănătoare“, susține Dan Schwartz.

Consultantul fiscal arată că în toate statele există diferențe între activitățile dependente și cele independente, impozitele pe venit fiind diferite. De asemenea, există criterii de diferențiere clar stabilite. Schwartz dă exemplul Marii Britanii, unde Fiscul a fixat 90 de criterii pentru ca un inginer IT să intre în categoria „activitate independentă“.

La un control la care ANAF nu a luat în calcul normele, sumele calculate de Fisc au fost mai mari decât cele primite de liber- profesioniști.“

Gabriel Biriș, partener
al Casei de avocatura Biriș-Goran

Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă