19.6 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăLeul s-a apreciat uşor faţă de euro în 2010, la un curs...

Leul s-a apreciat uşor faţă de euro în 2010, la un curs mediu de 4,2099 lei/euro

Moneda naţională s-a apreciat uşor faţă de euro în 2010 comparativ cu anul trecut, până la un curs mediu de 4,2099 lei/euro, în ciuda faptului că pe parcursul anului a stabilit de mai multe ori minimul istoric faţă de moneda europeană, potrivit NewsIn.

Cursul mediu de schimb al Băncii Naţionale a României (BNR) a fost de 4,2373 lei/euro în 2009. Cel mai scăzut nivel al cursului de referinţă a fost atins în 25 martie, când un euro era cotat la 4,0653 lei, în vreme ce nivelul cel mai înalt a fost atins în data de 30 iunie, când un euro era vândut pentru 4,3688 lei, acesta fiind şi minimul istoric atins de leu în faţa monedei europene.

Deprecierea abruptă a leului de la finalul lunii iunie a fost cauzată de decizia Curţii Constituţionale a României (CCR) de a declara drept neconstituţională legea reducerii pensiilor, ceea ce a făcut să întârzie aplicarea măsurilor de austeritate, lucru de care depindea acordarea celei de-a cincea tranşe de la Fondul Monetar Internaţional.

Dolarul american, sub pragul de 3 lei/dolar de mai multe ori la începutul anului

Cursul de referinţă al BNR pentru moneda americană s-a situat de mai multe ori sub pragul de 3 lei/euro la începutul anului, nivelul cel mai scăzut fiind înregistrat la 13 ianuarie, când dolarul era cotat la 2,8388 lei/dolar.

Totodată, cel mai ridicat curs de referinţă stabilit de banca centrală a fost de 3,5697 lei/dolar, în 29 iunie, acest maxim al anului fiind cauzat, ca şi în cazul monedei europene, de decizia CCR de a declara drept neconstituţională legea prin care Guvernul plănuia să reducă pensiile cu 15%.

Cursul mediu de schimb al BNR pentru dolarul american a fost de 3,1779 lei/dolar în 2010, faţă de 3,0493 lei/dolar în 2009.

Cele mai citite

Polonia verifică dacă judecătorul fugit în Belarus a spionat împotriva țării sale

Tomasz Szmydt, un judecător de la un Tribunal administrativ din Varşovia, a cerut luni azil în Belarus, spunând că a acţionat în semn de...

Biden îl primește pe Iohannis la Casa Albă. România urmează să cumpere din SUA avioane F-35 de 6,5 miliarde USD

Președintele României, Klaus Iohannis, va fi primit de președintele SUA, Joe Biden, la Casa Albă, în ziua de 7 mai 2024, într-un moment în...

Forţele israeliene anunţă că dețin controlul asupra punctului de trecere Rafah din Fâşia Gaza

Forţele israeliene au preluat controlul asupra părţii palestiniene a punctului de trecere Rafah, de la graniţa cu Egiptul, în sudul Fâşiei Gaza, informează The...
Ultima oră
Pe aceeași temă