13.1 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăLa ce ne foloseşte producţia record din agricultură

La ce ne foloseşte producţia record din agricultură

Anul agricol 2013 este unul dintre cei mai buni ai României din ultimii 20 de ani, depăşind ca valori rezultatele din 1995. Situaţia este cu atât mai bună cu cât ţara noastră a urcat pe locul 2 în Europa la producţia de porumb şi pe locul 5 în Uniunea Europeană la producţia de grâu. România ar fi deţinut supremaţia dacă fermierii ar lucra mai eficient. Din păcate, productivitatea francezilor este mai mare, în condiţiile în care noi am semănat cea mai mare suprafaţă cu porumb din Europa. Ploile căzute la timp în 2013 au făcut ca agricultura să fie din nou motorul economiei româneşti.

Mai mult grâu, preţ mai mic

Asociaţiile din domeniu susţin că anul acesta se va depăşi nivelul de 20 de milioane de tone de cereale. Agricultorii se aşteaptă la o producţie medie de 5 tone la hectar la grâu, faţă de cele 900 de kilograme culese anul trecut. Iar la porumb vom avea o producţie de peste 9 milioane de tone. “Dacă în 2012 am făcut 4 tone, anul acesta suntem la 6 tone şi chiar peste”, a declarat Aurel Placinschi, pentru Pro TV.

Totuşi, producţia mare de cereale nu le aduce numai satisfacţii fermierilor.

Preţul grâului se estimează a ajunge deja la 70 de bani, faţă de circa 1 leu anul trecut. Soluţia ar fi depozitarea. Deşi în teorie am avea suficient pentru cereale, silozurile aparţin de fapt marilor industriaşi, iar preţul cerut nu îi permite micului producător să îşi ţină recolta. “În sudul ţării se scutură grâul pe câmp, deoarece ţăranii nu vor să îl vândă pe un preţ de nimic, ca să nu mai spunem că nu au unde să-l depoziteze”, a declarat Tudor Doro-ban-ţu, vicepreşedintele Agrostar.

Raportări ca în comunism

Cum arată lucrurile la nivel local. Potrivit datelor centralizate de Direcţia Agricolă Judeţeană, în judeţul Timiş s-a terminat recoltarea la orz, orzoaică de toamnă şi orzoaică de primăvară, cu producţii semnificative: orz media la hectar – 4.050 kg; orzoaică – media la hectar – 4.199 kg; orzoaică media la hectar – 4.000 kg. “Rău este şi că nu mai merge exportul şi nu mai avem solicitări de la nemţi sau italieni, ca anul trecut. La grâu am recoltat până acum 120 ha şi am o producţie de 6.000 kg/ha“, a declarat Viorel Matei, preşedintele Asociaţiei cultivatorilor de cereale şi plante tehnice Timiş, pentru revista Lumea satului. Totuşi, în toată ţara s-au obţinut producţii-record. În Galaţi şi Iaşi, recolta a fost sub aşteptări. „La orz am început săptămâna trecută, cu o medie pe judeţ de 3.400-3.600 kg/ha, iar la grâu fermierii tatonează terenul”, a precizat dr. ing. Nicolae Olariu, de la Direcţia pentru Agricultură a judeţului Iaşi, pentru aceeaşi sursă.

Cea mai bună producţie din istorie

Situaţia în agricultură este mai bună anul acesta în toată lumea. Producţia mondială de cereale ar urma să crească cu 7,2% în 2013/2014, comparativ cu anul anterior, până la nivelul-record de 2,479 de miliarde tone, ceea ce va ajuta la refacerea stocurilor mondiale şi la stabilizarea preţurilor, a estimat joi Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), transmite AFP.

În ultimul său raport trimestrial, FAO estimează că în 2013 producţia mondială de grâu se va ridica la 704 milioane tone, în creştere cu 6,8% comparativ cu anul trecut şi totodată cel mai ridicat nivel din istorie.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă