23.9 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăIsărescu: BNR ar putea înăspri politica monetară mai devreme decât era prevăzut

Isărescu: BNR ar putea înăspri politica monetară mai devreme decât era prevăzut

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat că Banca Națională ar putea înăspri politica monetară mai devreme decât avea în vedere, întrucât inflația a revenit, după prima scădere generalizată a preţurilor din perioada postcomunistă, potrivit Bloomberg, citat de ZF.

Astfel, Isărescu a explicat că economia României a fost impulsionată de creșterea cererii de consum, care ar putea compensa complet efectul deflaţionist al celor mai recente reduceri de taxe operate de Guvern.

Isărescu a declarat că BNR „va reacționa mai rapid”. Astfel, BNR plănuiește să îngusteze coridorul de dobândă. „Ar putea urma și rata politică”, a mai spus el.

Primul răspuns al băncii centrale la revenirea pe creştere a preţurilor va fi să îngusteze coridorul de dobândă, utilizat pentru managementul lichidităţii, măsură care ar putea fi luată în acest an, a spus el.

BNR se confruntă cu trecerea scăderea temporară a preţurilor, cauzată de reducerea TVA, la inflaţie. În ultima perioadă, leul a avut o evoluţie mai bună decât valutele altor ţări emergente, afectate puternic de încetinirea din China şi recesiunea economică din Rusia şi Brazilia. Leul s-a apreciat cu 1,1% faţă de euro în 2016, a doua cea mai bună evoluţie, după cea a forintului, dintre 24 de valute emergente analizate de Bloomberg.

 

Cele mai citite

O companie a ajuns să valoreze 2.000 de miliarde de dolari

CEO-ul companiei Nvidia dezvăluie cum a ajuns firma lui să valoreze 2.000 de miliarde de dolari, arată un articol publicat pe site-ul termene.ro. Interviul cu...

Aglomeraţie pe drumurile dinspre mare și munte spre Capitală. Rute alternative

Centrul Infotrafic din IGPR anunţă că este inregistrată aglomeraţie pe sensul de coborâre al DN1 către Ploieşti, între staţiunile Predeal şi Buşteni, dar şi...

Regele Charles, un an de la încoronare. Aniversare fără fast

Pe data de 6 mai se împlinește un an de la încornarea regelui Charles. Însă nu va fi o zi cu fast pentru Regele...
Ultima oră
Pe aceeași temă