4.9 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoUrmează două zile de negocieri în Forumul de la Salzburg. Austria pare...

Urmează două zile de negocieri în Forumul de la Salzburg. Austria pare să accepte intrarea României în Schengen

România ar fi reușit să obțină o flexibilizare a poziției Austriei în privința primirii în Schengen, iar prima etapă va fi renunțarea la procedurile de control de pe aeroporturi, la zborurile spre țările din cadrul UE, a anunțat premierul Marcel Ciolacu.

Deși la cel mai recent Consiliu JAI, din decembrie 2023, nu s-a discutat despre vreo nouă extindere a Spațiului Schengen și nici nu s-a votat nimic în acest sens, premierul Marcel Ciolacu a anunțat că România va fi integrată, efectiv, în această zonă de liberă circulație. Oficial, primirea în Schengen se votează în Consiliul JAI (Justiție – Afaceri Interne), de către miniștrii de Interne ai statelor membre Schengen. Dar există și alte întâlniri la care se discută, oficial sau neoficial, despre Schengen. În perioada 11 – 12 decembrie 2023, în localitatea Brdo pri Kranju din Slovenia, se desfășoară o nouă reuniune a Forumului de la Salzburg, la nivel de miniștri de Interne. Forumul de la Salzburg, constituit la inițiativa Austriei, este format din Austria, Bulgaria, Croația, Cehia, Ungaria, Polonia, România, Slovacia și Slovenia. Se observă că, dintre aceste țări, singurele care încă nu fac parte din Schengen sunt România și Bulgaria. Din România, la Forumul de la Salzburg participă vicepremierul Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne.

Informații despre schimbarea poziției Austriei în ceea ce privește intrarea României și a Bulgariei în Schengen ar proveni de la ministrul federal de Interne, Gerhard Karner, citat de presa de la Viena. Simultan, premierul României, Marcel Ciolacu, a transmis un mesaj în care anunță drept certă deschiderea spațiului aerian al țărilor Schengen, fără controale de frontieră, pentru cetățenii României. În mesajul premierului României nu se face însă referire la Bulgaria, poate pentru că Bulgaria are o situație mai grea decât România, având de depășit și obiecțiile Olandei, nu doar pe cele ale Austriei.

„Am spart gheața! Austria și-a flexibilizat poziția în ceea ce privește spațiul Schengen și este de acord cu ridicarea granițelor aeriene pentru România. Asta înseamnă că românii nu vor mai sta la cozi interminabile atunci când zboară în interiorul Uniunii Europene. Am făcut eforturi mari în ultimele luni să ajungem în acest punct și le sunt recunoscător tuturor celor care au luptat pentru România. Ministrul Predoiu are mandat să se vadă cu ministrul de interne austriac și să ducă negocierile la bun sfârșit. După ani de zile de așteptări, vom realiza împreună și acest vis! România merită în Schengen!”, a transmis premierul Ciolacu într-un mesaj postat pe internet, în seara de 11 decembrie 2023.

După reuniunea din Slovenia a Consiliului de la Salzburg, la nivel de miniștri de Interne, este programată o ședință a Consiliului European, la Bruxelles, la nivel de șefi de stat sau de guvern. Aici, România este reprezentată de președintele Iohannis. Consiliul European, care se reunește în perioada 14 – 15 decembrie 2023, nu are în atribuțiile sale să voteze pentru extinderea Schengen, dar poate formula recomandări pentru următorul Consiliu JAI. Consiliul JAI va avea o reuniune informală în ianuarie 2024, apoi o reuniune oficială în martie 2024. În plus, unii oficiali români, inclusiv președintele Senatului, Nicolae Ciucă, susțin că, chiar mai repede, la finalul lunii decembrie 2023, s-ar putea desfășura o reuniune extraordinară a Consiliului JAI.

Ministerul federal de Interne al Austriei ar fi anunțat unele condiții pentru a accepta această primă etapă de integrare a României în Schengen. Una dintre condiții ar fi întărirea controalelor, până la triplare, la granița dintre Bulgaria și Turcia, aceasta fiind intens tranzitată de migranții ilegali care intră în UE. O altă condiție pusă de guvernul de la Viena pare să fie returnarea, în România și Bulgaria, a unor persoane originare din Asia, care au intrat ilegal în Austria.

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, fost prim-ministru, susține că semnalele transmise de Austria trebuie privite „în chenarul prudenței și al negocierilor”. Ciucă este de părere că ministrul Karner a transmis doar o „declarație publică încurajatoare”. Șeful Senatului subliniază că primirea României în Schengen se va obține doar printr-un vot unanim (nu doar al Austriei) în Consiliul JAI.

„Ceea ce a făcut ministrul Karner, a fost o declarație publică încurajatoare în care a pus și unele condiții care se vor discuta și analiza în perioada următoare. Decizia o așteptăm la consiliul extraordinar JAI organizat la finalul anului de președinția spaniolă la UE”

Nicolae Ciucă,

Președintele Senatului

Prim-ministrul Marcel Ciolacu s-a grăbit să anunțe că „Austria și-a flexibilizat poziția în ceea ce privește Spațiul Schengen și este de acord cu ridicarea granițelor aeriene pentru România”. Șeful Guvernului României a precizat că ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, se va întâlni cu ministrul federal de Interne al Austriei, Gerhard Karner, pentru a finaliza aceste negocieri.

Am făcut eforturi mari în ultimele luni să ajungem în acest punct și le sunt recunoscător tuturor celor care au luptat pentru România. Ministrul Predoiu are mandat să se vadă cu ministrul de interne austriac și să ducă negocierile la bun sfârșit”

Marcel Ciolacu,

Premierul României

Premierul Ciolacu s-a grăbit să-i anunțe pe români că „după ani de zile de așteptări, vom realiza împreună și acest vis” și că „România merită în Schengen”.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

România votează: 18 milioane de cetățeni înscriși pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie

Actualizările sunt gestionate de primari sau de persoane desemnate prin dispoziție legală Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunțat că numărul total al alegătorilor înscriși în...

Marcel Ciolacu: Am votat pentru o Românie al cărei președinte să muncească pentru țară

Președintele PSD a adăugat că a votat și pentru stabilitate, echilibru şi echitate socială Marcel Ciolacu a declarat, la ieșirea din secția de votare că...

Unde votezi? Reguli generale pentru exercitarea dreptului de vot la alegerile prezidențiale

Regulile generale prevăd că fiecare alegător votează la secția arondată domiciliului sau reședinței Pentru a afla secția la care sunt înregistrați, cetățenii pot utiliza aplicația...
Ultima oră
Pe aceeași temă