5.1 C
București
sâmbătă, 14 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoConsiliul JAI ar putea avea o ședință extraordinară. Schengen, cel mai mare...

Consiliul JAI ar putea avea o ședință extraordinară. Schengen, cel mai mare eșec al României în anul 2023

Întrezărit încă din decembrie 2022, cel mai mare eșec de politică externă al României, pe parcursul anului 2023, a fost neintrarea în Spațiul Schengen, iar acum politicienii de la putere încearcă să susțină că subiectul va fi rezolvat în ultimele zile din 2023 sau, eventual, în anul 2024.

Consiliul JAI care s-a desfășurat în perioada 4 – 5 decembrie 2023 a fost ultima reuniune oficială de acest tip programată în anul 2023, fără să aibă pe ordinea de zi nicio discuție privind o nouă extindere a Spațiului Schengen. Drept urmare, n-a fost organizat niciun vot pe tema unei eventuale primiri în Schengen a României sau a Bulgariei. Programul afișat de Consiliul UE în ziua de 5 decembrie 2023 arăta că, la secțiunea Afaceri Interne, s-au discutat “Barometrul Schengen” și modalitățile de returnare a migranților ilegali. De asemenea, s-a discutat și stadiul actual (“State of play”) al îndeplinirii condițiilor Schengen de către România și Bulgaria, dar fără a se negocia primirea cu drepturi depline a acestor două două țări candidate.

Politicienii aflați la putere în România, mai exact cei din PNL și PSD, încearcă acum să cosmetizeze situația. Cel mai sincer a fost europarlamentarul Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte PNL. Într-o declarație la postul Digi24, Rareș Bogdan a susținut că nesupunerea la vot, la acest Consiliu JAI, a primirii în Schengen a fost o „retragere strategică” din partea României, întrucât se estima că atât Austria, cât și Olanda ar fi uzat de dreptul lor de veto. Austria ar fi acționat astfel întrucât nu și-a schimbat niciodată opinia privind fluxul de migranți care ar trece prin România, lucru reafirmat, de altfel, de ministrul de Interne al Austriei chiar în ziua de 5 decembrie 2023. La rândul ei, Olanda continuă să se opună primirii în Schengen a Bulgariei, iar situația Bulgariei și a României continuă să fie votată, în Consiliul JAI, „la pachet”. Alegerile din Olanda, din data de 22 noiembrie 2023, au fost câștigate de un partid populist, de dreapta, condus de Geert Wilders. Acesta este un adversar al UE și al primirii migranților și cere controale mai dure la frontierele Olandei, deci e greu de crezut că va accepta extinderea Spațiului Schengen. Ce-i drept, Olanda încă nu are un nou premier, dar nici cu cel vechi, Mark Rutte, Olanda nu votase în favoarea României.

După ce, de-a lungul anului 2023, politicienii PNL și PSD au lansat promisiuni generoase în privința intrării României în Schengen, premierul Ciolacu, aflat în Statele Unite, spune acum că știa că tema extinderii Schengen nu va mai fi discutată în Consiliul JAI din 4 – 5 decembrie 2023. Premierul Ciolacu susține că s-ar putea organiza o reuniune extraordinară JAI la finalul lunii decembrie 2023. Dar Consiliul UE a anunțat oficial că următoarea reuniune JAI va fi în perioada 4 – 5 martie 2024.

Liderul PSD, premierul Marcel Ciolacu, se pregătește pentru alegerile din anul 2024. În privința președintelui Klaus Iohannis, acestuia oricum îi expiră mandatul de șef al statului în anul 2024, deci nu mai riscă nimic, chiar dacă îi scade simpatia în ochii românilor.

Alegerile din Olanda, din data de 22 noiembrie 2023, au fost câștigate de un partid populist, de dreapta, condus de Geert Wilders, care cere controale mai dure la frontierele Olandei. Premierul României, Marcel Ciolacu, își face însă iluzii că, după aceste alegeri, Olanda ar deveni mai flexibilă în privința primirii Bulgariei și a României în Spațiul Schengen.

„Era mai mult ca şi sigur că nu se va discuta în JAI-ul din 4 şi 5 decembrie, dar a rămas pe ordinea de zi pentru a se propune o şedinţă JAI extraordinară în cursul lunii decembrie. Aşteptăm întâi decizia Olandei în ceea ce priveşte Bulgaria şi vom vedea cum va acţiona România”

Marcel Ciolacu,

Premierul României

Unul dintre cei mai critici politicieni români la adresa Austriei, în urma blocării intrării României în Schengen, a fost europarlamentarul Eugen Tomac, reprezentant al Opoziției. Tomac atrage atenția asupra faptului că promisiunile politicienilor aflați la guvernare s-au dovedit eronate. Eugen Tomac își menține ideea că statul român poate să dea în judecată Consiliul UE.

„După votul umilitor dat anul trecut pe 8 decembrie, toţi decidenţii – Preşedinte, liderii PSD şi PNL, conducătorii de atunci şi de azi ai guvernului – au susţinut cu tărie că România va intra sigur în Schengen în 2023. Iată că se încheie anul cu ultimul Consiliu JAI”

Eugen Tomac,

Europarlamentar

„Observăm că România, cu cei 20 de milioane de cetăţeni români, este încă în afara frontierelor UE”, subliniază eurodeputatul Eugen Tomac.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă