20.9 C
Bucharest
Thursday, 28 September 2023
HomeInvestigații România LiberăIncognitoUn secretar de stat merge la românii din Ucraina

Un secretar de stat merge la românii din Ucraina

Un secretar de stat din Guvernul României, Gheorghe Cârciu, merge la românii din Ucraina.

Gheorghe Cârciu este șeful Departamentului pentru Românii de Pretutindeni din Guvernul României. Vizita oficialului român în Ucraina se desfășoară în perioada 7 – 9 mai 2022.

“Începând de sâmbătă, 7 mai 2022, secretarul de stat Gheorghe Cârciu împreună cu reprezentanții Departamentului pentru Românii de Pretutindeni vor efectua o vizită de lucru în regiunea Cernăuți, Ucraina. Având în vedere contextul geopolitic actual și interesul pe care statul român îl acordă susținerii drepturilor etnicilor români din vecinătatea țării, sprijinirea comunității românești din Ucraina este prioritară pe agenda Departamentului pentru Românii de Pretutindeni. În acest context, secretarul de stat pentru românii de pretutindeni, Gheorghe Cârciu, va efectua prima vizită de lucru de la preluarea mandatului în Ucraina, regiunea Cernăuți. Agenda vizitei va cuprinde întrevederi cu reprezentanții autorităților locale și regionale, ai mediului asociativ românesc, dar și cu reprezentanți ai mass-media de limba română și ai clerului”, precizează un comunicat transmis de Guvernul României.

Amintim că, în ultimele zile, mai mulți oficiali români au vizitat Ucraina. Mai întâi au fost acolo președintele Camerei Deputaților, premierul și ministrul Afacerilor Externe. O zi mai târziu, separat, a mers în Ucraina și președintele Senatului României. Toți aceștia au fost la Kiev și s-au întâlnit cu președintele Zelenski. Niciunul dintre ei nu a mers în regiunile din Ucraina unde trăiesc etnici români.

Premierul Ciucă a transmis un mesaj în care vorbește de românii din Ucraina

Totuși, ulterior vizitei la Kiev, premierul Nicolae Ciucă a transmis un mesaj în care amintea și de românii care trăiesc în Ucraina. Una dintre problemele sensibile pentru ei este asigurarea învățământului în limba maternă.

Gheorghe Cârciu precizează că acțiunea din Ucraina este prima lui vizită de lucru de la preluarea mandatului de secretar de stat. În mod evident, vizita lui în Ucraina se face cu aprobarea premierului Ciucă.

Cei mai numeroși membri ai minorătății românești din Ucraina trăiesc în regiunea Cernăuți. Mai există membri ai comunității românești în zona Bugeac. De asemenea, în Ucraina trăiesc și cetățeni care s-au declarat de naționalitate moldovenească.

“Premierul român a subliniat importanța celor două comunități înrudite, română în Ucraina și ucraineană în România, ca veritabile punți de legătură între cele două societăți și a remarcat comportamentul de buni cetățeni ai Ucrainei dovedit de etnicii români în timpul războiului, exprimând așteptarea ca, prin asigurarea deplină a respectării drepturilor identitare ale acestora, inclusiv a celor lingvistice, societatea ucraineană să devină mai puternică și coezivă”

Nicolae Ciucă,

Premierul României

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

FC Barcelona, acuzată de dare de mită, în dosarul arbitrajelor favorabile

Clubul spaniol de fotbal FC Barcelona este anchetat pentru o presupusă dare de mită în dosarul în care gruparea catalană este acuzată că ar...

Jens Stoltenberg dezvăluiri despre atacurile rusești cu drone la frontiera Ucrainei cu România

Șeful NATO, Jens Stoltenberg, a condamnat atacurile ruseşti cu drone la frontiera Ucrainei cu România, potrivit cotidianul.ro. Stoltenberg a spus că nu există nicio dovadă...

Cardiologul groazei. Medicul Dan Tesloianu divortează. Averea uriașă pe care o are de împărțit cu fosta soție

Lucrurile nu sunt deloc simple, și asta deoarece cei doi vor avea de împărțit o casă de 200 mp construită în 2005 în...
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies