1 C
București
luni, 18 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoStatele Unite alocă 220 de milioane USD pentru trei baze militare din...

Statele Unite alocă 220 de milioane USD pentru trei baze militare din România

Statele Unite alocă peste 220 de milioane de dolari pentru modernizarea a trei baze militare din România, anunță Forțele Terestre ale SUA (US Army) și Ambasada SUA din București.

Cele trei obiective din România care sunt modernizate cu fonduri din SUA sunt Baza Aeriană 71 de la Câmpia Turzii (județul Cluj), Baza Aeriană 57 de la Mihail Kogălniceanu (județul Constanța) și Centrul de Instruire al Forțelor Terestre Române de la Cincu (județul Brașov). Comunicatul transmis de partea americană precizează că lucrările de la Câmpia Turzii au fost recent finalizate. Din suma totală de peste 220 de milioane USD, peste 100 de milioane USD au revenit obiectivului de la Câmpia Turzii.

„Trei proiecte noi au fost finalizate recent la Baza 71 Aeriană din Câmpia Turzii : un hangar pentru mentenanță, o parcare pentru aeronave și o clădire pentru operațiuni. Acestea fac parte dintr-un amplu program de finanțare în valoare de peste 200 de milioane de dolari, sponsorizat de Statele Unite prin Inițiativa de Reasigurare Europeană”, a anunțat Ambasada SUA.

„Consider că aceasta este cea mai bună perioadă din istoria bazei noastre. Acest proiect exemplifică cu adevărat cum ar trebui să arate un parteneriat de succes”, a declarat comandantul Bazei 71, generalul de flotilă aeriană Cătălin-Eugen Micloș.

La rândul sau, directorul de logistică, inginerie și protecția forței din cadrul Forțelor Aeriene ale SUA în Europa, colonelul Christopher Leonard, a evidențiat importanța acestei realizări: „Astăzi, sărbătorim angajamentul nostru și recunoaștem eforturile depuse pentru dezvoltarea infrastructurii Alianței”. Este de remarcat că ofițerul american definește obiectivul de la Câmpia Turzii, care aparține Forțelor Aeriene Române, drept parte a infrastructurii NATO.

Potrivit comunicatului US Army, „facilitatea de operațiuni” de la Baza 71 „va fi folosită ca un centru nervos pentru planificarea și conducerea misiunilor care operează de la bază. Noul hangar de avioane, de peste 1.300 de metri pătrați, include spațiu pentru o stație de întreținere a aeronavelor, alte funcții în sprijinul aeronavelor și poate sprijini parcarea și întreținerea aeronavelor internaționale moderne utilizate de forțele aeriene aliate NATO”.

Pe lângă cele trei elemente deja finalizate la Baza 71, specialiștii SUA lucrează la alte nouă proiecte militare în România, a precizat colonelul Leonard. El nu a oferit detalii despre aceste nouă proiecte, dar se deduce că ele sunt la Mihail Kogălniceanu și la Cincu. Despre Baza Aeriană 57 se știe că este folosită în comun de Forțele Aeriene ale SUA și ale României. Separat, despre unitatea de la Cincu se știe că nu mai reprezintă doar un centru de instruire, ci a devenit sediul Grupului de Luptă (Battle Group) al NATO în România.

„Noile proiecte vor crește capacitatea operațională a Forțelor Aeriene Române, contribuind la realizarea obiectivelor noastre comune de securitate regională”, precizează Ambasada SUA.â

Importanța celor trei baze militare din România pentru care alocă fonduri Statele Unite a crescut enorm, după ce Rusia a pornit războiul din Ucraina. De esemplu, se știe că drone ale Statelor Unite au folosit, uneori, pentru decolare și aterizare, baza de la Câmpia Turzii.

Acum șase luni, o aeronavă americană fără pilot, de tip MQ-9 Reaper, care decolase din România (probabil de la Baza 71 Câmpia Turzii), a fost doborâtă de avioane militare ale Rusiei deasupra Mării Negre, în apele internaționale. Rusia a reclamat faptul că drona americană zbura “deasupra Mării Negre, în apropierea peninsulei Crimeea, în direcția frontierei de stat a Federației Ruse”.

“Acţiunile inacceptabile ale forțelor militare ale Statelor Unite în apropierea imediată a frontierelor noastre sunt un motiv de îngrijorare. Știm că aceste drone sunt folosite pentru misiuni de culegere de informații și de atac”

Anatoly Antonov,

Ambasadorul Rusiei la Washington

La începutul lunii septembrie 2023, președintele Klaus Iohannis a vizitat unitatea de la Cincu, împreună cu premierul Marelui Ducat al Luxemburgului, Xavier Betel. Grupul de Luptă din România, cu sediul la Cincu, din care fac parte și militari din Luxemburg, este una dintre unitățile multinaționale pe care NATO le-a înființat după ce Rusia a atacat Ucraina.

„Grupul de Luptă NATO de la Cincu, care reuneşte militari din Franţa, Belgia, Ţările de Jos şi Luxemburg, constituie nucleul acestei construcţii aliate. Mulţumesc militarilor din SUA, Franţa, Belgia, Polonia, Portugalia, Spania, Macedonia de Nord, Luxemburg şi Marea Britanie pentru prezenţa şi activitatea în cadrul diferitelor structuri NATO din ţara noastră”

Klaus Iohannis,

Președintele României

Președintele Iohannis a specificat, cu prilejul vizitei sale la Cincu, la începutul lunii septembrie 2023, că toate obiectivele și forțele NATO din România vor fi întărite.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Președintele Iohannis, discurs în Bundestag: Uitarea trecutului conduce la repetarea greșelilor

Iohannis a amintit că 2024 marchează 80 de ani de la Debarcarea din Normandia și 35 de ani de la căderea Zidului Berlinului, momente...

Amânare pentru compensarea montării repartitoarelor de costuri: termenul mutat la 30 iunie 2025

Românii cu venituri mici care locuiesc la bloc vor beneficia de compensarea plății și montării repartitoarelor, abia anul viitor Conform unui proiect de ordonanță de...

Kickboxing pentru copii: beneficii, riscuri și alte sfaturi utile 

Kickboxul este un sport de contact care îmbină tehnici din box și karate. A luat naștere în anii ’60, în Japonia și Statele...
Ultima oră
Pe aceeași temă