19.8 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoRomânii, ca și americanii, trebuie să susțină Ucraina

Românii, ca și americanii, trebuie să susțină Ucraina

Românii, ca și americanii, trebuie să susțină Ucraina, consideră însărcinatul cu afaceri al SUA în România. Însărcinatul cu afaceri (ambasadorul) David Muniz a transmis un mesaj în care subliniază că românii “trebuie să fie alături de Ucraina, pentru a asigura libertatea și stabilitatea Europei”.

“Românii trebuie să fie alături de Ucraina”, așa cum sunt și americanii, anunță însărcinatul cu afaceri (ambasadorul) Statelor Unite la București, David Muniz. Această idee este exprimată într-un editorial semnat de diplomatul David Muniz. Editorialul a fost transmis de Ambasada SUA în seara zilei de luni, 31 ianuarie 2022.

“Amenințarea Rusiei la adresa Ucrainei reprezintă o amenințare a valorilor democratice de pretutindeni. Americanii și românii trebuie să fie alături de Ucraina, pentru a asigura libertatea și stabilitatea Europei, care sunt în interesul popoarelor democratice, fie ei americani sau români, sau oricare alt popor de pe glob”, precizează mesajul însărcinatului cu afaceri al SUA.

Punctul de vedere exprimat de acesta la București este, evident, acela al Administrației Statelor Unite. Mesajul este important dar și sensibil, în condițiile în care unii oficiali din România declarau, în ultima perioadă, că România nu are nicio obligație juridică de a susține Ucraina, în actuala criză produsă de Rusia. Ucraina nu este membru NATO dar are un parteneriat cu Alianța Atlantică.

SUA consideră că politica regimului Putin este o amenințare nu doar pentru Ucraina ci și pentru alte state.

Românii să susțină Ucraina, așa cum fac și Statele Unite

Administrația Biden cere țărilor aliate din Europa să fie alături de americani în sprijinul pe care-l acordă Ucrainei. Urmând exemplul SUA, alte câteva țări NATO au anunțat deja că oferă sprijin Ucrainei, inclusiv militar.

“Statele Unite vor să continue să construiască o coaliție internațională a partenerilor din Europa și din lume, care văd limpede această amenințare. Prietenii noștri din România sunt esențiali pentru acest demers”

David Muniz,

Însărcinat cu afaceri al SUA

Premierul Nicolae Ciucă este general în rezervă și a fost ministrul Apărării. În decembrie 2021, premierul României a discutat despre subiectul Ucrainei cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. ”Ne-am axat cu precădere pe situația privind securitatea din jurul Ucrainei și la Marea Neagră. Comasarea de trupe rusești este semnificativă și nejustificată”, sublinia șeful Guvernului.

“Cred că trebuie să aibă loc o detensionare a situației. Orice nouă agresiune împotriva Ucrainei va avea implicații serioase. Reafirm sprijinul României pentru securitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”

Nicolae Ciucă,

Premierul României

În contextul crizei din estul Europei, liderii statelor NATO și conducerea Alianței se vor axa “pe mai multă prevenție și apărare”, explica premierul Ciucă.

După cum se știe, Rusia susține că nu dorește să atace Ucraina dar pretinde în schimb garanții de securitate din partea Statelor Unite și, în general, a țărilor NATO. Una dintre cererile Rusiei este ca NATO să nu se extindă spre est. Altfel spus, Rusia dorește ca, niciodată, țări precum Ucraina, Republica Moldova sau Georgia să nu fie primite în NATO. Aceste trei țări au făcut parte din URSS iar Rusia vrea să le mențină în zona ei de influență.

Ucraina nu e pregătită pentru NATO și nici n-ar aduce vreo contribuție la întărirea Alianței, susține Rusia. Acest punct de vedere este exprimat de ministrul rus de Externe, Sergey Lavrov, citat de agenția rusă TASS. Declarația a fost făcută duminică, 30 ianuarie 2022.

Ministrul Lavrov a declarat că ori de câte ori “linia pe care NATO își imaginează că trebuie s-o apere se mută spre est”, se pune și problema extinderii NATO. “Acum, linia a venit în apropierea Ucrainei”, argumentează Lavrov.

Rusia susține că Ucraina nu e pregătită să intre în NATO

“E limpede pentru oricine că Ucraina nu e pregătită să intre în NATO și nici n-ar aduce vreo contribuție la întărirea securității Alianței”, a susținut ministrul rus. În schimb, potrivit acestuia, primirea Ucrainei în NATO ar submina relațiile dintre NATO și Rusia. Este de menționat însă că relațiile NATO – Rusia sunt, deja, la cel mai scăzut nivel de după Războiul Rece. În schimb, Ucraina insistă să fie primită cu drepturi depline în NATO, deși unii membri ai Alianței au ezitări în acest sens. Oficiali de la Kiev au criticat, de exemplu, poziția Germaniei, care ar fi prea binevoitoare în fața Rusiei. Ucraina avertizează că scopul Rusiei este nu neapărat de a distruge Ucraina ci de a slăbi statele din NATO.

Una dintre posibilele ținte ale Rusiei ar fi chiar Germania, susține Ucraina. Un oficial de la Kiev estima chiar că Rusia ar viza refacerea Republicii Democrate Germane (RDG). Un asemenea proces ar însemna dezmembrarea Germaniei. RDG a fost o țară aliată cu URSS și a avut capitala la Berlin.

Urmărește România Liberă pe  Facebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

METEO. Mai multe județe afectate de vânt puternic

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o atenționare Cod galben pentru intensificări ale vântului, valabilă în următoarele ore, pentru nouă județe și Municipiul...

Spania, ţara din UE cu cea mai mare speranţă de viaţă. Ce loc ocupă România

Datele furnizate de Eurostat, agenția comunitară de statistică, arată că Spania se situează în fruntea Uniunii Europene în ceea ce privește speranța de viață,...

VIDEO. Protestele studențești de susținere a Palestinei se intensifică în universități mari din întreaga lume

Mişcarea studenţească împotriva ofensivei israeliene în Fâşia Gaza continuă în întreaga lume: pornind de la campusurile americane şi fiind uneori ţintă a represiunii poliţieneşti, a...
Ultima oră
Pe aceeași temă