24.3 C
București
marți, 17 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoRomânia propune sancțiuni internaționale împotriva persoanelor care încearcă destabilizarea Republicii Moldova

România propune sancțiuni internaționale împotriva persoanelor care încearcă destabilizarea Republicii Moldova

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a anunțat că România propune întocmirea unei liste de persoane care încearcă destabilizarea Republicii Moldova, urmând ca aceste persoane să fie supuse unor sancțiuni internaționale.

Ministrul Bogdan Aurescu a abordat chestiunea amenințărilor împotriva Republicii Moldova cu prilejul participării sale, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe (CAE) al Uniunii Europene. Principala temă discutată la reuniune a fost războiul dus de Rusia împotriva Ucrainei și efectele sale asupra altor țări din Europa. Reuniunea CAE s-a desfășurat în perioada 22 – 23 mai 2023, sub conducerea lui Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate.

„În contextul mai amplu al efectelor agresiunii Rusiei, voi saluta astăzi decizia de lansare a Misiunii civile de Parteneriat pentru Republica Moldova, condusă de un diplomat român – și sunt foarte mândru că un diplomat român se află la conducerea acestei Misiuni. Data trecută, în cadrul Consiliului Afaceri Externe, am putut adopta decizia de a crea această Misiune. Acum luăm decizia de a lansa Misiunea și sper că lansarea propriu-zisă se va produce până la finalul acestei luni.

În același timp, voi prezenta o situație a procedurii pe care România a lansat-o, alături de alte state, de listare a persoanelor care acționează împotriva stabilității Republicii Moldova, în cadrul regimului de sancțiuni recent creat. La 20 februarie, în cadrul Consiliului Afaceri Europene, am propus crearea acestui regim de sancțiuni și sunt bucuros că, într-un timp record, probabil în urma celui mai rapid proces de creare a unui regim de sancțiuni al Uniunii Europene, acest regim de sancțiuni a fost lansat. Așadar, sper ca aceste propuneri de listări să fie adoptate cât mai rapid”, a declarat ministrul Aurescu.

Ministrul român a amintit și faptul că, împreună cu alți șapte miniștri de Externe, a lansat inițiativa de a include „conflictele prelungite” („protracted conflicts”) pe agenda Consiliului Afaceri Europene, „în viitorul apropiat”. În această categorie s-ar include conflictele din enclava Nagorno – Karabah, din Afganistan sau din Transnistria. Aceasta este zona de est a Republicii Moldova, zonă controlată de separatiștii pro-ruși de la Tiraspol. Interesant este totuși faptul că, de când a început războiul din Ucraina, liderii de la Tiraspol au avut o atitudine moderată, sugerând că nu doresc să fie implicați în războiul inițiat de Rusia.

În schimb, situația se complică în Găgăuzia, aceasta fiind o regiune din sudul Republicii Moldova care beneficiază de autonomie față de autoritățile centrale de la Chișinău. Regiunea are o anumită importanță strategică, fiind foarte aproape de granița Republicii Moldova cu Ucraina și cu România. Cel mai recent, pe parcursul lunii mai 2023, în Găgăuzia s-au desfășurat alegeri pentru funcția de guvernator (bașkan). După cele două tururi ale alegerilor, funcția de guvernator i-a revenit Eugeniei Guțul. Ea este candidata pe care a susținut-o partidul Șor, condus de Ilan Șor – politicianul acuzat că a organizat protestele de stradă împotriva președintei Maia Sandu.

Instituțiile de la Chișinău investighează tentativele de destabilizare a Republicii Moldova, înregistrate în anii 2022 și 2023. Președinta Maia Sandu a sugerat că principalul inițiator al acțiunilor ostile ar fi politicianul Ilan Șor, condamnat pentru fraudă, care acum se află în Israel. Totuși, un reprezentant al partidului Șor a fost ales guvernator al regiunii autonome Găgăuzia.

„Instituțiile noastre documentează, strâng probe și sperăm să vedem mai multe rezultate ale acestei activități ca să ne ocupăm de cei care lucrează împotriva Republicii Moldova, care încearcă să ne submineze eforturile și care servesc intereselor rusești în țara noastră”

Maia Sandu,

Președinta Republicii Moldova

România dorește întocmirea unei liste internaționale de persoane care se fac vinovate de tentative de destabilizare a ordinii publice și a integrității teritoriale a Republicii Moldova. Persoanele de pe această listă vor fi supuse unor sancțiuni decise la nivelul Uniunii Europene.

„În cadrul Consiliului Afaceri Europene, am propus crearea acestui regim de sancțiuni și sunt bucuros că, într-un timp record, probabil în urma celui mai rapid proces de creare a unui regim de sancțiuni al Uniunii Europene, acest regim de sancțiuni a fost lansat”

Bogdan Aurescu,

Ministrul de Externe al României

Uniunea Europeană a organizat și o Misiune Civilă de Parteneriat cu Republica Moldova, iar Republica Moldova și Ucraina au primit simultan statutul de țări candidate la integrarea în UE.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Aproape 1.000 de pompieri au fost trimiși în zonele afectate de inundații din județul Galați

Aproape 1.000 de pompieri din 27 de unităţi din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) au fost mobillizați în sprijinul salvatorilor de...

NASA avertizează: un asteroid se apropie de Pământ

NASA a emis o alertă cu privire la asteroidul 2024 ON, considerat „potențial periculos”, care se va apropia de Pământ marți. https://www.youtube.com/watch?v=ec4WOfdqApQ NASA avertizează: un asteroid...

Alertă în Capitală: Este căutat incendiatorul de la Palatul Parlamentului

Poliţia Română a publicat o fotografie cu bărbatul care a incendiat, marţi, o încăpere din Palatul Parlamentului şi face apel la populaţie pentru depistarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă