22.9 C
București
vineri, 24 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoRomânia obține produse militare de trei milioane de dolari

România obține produse militare de trei milioane de dolari

România obține produse militare de trei milioane de dolari, pe baza obligațiilor de offset ale Statelor Unite.

Guvernul României a aprobat livrarea fără plată, din SUA, de echipamente, dispozitive și componente militare, în valoare de aproximativ 3,3 milioane de dolari.

Guvernul României a aprobat o “operațiune compensatorie” prin care Statele Unite vor livra României produse militare în valoare de circa 3,3 milioane de dolari.

România nu plătește efectiv aceste echipamente. Ele vor fi echivalate cu obligațiile de offset ale SUA față de România. Aceste obligații sunt aferente unui contract prin care România a cumpărat deja radare militare din Statele Unite. Întrucât România nu va oferi bani în schimbul acestor produse de 3,3 milioane USD, ele sunt prezentate, într-un comunicat al Ministerului Apărării Naționale (MApN), drept “donație”.

România obține produse militare de trei milioane de dolari

“Donația constă în echipamente și dispozitive de testare, seturi de piese și componente de schimb, precum și pachete de sprijin logistic pentru radarele de tip TPS-79 (R) – Gap Filler din dotarea Forțelor Aeriene Române. Astfel, Centrul de Mentenanță Regional Otopeni din subordinea Statului Major al Forțelor Aeriene va îndeplini formalitățile de acceptare a donațiilor în numele statului român”, precizează MApN.

Offset – ul este un procedeu de compensare economică aferent importurilor de produse militare. În acest domeniu, România s-a aliniat legislativ la reglementările din alte state UE. Procedura de offset se aplică prin decizii ale Guvernului și ale MApN, a precizat ministrul Nicolae Ciucă.

Există o decizie la nivelul Guvernului. Indiferent ce procedură de achiziţie vom derula, aceasta să se concretizeze în offset cu beneficii pentru industria românească”

Nicolae Ciucă,

Ministrul Apărării Naționale

Ambasadorul Statelor Unite, David Muniz, a transmis acum câteva zile un mesaj dedicat aniversării a zece ani de Parteneriat Strategic România – SUA. În acest mesaj, diplomatul american sublinia că SUA își dezvoltă capacitățile militare din România și contribuie semnificativ la dezvoltarea capacităților militare ale României.

“Pe lângă amplasarea sistemului radar Aegis, țările noastre au depus eforturi pentru a ajuta România să își îmbunătățească interoperabilitatea și capacitatea în cadrul NATO”

David Muniz,

Însărcinat cu afaceri al SUA

Diplomatul nu a oferit detalii despre cum și-au modernizat Statele Unite propriul sistem Aegis de la Deveselu. Se știe însă că România a cumpărat mai multe tipuri de radare americane.

Operațiunea compensatorie în valoare de 3,3 milioane de dolari aprobată de Guvernul României este urmarea unui contract încheiat de Ministerul român al Apărării cu compania americană Lockheed Martin.

“Ministerul Apărării Naţionale a încheiat cu compania Lockheed Martin Overseas LLC din Statele Unite ale Americii, prin CN Romtehnica SA, contractele nr. 02/827/2018 și 02/959/2019 pentru achiziţia de piese de schimb și subansamble specifice radarelor TPS-79(R), respectiv contractul nr. 02/845/2018 pentru achiziția de servicii de reparații ale echipamentelor defecte specifice radarelor TPS-79(R)”, a precizat MApN.

Contracte de peste două milioane de euro

Produsele și serviciile care fac obiectul contractelor de achiziție menționate sunt din domeniul Apărării și au o valoare care depăşeşte două milioane de euro.

De aceea, “furnizorului Lockheed Martin Overseas LLC îi revine obligația de a efectua operațiuni compensatorii în conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 189/2002 privind operaţiunile compensatorii referitoare la contractele de achiziţii pentru nevoi de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 354/2003”, precizează comunicatul MApN.

Conform legislației din România, implementarea obligațiilor de compensare s-a realizat prin acorduri de compensare încheiate între Oficiul de Compensare pentru Achiziții de Tehnică Specială (OCATS) din România și compania Lockheed Martin din SUA.

Radarele tip TPS-79 (R), Gap Filler, produse de această companie americană, au rolul să identifice țintele care se deplasează la joasă înălțime. Denumirea “Gap Filler” arată că un asemenea gen de radar are rolul să completeze supravegherea aeriană pe care o asigură, la înălțime mai mare, alte radare, cum ar fi cele de tip FPS-117.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

ELCEN îl acuză pe Nicușor Dan că minte

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a declarat joi, 23 mai, într-o conferință de presă că lipsa apei calde în mai multe sectoare din...

Vechea și noua Caledonie ard în focurile electorale

Vechea și Noua Caledonie, ținuturi la 16.000 de km distanță unele de celelalte, dar cu legături vechi onomastice, sunt în flăcările electorale. După demisia premierului...

PSD și-a stabilit ținta cu fondurile europene: contracte de peste 20 de miliarde de euro, până la finalul acestui an. 

Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene anunță pe pagina sa de Facebook că deja au fost încheiate în țara noastră contracte de peste 6 miliarde de euro pentru proiectele...
Ultima oră
Pe aceeași temă