30 C
București
joi, 13 iunie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoRepublica Moldova l-a decorat pe șeful Informațiilor Militare din România

Republica Moldova l-a decorat pe șeful Informațiilor Militare din România

Ministrul Apărării din Republica Moldova, Anatolie Nosatîi, l-a decorat pe șeful Informațiilor Militare din Armata României, generalul locotenent Marian Sima.

Ceremonia de decorare a avut loc la București, la sediul Ministerului Apărării Naționale (MApN). Cu prilejul vizitei la MApN, ministrul Anatolie Nosatîi a conferit generalului-locotenent Marian Sima, șeful Direcției Informații Militare, medalia „Consolidarea frăției de arme”, a anunțat, la data de 8 iunie 2022, un comunicat de presă al MApN.

Șeful Informațiilor Militare din România, generalul Sima, fusese anterior decorat de Statele Unite și de Franța.

De ce a fost decorat șeful Informațiilor Militare

Motivația decorării generalului român de către Republica Moldova nu a fost indicat public. Se știe că generalul Sima este specialist în domeniul “conflictelor înghețate”, existente și în spațiul Mării Negre. Un asemenea conflict este în Transnistria, zona de est a Republicii Moldova. De asemenea, generalul Sima este specialist în combaterea riscurile militare asimetrice.

La solicitarea ziarului “România liberă”, MApN al României ne-a comunicat următoarele:

Distincția a fost conferită de către ministrul apărării (al Republicii Moldova – n.n.), în baza legislației Republicii Moldova, „pentru promovarea păcii și democrației în lume, colaborării cu pertenerii strategici, dezvoltarea relațiilor de colaborare și prietenie, precum și aportul personal adus în dezvoltarea sistemului de averizare timpurie militară al Armatei Naționale”.

Această explicație este cea care figurează în documentul de decorare. Alte elemente concrete nu au fost făcute publice.

Ministrul Apărării din Republica Moldova a fost în vizită în România timp de două zile. În ziua de 8 iunie 2022, el a avut o întâlnire cu ministrul Apărării Naționale al României, Vasile Dîncu. Cei doi miniștri au abordat aspecte legate de mediul de securitate regional, pe fondul agresiunii militare a Federației Ruse împotriva Ucrainei.

„Situația de securitate din Ucraina, generată de invazia nejustificată şi brutală a Federației Ruse, ne îngrijorează, pentru că aduce cu sine crize multiple. Pe lângă aspectele militare și de securitate extrem de grave, acest război crud a produs o catastrofă umanitară, o criză energetică, la care se adaugă premisele unei crize globale alimentare”, a precizat ministrul Dîncu.

Cei doi miniștri au evidenţiat acţiunile întreprinse pentru gestionarea numărului fără precedent de refugiaţi din Ucraina, subliniind, în acest sens, eforturile României și Republicii Moldova, precum şi mobilizarea exemplară a societăţii civile şi a cetăţenilor în primirea şi îngrijirea persoanelor care caută refugiu din calea ororilor războiului din țara vecină.

Republica Moldova continuă formalitățile pentru aderarea la UE

Un alt subiect important pe agenda discuțiilor a fost susținerea pe care țara noastră o asigură Republicii Moldova în parcursul de integrare în Uniunea Europeană.

„Locul Republicii Moldova este în marea familie europeană şi trebuie să fie obţinut cât mai curând statutul de stat candidat la UE. Vreau să felicit autoritățile de la Chișinău pentru rapiditatea în transmiterea celei de-a doua părți completate a chestionarului Comisiei Europene privind aderarea, lucru care evidențiază și mai mult determinarea pentru parcursul european”, a spus ministrul Dîncu.

Cu o zi înainte, marți, ministrul Apărării din Republica Moldova fusese primit, la Palatul Victoria, de premierul Nicolae Ciucă. După cum se știe, Nicolae Ciucă este general în rezervă și fost ministru al Apărării.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Războiul pornit de Rusia nu afectează doar Ucraina ci riscă să destabilizeze profund ordinea internațională, avertizează Iohannis

Războiul pornit de Rusia în Ucraina, al cărui sfârșit încă nu se întrevede, nu afectează doar Ucraina, "ci riscă să destabilizeze profund ordinea internațională...

Cod galben de viituri pe râurile din România, în următoarele 24 de ore

Specialiștii hidrologi de la INHGA au anunțat un cod galben de viituri valabil pe aproape toate râurile din România, timp de circa 24 de...

Producția industrială a screscut cu mai puțin de 1%

Producţia industrială a crescut, în primele patru luni din acest an, comparativ cu perioada corespunzătoare din 2023, cu 0,8% ca serie brută şi cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă