Ministrul Apărării din Republica Moldova, Anatolie Nosatîi, l-a decorat pe șeful Informațiilor Militare din Armata României, generalul locotenent Marian Sima.
Ceremonia de decorare a avut loc la București, la sediul Ministerului Apărării Naționale (MApN). Cu prilejul vizitei la MApN, ministrul Anatolie Nosatîi a conferit generalului-locotenent Marian Sima, șeful Direcției Informații Militare, medalia „Consolidarea frăției de arme”, a anunțat, la data de 8 iunie 2022, un comunicat de presă al MApN.
Șeful Informațiilor Militare din România, generalul Sima, fusese anterior decorat de Statele Unite și de Franța.
De ce a fost decorat șeful Informațiilor Militare
Motivația decorării generalului român de către Republica Moldova nu a fost indicat public. Se știe că generalul Sima este specialist în domeniul „conflictelor înghețate”, existente și în spațiul Mării Negre. Un asemenea conflict este în Transnistria, zona de est a Republicii Moldova. De asemenea, generalul Sima este specialist în combaterea riscurile militare asimetrice.
La solicitarea ziarului „România liberă”, MApN al României ne-a comunicat următoarele:
Distincția a fost conferită de către ministrul apărării (al Republicii Moldova – n.n.), în baza legislației Republicii Moldova, „pentru promovarea păcii și democrației în lume, colaborării cu pertenerii strategici, dezvoltarea relațiilor de colaborare și prietenie, precum și aportul personal adus în dezvoltarea sistemului de averizare timpurie militară al Armatei Naționale”.
Această explicație este cea care figurează în documentul de decorare. Alte elemente concrete nu au fost făcute publice.
Ministrul Apărării din Republica Moldova a fost în vizită în România timp de două zile. În ziua de 8 iunie 2022, el a avut o întâlnire cu ministrul Apărării Naționale al României, Vasile Dîncu. Cei doi miniștri au abordat aspecte legate de mediul de securitate regional, pe fondul agresiunii militare a Federației Ruse împotriva Ucrainei.
„Situația de securitate din Ucraina, generată de invazia nejustificată şi brutală a Federației Ruse, ne îngrijorează, pentru că aduce cu sine crize multiple. Pe lângă aspectele militare și de securitate extrem de grave, acest război crud a produs o catastrofă umanitară, o criză energetică, la care se adaugă premisele unei crize globale alimentare”, a precizat ministrul Dîncu.
Cei doi miniștri au evidenţiat acţiunile întreprinse pentru gestionarea numărului fără precedent de refugiaţi din Ucraina, subliniind, în acest sens, eforturile României și Republicii Moldova, precum şi mobilizarea exemplară a societăţii civile şi a cetăţenilor în primirea şi îngrijirea persoanelor care caută refugiu din calea ororilor războiului din țara vecină.
Republica Moldova continuă formalitățile pentru aderarea la UE
Un alt subiect important pe agenda discuțiilor a fost susținerea pe care țara noastră o asigură Republicii Moldova în parcursul de integrare în Uniunea Europeană.
„Locul Republicii Moldova este în marea familie europeană şi trebuie să fie obţinut cât mai curând statutul de stat candidat la UE. Vreau să felicit autoritățile de la Chișinău pentru rapiditatea în transmiterea celei de-a doua părți completate a chestionarului Comisiei Europene privind aderarea, lucru care evidențiază și mai mult determinarea pentru parcursul european”, a spus ministrul Dîncu.
Cu o zi înainte, marți, ministrul Apărării din Republica Moldova fusese primit, la Palatul Victoria, de premierul Nicolae Ciucă. După cum se știe, Nicolae Ciucă este general în rezervă și fost ministru al Apărării.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!