2.2 C
Bucharest
Friday, 1 December 2023
HomeInvestigații România LiberăIncognitoPrimarul general sacrifică, din rațiuni politice, confortul bucureștenilor. Nicușor Dan l-a amendat...

Primarul general sacrifică, din rațiuni politice, confortul bucureștenilor. Nicușor Dan l-a amendat pe Negoiță, ca să readucă Piața Unirii la starea jalnică. FOTO

Nicușor Dan nu a fost capabil să reabiliteze trotuarele din Piața Unirii, dar nu îi lasă nici pe alții să rezolve problema. Primarul general nu i-a permis Magazinului Unirea să refacă trotuarul și l-a amendat pe Robert Negoiță pentru că a amenajat zona.

Primăria Municipiului București (PMB) a amendat Primăria Sectorului 3 (PS3) pentru că a reabilitat fără să aibă autorizație de construcție pietonalul din Piața Unirii din Capitală.

PMB a cerut administrației publice locale conduse de Robert Negoiță să readucă acum trotuarele din fața Magazinului Unirea la starea inițială, una jalnică și după așa-zisa reabilitare operată cu câteva luni în urmă de Primăria Capitalei, după cum a mai arătat “România liberă”.

Negoiță contestă amenda

Primarul sectorului 3, Robert Negoiță, a declarat, pentru “România liberă”, că va contesta în instanță de judecată amenda primită de la Primăria Capitalei.

Primarul sectorului 3, Robert Negoita, sustine o conferinta de presa privind stadiul lucrarilor de la pasajul rutier de pe bulevardul Theodor Pallady, in Bucuresti, 21 decembrie 2022. Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

“Nu trebuie să facă și ei ceva (n.r. – PMB)? Că ei nu fac poduri, nu fac pasaje, nu fac spații verzi sau nu asfaltează străzi. Trebuie să aibă și ei activitate. Măcar îi amendează pe cei care fac câte ceva. Este adevărat că nu am avut autorizație, pentru că nu e necesară autorizația. Ca să pui iarbă și copaci, nicăieri în lumea asta nu e nevoie de autorizație. Terenul este la Primăria Sectorului 4. Trotuarul arăta groaznic, dar lor așa le place. Ca toate trotuarele pe care le administrează dânșii. Nu o să facem niciodată prostia să tăiem copacii și să smulgem iarba din rădăcini, cum vrea Primăria Capitalei. Din câte știu, amenda a fost deja contestată în instanță”, ne-a explicat Negoiță.

Potrivit informațiilor obținute de “România liberă”, Unirea Shopping Center (Magazinul Unirea) a formulat mai multe adrese, de-a lungul timpului, prin care a solicitat PMB să-i permită să repare trotuarul din fața spațiului comercial, cât timp administrația publică nu dădea niciun semn că intenționează să rezolve problema.

Magazinul Unirea nu a primit un răspuns favorabil din partea PMB.

Sectorul 4 are în plan să intervină

Consiliul General al Municipiului București a trimis zona Pieției Unirii în administrarea Sectorului 4, odată cu Pasajul Unirea.

Surse din cadrul Primăriei Sectorului 4 ne-au transmis că administrația condusă de Daniel Băluță intenționează să reamenajeze întregul spațiu al Pieței Unirii și să reabiliteze pasajul peste Dâmbovița, în perioada următoare.

Potrivit acelorași surse, Robert Negoiță ar fi solicitat în trecut Primăriei Sectorului 4 să-i permită să amenajeze trotuarul din fața Magazinului Unirea.

Zona Unirii este una dintre cele mai aglomerate din Capitală.

Potrivit datelor Metrorex, obținute de “România liberă”, în medie, prin intrările în cele două stații de metrou din Piața Unirii trec zilnic aproape 16.000 de personae.

În Piața Unirii 1 sunt 14.400 intrări, iar în Piața Unirii 2 sunt 11.412 de intrări pe zi, în medie.

Având în vedere că mulți călători utilizează pasajul dintre cele două stații și ca pasaj pietonal, putem aprecia că circa 15-20% din totalul intrărilor în cele două stații, tranzitează pasajul pietonal PU1 -PU2.

Presedintele PMP sustine o conferinta de presa alaturi de primarul general al Municipiului Bucuresti, in Bucuresti, 28 februarie 2023. Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

“Lucrările respective au fost executate fără autorizație de construire, iar Sectorul 3 al Municipiului București a fost sancționat contravențional, în baza art. 26, alin. 1, lit. a, din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, republicată, cu modificările și completările ulterioare. Totodată, prin procesul-verbal de constatare și sancționare a contravențiilor s-a dispus oprirea lucrărilor, desființarea lucrărilor executate nelegal și aducerea terenului la starea inițială”, precizează PMB, într-un răspuns pentru “România liberă”.

Amenda este în valoare de 10.000 lei.

PMB mai precizează: “Administrația Străzilor nu realizează, în prezent, lucrări de schimbare a bordurilor în fața magazinului Unirii, Administrația Străzilor nu a dat acord pentru acest tip de lucrări. În zona magazinului Unirii am realizat lucrări de reparații trotuare în anul 2022. Costul lucrărilor de reparații trotuare în fața magazinului Unirii în anul 2022, realizate de ASB, a fost de 94.000 lei”.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă