19.9 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoMinistrul de Finanțe ar bloca angajările în spitale, susține ministrul Sănătății. Angajații...

Ministrul de Finanțe ar bloca angajările în spitale, susține ministrul Sănătății. Angajații din Sănătate vor să intre în grevă generală

Liderii sindicali din Sănătate au anunțat că pregătesc o grevă generală iar ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, susține că, pentru lipsa de medici, este de vină ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, întrucât refuză să aprobe deblocarea posturilor vacante.

Federația sindicală Sanitas a anunțat că, în aceste zile, strânge semnături pentru a organiza o grevă generală în unitățile sanitare din municipiul București. Această grevă ar urma să se desfășoare efectiv în februarie 2024 dar până atunci este posibil ca mișcările de protest ale angajaților din sistemul sanitar să se extindă la nivel național. Principala nemulțumire a protestatarilor este criza de personal. În întreaga țară ar fi nevoie de 30.000 de noi angajări. Chiar și în capitală – regiunea cea mai favorizată din punctul de vedere al funcționării sistemului de sănătate – sunt circa 900 de posturi vacante.

Ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, declara, la începutul anului 2024, că în acest an se poate angaja un medic pe un post care se eliberează. Dar ministrul nu se pronunța asupra acelor posturi care erau deja vacante la finalul anului 2023. Ministrul de Finanțe sugera că nu poate aproba creșterea numărului de medici față de cel actual întrucât o asemena aprobare ar mări cheltuielile de personal. “În sistemul medical, avem 16.000 de medici aproximativ, iar solicitarea era ca, pentru jumătate, să se organizeze concursuri. Era o disproporţie clară între nevoia de posturi în sistemul medical. Pentru 2024, nu mai este nevoie de memorandum. Dacă s-a eliberat un post, în locul lui poate fi angajat fără memorandum. Au fost luni în care am avut şi o creştere de peste 15 la sută a acestor cheltuieli de personal”, declara ministrul Boloș.

Imediat după aceea, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, și-a contrazis colegul de guvern, susținând că Boloș nici măcar nu știe câți medici lucrează acum în România. „Eu cred că domnul ministru Boloş acum a înţeles situaţia pe de-a întregul. A fost o lipsă de informare legată şi de numărul total de medici din sistemul de sănătate. Sunt 55.000 şi mai trebuie să angajăm, pentru că sunt specialităţi deficitare”, a explicat ministrul Sănătăţii. Ministerul Sănătății și, separat, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) au formulat câte un memorandum în care solicită Ministerului de Finanțe să deblocheze posturile vacante din spitale.

Dincolo de eroarea ministrului de Finanțe, care, aparent, nu știa câți medici activează în sistemul de stat din România, marea sarcină a lui Boloș este să țină sub control cheltuielile instituțiilor de stat, deci inclusiv cheltuielile instituțiilor sanitare de stat. În disputa dintre ministrul de Finanțe și ministrul Sănătății s-a simțit dator să intervină chiar șeful lor, premierul Marcel Ciolacu. La începutul primei ședințe de guvern din anul 2024, premierul a subliniat că dorește să fie scoase la concurs posturile vacante din sistemul sanitar și că, pe aceste posturi, trebuie să fie acceptați cei 4500 de medici rezidenți pe care statul român deja i-a format.

Dacă acești specialiști nu se pot angaja în România, ei vor accepta oferte de angajare în Occident, ceea ce ar însemna o dublă pierdere. Nu doar că România nu-și va completa necesarul de personal medical ci va pierde și banii pe care deja i-a cheltuit pentru formarea acestor tineri medici, a avertizat premierul.

Președintele federației sindicale Sanitas, Viorel Hușanu, atrăgea atenția asupra crizei de personal medical din București, însă această criză este și mai gravă în restul țării. În acest moment, angajările ar fi blocate atât în spitalele Ministerului Sănătății cât și în cele subordonate autorităților publice locale. De exemplu, Primăria Capitalei, prin ASSMB, are în administrare 19 spitale.

“Au nevoie urgentă de deblocarea posturilor, pentru că nu mai are cine lucra în aceste spitale. La nivel naţional ar fi nevoie de 30.000 de posturi. Guvernul a promis că va debloca 14.000 de posturi în 2023, nu s-a întâmplat acest lucru, au fost deblocate doar 4.000 de posturi”

Viorel Hușanu,

Președintele federației Sanitas

Premierul Ciolacu trebuie, pe de o parte, să preîntâmpine declanșarea unei greve generale în Sănătate, grevă care ar aduce nemulțumiri la nivelul întregii populații a României, în anul electoral 2024. Pe de altă parte, șeful Executivului ar trebui să țină sub control angajările în sistemul bugetar, deci să-l susțină, din acest punct de vedere, pe ministrul de Finanțe, Marcel Boloș.

“Ca o prioritate în acest început de an vreau să rezolvăm rapid problema medicilor rezidenți care au promovat examenul de specialitate la sfârșitul anului trecut. Sunt aproximativ 4.500 de medici în care statul român a investit sute de milioane de euro și trebuie să ne asigurăm că îi păstrăm în țară”

Marcel Ciolacu,

Marcel Ciolacu a preluat funcția de premier la mijlocul anului 2023 și încă din acel moment a aflat că sistemul sanitar are probleme cronice, greu de rezolvat în câteva luni.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Kremlinul spune că legăturile dintre Moscova și Beijing vor continua

Kremlinul a ignorat o călătorie în China a secretarului de stat american Antony Blinken, în timpul căreia acesta și-a exprimat îngrijorarea cu privire la...

Măsurile și condițiile pentru votul cu urna specială la europarlamentare și locale

Biroul Electoral Central (BEC) a stabilit măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând,...

Modificări de trasee în acest weekend, în timpul desfășurării evenimentului „Bucharest Street Food Festival – Spring Edition”

Cu ocazia organizării evenimentului „Bucharest Street Food Festival – Spring Edition”, în zilele de 27.04.2024 (sâmbătă) și 28.04.2024 (duminică), între orele 09:00 – 22:00, circulația rutieră va fi restricţionată pe Șos....
Ultima oră
Pe aceeași temă