2.3 C
București
sâmbătă, 4 februarie 2023
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoEXCLUSIV. Consulatul Italiei refuză ilogic vize turistice pentru rezidenți în România. Argument...

EXCLUSIV. Consulatul Italiei refuză ilogic vize turistice pentru rezidenți în România. Argument împotriva aderării țării noastre la Schengen?

Consulatul Italiei la București respinge tot mai multe cereri de viză Schengen depuse de cetățeni străini rezidenți pe termen lung în România, chiar într-o perioadă în care se discută tot mai des despre statele care ar fi pro sau contra aderării noastre la spațiu.

Este tot mai dificil pentru cetățenii extracomunitari rezidenți în România să obțină vize Schengen de la Consulatul Italiei la București, chiar dacă depun toate actele solicitate.

Este și cazul lui S.L., cetățean filipinez, rezident pe termen lung în România, care locuiește în țara noastră de aproximativ 13 ani, care, după cum le-a demonstrat reporterilor cotidianului național “România liberă”, a avut cererea de vizită turistică respinsă de către Consulatul Italiei, cu toate că a depus la dosar absolut toate actele necesare.

Mai mult, conform cererii depuse și a biletelor de avion către Milano (Bergamo) și retur depuse, rezidentul pe termen lung ar fi fost însoțit într-un city break, de doar două zile, de către un cetățean român.

Răspuns evaziv

Toate acestea nu au fost însă suficiente pentru a convinge Consulatul Italiei, care i-a oferit un răspuns general rezidentului, pentru refuzarea acordării vizei.

Reprezentanții Consulatului au spus că nu este clar scopul călătoriei și că au motive să creadă că rezidentul în România nu va putea părăsi teritoriul Italiei până la expirarea vizei.

Scopul călătoriei nu putea fi decât unul turistic, aplicându-se pentru o viză chiar în acest sens.

De asemenea, la dosarul pentru viză a fost depus și biletul de zbor pentru întoarcerea în România, achiziționat online de la un operator low cost ce are curse zilnice către capitala Lombardiei.

Ambasada și Consulatul Italiei refuză dialogul

Pe lângă dezamăgirea irosirii planurilor de călătorie, rezidentul în România a suportat și pierderi financiare, fiind nevoit să-și achiziționeze bilet de avion înainte de aplicarea pentru viză și având șanse mici de a-și recupera banii.

Mai mult, a fost achitată și o taxă pentru viză, sumă de bani ce nu mai este returnată de Consulatul Italiei.

Cu toate că pe site-ul consulatului este menționată o taxă în valoare de 60 euro, la sediul instituției se achită suma de 393 lei.

Interesant este că același resident în România, al cărui caz l-am descries mai sus, a mai aplicat în trecut pentru viză Schengen, aceasta fiindu-I acordată fără probleme de către Ungaria, după cum arătat și prin copii ale documentelor de călătorie, incluse în dosarul depus la Consulatul Italiei.

Aplicantul a solicitat Consulatului să i se precizeze ce alte documente doveditoare mai trebuiau depuse la dosar, însă nu a primit niciun răspuns din partea instituției.

Un număr ridicat de cereri de viză, depuse de rezidenți în România, de către state membre Schengen poate fi un argument pentru a nu accepta țara noastră în spațiu.

Creșterea numărului de refuzuri vine chiar într-o perioadă în care există o dezbatere intensă la nivel European legată de acceptarea României, Bulgariei și Croației în Schengen.

După cum ne-a precizat și rezidentul păgubit, este adevărat că Europa să confruntă cu problema migranților ilegali, dar nu toți extracomunitarii trebuie “puși în aceeași oală”.

“România liberă” a solicitat Ambasadei Italiei la București să precizeze motivul pentru care a fost refuzată acordarea de viză Schengen pentru cetățeanul resident pe termen lung în țara noastră.

Reprezentanții Ambasadei ne-au transmis însă că nu ne pot preciza motivul refuzului, deoarece nu avem grad de rudenie cu aplicantul.

În plus, ambasadorul Italiei la București, Alfredo Maria Durante Mangoni, nu a a fost de acord să poarte un dialog cu jurnaliștii celui mai vechi cotidian românesc.

Gabriela Navarra este responsabilul Consulatului Italiei la București care ar trebui să studieze dosarele depuse pentru obținerea de vize Schengen.

Gabriela Navarra

Aceasta pare să nu acorde însă atenția cuvenită documentelor depuse.

După cum le-a arătat un rezident în România reporterilor noștri, responsabilul Consulatului Italiei la București răspunde foarte greu la e-mail-uri.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

LIVE UPDATE România egalează Thailanda în Cupa Davis. Urmează meciul decisiv

UPDATE: România a reușit să egaleze Thailanda. Scorul este acum 2 - 2. Urmează meciul decisiv. Thailanda conduce România cu scorul de 2-1, la Nonthaburi,...

LIVE UPDATE Rusia – Ucraina, ziua 346: SUA vor folosi fondurile confiscate de la un oligarh rus, pentru a ajuta Kievul

Departamentul de Justiţie al Statelor Unite a anunţat primul transfer al unor fonduri ruseşti confiscate, cu scopul de a ajuta Ucraina."Anunţ astăzi că am...

LIVE UPDATE România egalează Thailanda în Cupa Davis. Urmează meciul decisiv

UPDATE: România a reușit să egaleze Thailanda. Scorul este acum 2 - 2. Urmează meciul decisiv. Thailanda conduce România cu scorul de 2-1, la Nonthaburi,...
Ultima oră
Pe aceeași temă