15.5 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoDacă vor avea pe ele avioane F-16 ale Ucrainei, Rusia amenință că...

Dacă vor avea pe ele avioane F-16 ale Ucrainei, Rusia amenință că va ataca baze militare din România

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a amenințat că Rusia va ataca viitoarele avioane F-16 ale Ucrainei chiar dacă aeronavele se vor afla în “țări terțe”, ceea ce înseamnă că Rusia vrea să atace și baze aeriene din România, dacă vor avea pe ele avioane de luptă ale Ucrainei.

Aflat în vizită la baza aeriană Torzhok din regiunea Tver (nord-vest de Moscova), în dimineața de 28 martie 2024, președintele Vladimir Putin le-a declarat aviatorilor ruși (în timp ce era filmat de agenții săi de propagandă) că Rusia va ataca și va distruge viitoarele avioane de luptă F-16 ale Ucrainei, chiar dacă aceste avioane se vor afla pe teritoriul unor “țări terțe”. Evident, atacarea unui avion aflat pe un aerodrom înseamnă atacarea acelui aerodrom, deci a țării în care se află aerodromul. “F-16 vor fi o țintă legitimă pentru Rusia dacă sunt folosite împotriva forțelor sale. Desigur, dacă sunt folosite de pe aerodromuri din țări terțe, vor fi o țintă legitimă pentru noi, indiferent unde s-ar afla”, a declarat președintele Putin. “Vom distruge aeronava la fel cum distrugem astăzi tancurile, vehiculele blindate și alte echipamente, inclusiv lansatoare multiple de rachete”, a subliniat Putin.

Pentru a-și legitima intenția de a ataca, oriunde s-ar afla, avioanele F-16 ale Ucrainei, liderul de la Kremlin a susținut că acest tip de avion poate transporta arme nucleare, sugerând că respectivele arme ar reprezenta o amenințare pentru Rusia. „Avioanele F-16 pot transporta arme nucleare. Și trebuie să luăm în considerare acest lucru în timpul planificării”, a subliniat președintele Rusiei.

Câteva țări din NATO au promis că vor oferi Ucrainei un număr de circa 45 de avioane de luptă F-16, urmând ca Ucraina să le folosească în războiul contra Rusiei. Nu se știe cu precizie când vor fi livrate Ucrainei aceste aeronave dar ceea ce se știe este că piloți militari ai Ucrainei se antrenează în România, în anul 2024, la Baza Aeriană Fetești, pentru a putea conduce viitoarele lor avioane F-16. Iar instruirea piloților ucraineni se face, în România, pe avioane F-16, avioane care, ce-i drept, au fost puse la dispoziție nu de România ci de Olanda.

Intenția de antrenare a piloților ucraineni în România a fost anunțată, în premieră, încă de la mijlocul anului 2023, de ziarul “România Liberă”, pe baza unor surse din SUA. Apoi, această decizie a fost aprobată de CSAT și confirmată de președintele Iohannis. În paralel, surse occidentale anunțau că pregătirea piloților ucraineni pentru avioanele F-16 a început deja în Danemarca. Această țară de la Marea Baltică ar urma să livreze și câteva avioane F-16 Ucrainei, avioane care devin disponibile întrucât Danemarca renunță la avioanele F-16 în favoarea avioanelor F-35. România are o intenție similară, de a folosi actualele avioane F-16, pe care le-a cumpărat din Portugalia și din Norvegia, până ce va achiziționa, din SUA, avioane F-35.

Încă din anul 2021, deci înainte ca Rusia să declanșeze actualul război în Ucraina, România anunța intenția de a cumpăra avioane F-35. Cu prilejul zborurilor demonstrative ale unor avioane F-16, purtătorul de cuvânt al MApN, generalul Constantin Spînu, se referea la acest proiect al Forțelor Aeriene Române. „F-16 e avionul de bază al multor aviaţii militare din NATO. Vom continua dotarea cu aeronave F-16. Demersurile sunt începute pentru a doua escadrilă, chiar şi pentru a treia. Punctul final al acestui program de înzestrare sunt aeronavele de generaţia a cincea, F-35. F-16 este o aeronavă de tranziţie pentru acest program”, preciza purtătorul de cuvânt al MApN.

Președintele Putin a vizitat o bază aeriană din apropierea Moscovei, unde le-a explicat piloților militari ruși că avioanele de luptă F-16 sunt capabile să aibă la bord arme nucleare. Evident, niciun pilot nu l-a contrazis. Liderul de la Kremlin a susținut, în acest context, că Rusia va distruge avioanele F-16 ale Ucrainei oriunde s-ar afla ele, chiar și pe aerodromuri din țări membre NATO.

“Avioanele F-16 vor fi o țintă legitimă pentru Rusia dacă sunt folosite împotriva forțelor sale. Desigur, dacă sunt folosite de pe aerodromuri din țări terțe, vor fi o țintă legitimă pentru noi, indiferent unde s-ar afla”

Vladimir Putin,

Președintele Rusiei

Președintele Klaus Iohannis precum și alți oficiali de la București au susținut în mod repetat, după ce Rusia a pornit războiul în Ucraina, că România, în calitate de țară membră NATO, are cea mai bună protecție din întreaga ei istorie. România oferă și sprijin militar Ucrainei dar oficialii români nu dezvăluie în ce constă acest sprijin. În mod cert, România nu cedează Ucrainei avioane F-16.

“NATO s-a dovedit a fi o organizație solidă, foarte puternică, cea mai puternică alianță militară de când se fac alianțe pe Pământ. Iar România nu a fost niciodată atât de bine protejată cum este acum, ca parte a NATO”

Klaus Iohannis,

Președintele României

Toate amenințările venite din partea Rusiei, inclusiv cele legate de posibila lovire a unor ținte de pe teritoriul statelor NATO, sunt discutate la nivelul conducerii Alianței, a subliniat șeful statului român.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 773: SUA anunță un ajutor militar de 6 miliarde dolari pentru Kiev. VIDEO

Ministrul american al Apărării, Lloyd Austin, a anunţat o nouă componentă de asistenţă militară pentru Ucraina în valoare de şase miliarde de dolari, într-un...

Modificări de trasee în acest weekend, în timpul desfășurării evenimentului „Bucharest Street Food Festival – Spring Edition”

Cu ocazia organizării evenimentului „Bucharest Street Food Festival – Spring Edition”, în zilele de 27.04.2024 (sâmbătă) și 28.04.2024 (duminică), între orele 09:00 – 22:00, circulația rutieră va fi restricţionată pe Șos....

Poliția se așteaptă la valori mari de trafic spre munte și spre mare

Centrul Infotrafic a transmis că valorile de trafic ar putea să crească în principal pe cele două drumuri naţionale cu staţiuni montane intens circulate...
Ultima oră
Pe aceeași temă