17 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoBarometrul de Securitate al României. Doar o treime dintre români și-ar apăra...

Barometrul de Securitate al României. Doar o treime dintre români și-ar apăra țara

Barometrul de Securitate al României, în cea mai recentă ediție a sa, cea din noiembrie 2022, reflectă o realitate îngrijorătoare. În cazul unui război, doar puțin peste o treime dintre cetățenii României ar fi dispuși să-și apere țara.

“Dacă România ar fi atacată, 36 la sută dintre români spun că ar participa la apărarea țării, 33 la sută sunt indeciși, 29 la sută spun că ar încerca să plece cu familia”, indică rezultatele acestui sondaj. Aceste procente sunt cu atât mai îngrijorătoare cu cât țara vecină României, Ucraina, este în război, iar în acest război se vede rolul esențial pe care îl au armata și încrederea populației în armată.

În privința cetățenilor României, deși în mod tradițional ei aveau o uriașă încredere în Armată și în Biserică, încrederea lor a scăzut, în aceste două instituții, exact de când a început războiul în Ucraina. Armata și Biserica, în această ordine, se mențin pe primele două locuri în topul încrederii românilor. Totuși, față de acum un an, a scăzut încrederea românilor în Biserică, în Armată, în NATO și în Uniunea Europeană. A crescut, în schimb, însă în mică măsură, încrederea cetățenilor în guvernul României și în președintele României.

Barometrul de Securitate este realizat, periodic, de Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale (ISPRI) al Academiei Române, în colaborare cu Laboratorul pentru Analiza Războiului Informaţional şi Comunicare Strategică (LARICS).

Potrivit ediției din noiembrie 2022, 51,5 la sută dintre români consideră că Rusia este de vină pentru războiul din Ucraina. 68 la sută dintre români consideră că nu se poate ajunge la pace din cauza Rusiei. 74 la sută dintre români consideră că România trebuie să continue să primească refugiați din Ucraina. Totuși, 70,5 la sută dintre români sunt de acord cu ideea că “trebuie oprit urgent războiul, chiar dacă asta ar însemna să cedeze și Ucraina ceva”.

Se vorbește prea mult despre Ucraina

Pe de altă parte, circa 77 la sută dintre români sunt “total de acord” sau “mai degrabă de acord” cu ideea că, în România, se vorbește prea mult despre Ucraina și prea puțin despre alte probleme, mai importante pentru români. Despre această eroare în alegerea subiectelor ar fi vinovate în principal posturile de televiziune, în condițiile în care 70 la sută dintre români afirmă că primesc informații despre Ucraina de la televizor.

Dintre liderii internaționali, românii au cea mai mare încredere (circa 40 la sută) în Regele Charles. Pe locul al doilea se plasează președintele Zelenski, iar pe locul al treilea este președintele Biden. Alegerea s-a făcut dintre personalități politice sugerate în cadrul sondajului.

Cele două instituții care au realizat sondajul, ISPRI și LARICS, consideră că “populația României rămâne cert una pro-occidentală și pro-europeană”. În acest sondaj, 74 la sută dintre români spun că “este mai bine în UE decât în afara ei”. Dar există și opinia că “unele țări UE profită economic de România”.

La ceremonia de prezentare a Barometrului a fost prezent și consilierul de stat Constantin Ionescu, de la Președinția României. Comentând rezultatele sondajului, consilierul de stat a făcut o pledoarie pentru patriotism. El consideră firească reticența cetățenilor români față de instituțiile internaționale, similară celei din state occidentale.

“Eu sunt ferm convins că oricare european întrebat ce este nu va spune prima dată < European > ci va spune naționalitatea lui: ungur, român, polonez, ceh și ce vreți dumneavoastră și abia pe urmă va spune că este european, ceea ce este absolut firesc”, a declarat reprezentantul Președinției României.

Barometrul de Securitate indică scăderea încrederii românilor față de NATO și UE

“Pentru toate instituțiile a scăzut încrederea. Ierarhiile s-au păstrat, dar a scăzut încrederea, inclusiv în instituțiile europene, pentru că percepția este foarte clară. Instituțiile euroatlantice nu sunt în stare să rezolve crizele – criza pandemiei care a fost oprită de războiul din Ucraina, criza economică, recesiunea economică”

Dan Dungaciu,

Directorul ISPRI

Rusia a atacat Ucraina în noaptea de 23 spre 24 februarie 2022. Imediat după aceea, la 24 februarie, președintele Iohannis a convocat o ședință de urgență a CSAT. În urma ședinței, șeful statului a avut o declarație publică. Iohannis i-a asigurat pe români că țara noastră nu va fi atrasă în acest război.

“România beneficiază de cele mai ample garanții de securitate posibile. Statutul de membru NATO și al Uniunii Europene, Parteneriatul Strategic solid cu Statele Unite ale Americii constituie o umbrelă de securitate extrem de solidă. Niciodată în istoria noastră nu am fost mai bine protejați în fața oricărei potențiale agresiuni. Vreau să subliniez foarte clar: România nu va fi atrasă în conflictul militar din Ucraina”

Klaus Iohannis,

Președintele României

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Cultură de canabis, descoperită într-o comună din Călărași. Un bărbat a fost reținut de procurorii DIICOT

Un bărbat a fost reţinut, joi, de procurorii DIICOT, după ce ar fi iniţiat şi dezvoltat, într-o comună din judeţul Călăraşi, două culturi de...

Pachetul de 61 de miliarde pentru Ucraina sau despre cum “era păcii s-a încheiat în Europa”

Congresul american a adoptat un pachet de 90 de miliarde de dolari pentru acordarea de ajutor militar Ucrainei, Israelului și Taiwanului. Fiindcă o reacție...

Vopsirea auto profesională. Etapele procesului de vopsire pas cu pas

Vopsirea auto profesională este un proces complex și meticulos, care implică mai multe etape distincte pentru a obține un finisaj impecabil și durabil. În...
Ultima oră
Pe aceeași temă