5 C
Bucharest
Saturday, 2 December 2023
HomeInvestigații România LiberăÎn Israel, scumpirea caselor a scos oamenii în stradă

În Israel, scumpirea caselor a scos oamenii în stradă

La manifestaţiile recente, locuitorii Capitalei Tel Aviv au instalat sute de corturi în faţa ministerelor, pentru a le arăta celor de la putere că nu-şi mai permit o locuinţă. Chiriile au crescut cu 17% numai  în ultimul an, iar preţurile caselor cu 40%, în ultimii trei ani.

Ce tânăr îşi poate permite o casă în Tel Aviv, când preţul mediu al acesteia este de circa 499.245 dolari? Şi la nivel naţional, preţul mediu al unei locuinţe de pe piaţa liberă este mare, în medie de 294.660 dolari, mai mult decât în Statele Unite.

Nici chiriile nu sunt mai la îndemână. „Tel Aviv-ul o să devină un oraş pe care şi-l permit doar bogătaşii“, a declarat o tânără profesoară, pentru un reporter al Bloomberg, nemulţumită fiind de creşterea chiriei cu 17%.

Guvernul de la Tel Aviv încearcă să găsească soluţii pentru a ţine sub control costurile locuirii. Din 2009, a demarat un program de garantare a creditelor ipotecare, dar care nu a dat prea multe roade, în ciuda faptului că dobânzile practicate sunt foarte mici.

Acum, premierul Netanyahu promite un nou program naţional, de această dată de încurajare a construcţiei de locuinţe noi, ieftine, care prevede construirea a 50.000 unităţi, care să fie gata în următorul an şi jumătate.

Nu este aşa de uşor de construit case noi în Israel. Majoritatea terenului se află în proprietatea statului: 93% din total, iar procedurile de autorizare sunt considerate birocratice şi îndelungi, potrivit investitorilor. Politicienii consideră însă că acestea sunt necesare, pentru garantarea siguranţei cetăţenilor, respectând o lege aprobată în 1948.

În această toamnă, când se confruntă cu proteste sociale, este posibil ca această regulă să-şi găsească excepţii. Guvernul intenţionează să acorde gratuit teren şi chiar subvenţii investitorilor care se angajează să construiască apartamente ieftine, de închiriat. Deja la începutul acestei săptămâni Banca Naţională din Israel a demarat procedurile pentru găsirea unei soluţii juridice în acest sens.

Cele mai citite

Ultima zi națională a lui Iohannis, zi de glorie pentru Ciolacu. Șeful Guvernului a făcut o “baie de mulțime” la Arcul de Triumf iar...

Aproape 3000 de militari, 130 de mașini blindate și 40 de avioane și elicoptere au participat la parada militară de la Arcul de Triumf,...

Peste 2.400 de militari, la parada de Ziua Naționață din Capitală. Evenimentele de la Alba Iulia

Peste 2.400 de militari şi specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Autoritatea Vamală Română, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale...
00:00:48

VIDEO. Regele Charles vorbește despre schimbările climatice, la COP28

În discursul de deschidere a summitului ONU pe tema climei, regele Marii Britanii a declarat vineri, 1 decembrie, că lumea este "teribil de departe...
Ultima oră
Pe aceeași temă