15.5 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăÎmprumuturi puţine şi în 2013

Împrumuturi puţine şi în 2013

Creditarea va rămâne ancorată în constrângeri economice, de reglementare şi de cost în 2013, iar creditul neguvernamental va înregistra o creştere cu o singură cifră, crede preşedintele Consiliului Director al Asociaţiei Române a Băncilor, Radu Gheţea.

 

“Creditarea va rămâne ancorată în constrângeri economice, de reglementare şi de cost. Creditul neguvernamental consider că va înregistra o creştere cu o singură cifră în anul 2013. Avansul creditării este dependent de cererea de creditare, de eligibilitatea clienţilor şi de reglementările care impactează această activitate, mai ales că este vizată limitarea expunerii debitorilor la creditarea în valută. Sunt aşteptate constrângeri pe zona creditării pentru IMM-uri ca urmare a aplicării recomandărilor europene pentru restricţionarea creditării în valută şi a aplicării prevederilor Noului acord privind cerinţele de capital – Basel III.

Având ca scop gestionarea adecvată a riscurilor, aplicarea recomandărilor Comitetului European de Risc Sistemic prin care este urmărită descurajarea creditării în valută pe zona entităţilor nefinanciare care nu obţin venituri în valută va reduce din capacitatea de creditare. Contextul internaţional dificil, riscul de credit, implementarea prevederilor Basel III şi reducerea expunerilor în condiţiile absenţei alternativelor de plasament rămân principalele provocări la adresa sistemului bancar românesc”, spune Radu Gheţea, preşedintele ARB. 

IMM-urile, lovite în plin

Acesta  a apreciat că o restrângere a creditării va afecta, în special, sectorul întreprinderilor mici şi mijlocii. „Dacă economia României nu merge bine, cele care vor suferi în primul rând vor fi IMM-urile şi băncile prin gradul ridicat de neperformanţă. Iar acest fapt exercită presiune pe susţinerea economiei prin credite. Una dintre provocări este riscul de credit, în condiţiile în care creditele neperformante sunt aşteptate să crească în continuare. Rata creditelor neperformante era de 17,34% în luna septembrie 2012, în creştere comparativ cu luna iunie 2012 când ponderea era de 16,76%.

Împărtăşesc ideea comparaţiei creditelor neperformante la nivel european doar în situaţia în care analizăm prin corelarea cu gradul de acoperire cu provizioane a creditelor neperformante, care în România este de 98%, iar în alte state este mult mai jos”, a explicat preşedintele CEC Bank, instituţie bancară cu un portofoliu important de credite acordate sectorului de întreprinderi mici şi mijlocii. Graţian Gheţea a arătat, de asemenea, că este necesar să fie menţinute nivelurile de solvabilitate şi provizionare, cheltuielile cu provizionarea având cea mai importantă pondere în totalul cheltuielilor efectuate de bănci.

Pierderi în 2012

„Sistemul bancar ar putea înregistra, pentru pentru cel de-al treilea an consecutiv, un rezultat net negativ la nivel de sistem în 2012. La nivelul lunii septembrie 2012, rentabilitatea activelor (ROA) este de minus 0,04%, în timp ce rentabilitatea capitalurilor (ROE) este de minus 0,34%, arată datele oficiale publicate de BNR. Este dificil de previzionat dacă 2013 va fi un an profitabil pentru sistemul bancar românesc, fiind vorba de interdependenţa de mediul de business. Un lucru este cert: restructurarea sistemului bancar va continua cel puţin cu aceeaşi intensitate cu care s-a realizat în 2012, prin redimensionarea numărului de angajaţi şi de unităţi bancare la nevoile curente”, a subliniat Gheţea.

Au venit cu bani de-acasă

Injecţiile de capital de la băncile-mamă au asigurat sucursalelor din România un nivel confortabil al indicatorului de solvabilitate, peste nivelul de 8 la sută, reglementat prin normele europene, ceea ce a păstrat stabilitatea sistemului.

„Angajamentul acţionarilor instituţiilor de credit, materializat prin creşterea capitalizării sistemului bancar, a asigurat menţinerea adecvării capitalului la niveluri confortabile, indicatorul de solvabilitate înregistrat fiind de 14,67% în luna septembrie 2012, în condiţiile în care la nivel european minimul reglementat este de 8%. Piaţa financiar-bancară din România este în continuare atractivă pentru investitori, gradul de intermediere financiară, calculat ca pondere a creditului neguvernamental în PIB fiind de aproximativ 38,5%, în condiţiile în care media europeană este de 121,4%”, a explicat Gheţea. 

Un rol semnificativ privind evoluţiile viitoare din sistemul bancar european şi din România va fi jucat de uniunea bancară la nivelul UE, în cazul în care actualul proiect avansat de oficialii europeni se va materializa. 

Cele mai citite

Modificări de trasee în acest weekend, în timpul desfășurării evenimentului „Bucharest Street Food Festival – Spring Edition”

Cu ocazia organizării evenimentului „Bucharest Street Food Festival – Spring Edition”, în zilele de 27.04.2024 (sâmbătă) și 28.04.2024 (duminică), între orele 09:00 – 22:00, circulația rutieră va fi restricţionată pe Șos....

Doi tineri au murit după ce au intrat cu scuterul într-un podeț. FOTO

Doi tineri au murit, noaptea trecută, într-un accident rutier produs pe raza satului Budeni, ce aparţine de oraşul Dolhasca, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului pentru...

Rusia – Ucraina, ziua 773: SUA anunță un ajutor militar de 6 miliarde dolari pentru Kiev. VIDEO

Ministrul american al Apărării, Lloyd Austin, a anunţat o nouă componentă de asistenţă militară pentru Ucraina în valoare de şase miliarde de dolari, într-un...
Ultima oră
Pe aceeași temă