30 C
București
miercuri, 5 iunie 2024
AcasăInvestigații România LiberăImpozitul pe venitul global se informatizează. PSD și ALDE pregătesc întoarcerea la...

Impozitul pe venitul global se informatizează. PSD și ALDE pregătesc întoarcerea la sistemul de impozitare din 2001

Noul model de implementare a impozitului global pe gospodărie ar presupune înlocuirea consultanţilor fiscali cu un sistem informatic.

Ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan, a explicat recent că sistemul informatic ar urma să-i înlocuiască pe cei 35.000 de consultanţi fiscali pe care îi anunțase inițial Guvernul ca fiind necesari pentru implementarea impozitului global pe gospodărie (IGG). Este neclar însă cum va funcţiona sistemul informatic pentru șapte milioane de gospodării. Un sistem similar, destinat firmelor – care sunt mult mai puţine – se blochează din serverul ANAF în fiecare zi de 25 a lunii.

Experţii chestionaţi de „România liberă“ sunt sceptici. Unul dintre aceştia crede chiar că iniţiativa guvernamentală este un prim pas spre revenirea la impozitul progresiv. Ar fi astfel o întoarcere în timp, la anul 2001, când din impozitul pe venit se colectau la buget sume infime.

Statul speră să -impoziteze mai mult

„Când este vorba despre impozit pe venit… Venit poate să câştige oricine: florăreasa, pantofarul, notarul, avocatul, expertul contabil. Ca să-ţi faci o declaraţie de venit viabilă, pe lângă venituri trebuie să pui şi nişte cheltuieli. Ai anumite venituri neimpozabile şi trebuie să ştii asta. Oare ştie florăreasa?“, se întreabă consultantul fiscal Mădălina Ion. Aceasta şi-a exprimat scepticismul că astfel se vor impozita veniturile din „zona gri“.

„Întrebarea este: de ce o fac? Scopul lor declarat este să aducă din zona gri în zona curată mai multe venituri. Dar cum pot să facă asta?“, a spus, pentru RL, Mădălina Ion. Aceasta atrage atenţia că în Codul Fiscal sunt prevăzute „tot felul de cheltuieli şi tratamente diferite. Ca să nu spun că noi, la impozitul pe venit, avem trei sisteme de impozitare: cel real, sistemul cu norme de venit şi acela al cheltuielilor forfetare… Sau cum e cu TVA la închirierea spaţiilor? Este o nebunie întreagă!“.

Mai mult, autorităţile „n-au reuşit să facă o aplicaţie valabilă pentru companii, care au servicii de contabilitate, oameni instruiţi. O vor face oare pentru indivizi, unde tipul de venit e atât de felurit? Avem de la venituri din chirii, vânzări de proprietăţi imobiliare, la profesii liberale, drepturi de proprietate intelectuală… E o utopie“, crede Mădălina Ion.

Consultantul fiscal virtual

Totuşi, cum poate fi preluat rolul consultanţilor fiscali de un sistem informatic ce s-ar comporta ca un consultant fiscal virtual? „Cel puţin deocamdată, rolul lor nu poate fi preluat de un computer, până când vom ajunge la nivelul de inteligenţă artificială necesar“, crede Dan Schwartz, managing partner la RSM România. Dar e posibil ca un fel de „mânuţă“ să iasă din monitor şi să-i administreze o corecţie celui care completează greşit formularul? Da – a răspuns pentru „România liberă“ Dan Schwartz. „Formularul nu se lasă completat dacă a fost completat greşit“ – aceasta ar fi „mânuţa“, a explicat consultantul.

Dar de unde ştie sistemul informatic că formularul e completat greşit? În principiu, se poate realiza informatic, detaliază expertul, „dacă sistemul nu are -înregistrat în el decât un singur tip de formular, ori două sau trei, completate într-un singur mod, când cineva se abate de la modalitatea -respectivă, formularul nu se lasă completat. Noi păţim asta pe actualele formulare ANAF, care nu te lasă să le completezi decât în felul în care au fost ele concepute“.

Dar această aplicaţie generează probleme. Sunt cazuri în care nu există căsuţă pentru situaţia reală. „Viaţa e mult mai complexă decât structura unui formular ANAF. Formularele pot fi îmbunătăţite, dar asta se întâmplă în timp. Ideea în sine mi se pare lipsită de realism, ca să fiu delicat. Munca depusă de consultantul fiscal, cel puţin în momentul de faţă, nu poate fi înlocuită de o maşină“, crede Dan Schwartz.

Şi americanii  au probleme 

„Toată tevatura asta – crede consultantul fiscal Dan Schwartz – este făcută cu un singur scop: a pregăti piaţa pentru introducerea impozitării progresive, în ideea de a fi impozitate persoanele care au câştiguri mari. Pe considerentul că, dacă acestea vor fi impozitate, va creşte nivelul de colectare şi se va micşora inegalitatea care există acum.“ Totuşi, americanii, cu IRS-ul lor, au reuşit. Cum anume? „Americanii au tot rectificat un sistem tot mai informatizat de impozitare globală a venitului decenii la rând, dar acesta şi acum mai dă rateuri“, a explicat specialistul.

Şi consultantul fiscal Adrian Benţa are un punct de vedere ce rimează cu opinia lui Dan Schwartz: „Este sistemul similar anului 2001. Ne-am întors clar la anul 2001, când se impozita la sursă pe tranşe mai mici, apoi, când se depunea declaraţia anuală de venit, se cumulau toate veniturile şi plăteai diferenţa. Cam aşa o să fie şi acum“.

Înseamnă că s-a renunţat la versiunea iniţială. De ce? „Şi-au dat seama că este un pericol major pentru buget să laşi cetăţeanului acei 16% impozit, dar în acelaşi timp, pentru a-i acorda diverse deduceri sau pentru a cumula celelalte categorii de venituri, se vor globaliza“, opinează  Dan Benţa.  

O speranţă: birocraţie redusă

Nu toate vocile din lumea consultanţilor fiscali spun totuşi acelaşi lucru. „E foarte bună ideea de a apela la softuri, pentru a scuti birocraţia. Evident că trebuie să fie pe înţelesul oricărui cetăţean cu pregătire medie şi cu un nivel de inteligenţă mediu. Vor exista şi chichiţe mai puţin bine înţelese de publicul larg, dar atunci ele vor fi explicate punctual, de la caz la caz, dacă e necesară explicarea acestora de către consultanţii fiscali“, a menționat consultantul fiscal Adrian Benţa.

Totuşi, crede Benţa, „asta cu «consultanţii fiscali pentru impozitul pe gospodării» a fost din categoria «ce-am avut şi ce-am pierdut». Domnul ministru care a aruncat acest termen în mediul public nu s-a referit niciodată la consultanţii fiscali adevăraţi, care dau consultanţă pentru business, firme ori pentru persoanele fizice cu venituri mari“.

Expertul susţine că „o profesie liberă a fost ponosită de un ministru despre care, întâmplător, s-ar crede că ar avea vreo pregătire specială, pentru că a fost de cinci ori şef al Comisiei de buget-finanţe, în condiţiile în care examenul de consultant fiscal este unul dintre cele mai grele“.

 

Cele mai citite

Ziua alegerilor, duminică, 9 iunie, reprezintă în calendarul ortodox “Vindecarea orbului din naștere”

Ziua de duminică, 9 iunie 2024, este marcată în calendarul ortodox drept "Duminica a VI-a după Paști. Vindecarea orbului din naștere". După cum se știe,...

Intrarea totală în Schengen, abia în 2025. Până atunci autoritățile se chinuie să mai cumpere câte două scanere

România se luptă în continuare să treacă de poarta Schengen. În cel mai bun scenariu vom intra la începutul anului viitor, însă până atunci...

Donald Trump poate câștiga alegerile și din pușcărie

Condamnarea lui Donald Trump pentru 24 de delicte federale – acuzat fiind de falsificare a documentelor fiscale pentru eludarea taxelor - incită competiția electorală din SUA....
Ultima oră
Pe aceeași temă