15.5 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăImbulzeala pentru fonduri nerambursabile

Imbulzeala pentru fonduri nerambursabile

» Incepand de ieri, opt programe ANIMMC au devenit operationale.
» Dupa o ora de la demararea programului erau deja depuse 1.175 de dosare.

Pentru obtinerea de finantari nerambursabile de la buget, ieri, in prima zi cand opt din cele 13 programe derulate de Agentia Nationala pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie (ANIMMC) au devenit operationale, reprezentantii firmelor mici si mijlocii au luat cu asalt cele opt sedii teritoriale ale Agentiei. Dupa doar o ora de la demararea acestui program, la nivel national erau inscrise deja 1.175 de dosare pentru obtinerea de finantari bugetare in Registrul Unic Electronic infiintat din acest an de ANIMMC. "Am constituit opt oficii in teritoriu, precum si Registrul Unic de inscriere, pentru a spori sansele intreprinzatorilor de a se inscrie chiar acolo unde functioneaza firmele lor", a declarat presedintele ANIMMC, Jozsef Csaka.

Lista ad-hoc, aruncata la cos
Cu toate acestea, la ora deschiderii programului de depunere a dosarelor, in Bucuresti, reprezentantii IMM s-au imbrancit si au vociferat, incercand sa forteze portile de acces. Motivul era lista ad-hoc realizata in urma cu o saptamana pe care se inscrisesera peste 700 de firme, dar si modalitatea de obtinere de fonduri practicata de Agentie – "primul venit, primul servit". "Dorinta noastra, pentru anul acesta, era ca fiecare patron sa se prezinte la oficiile noastre pentru a depune personal dosarul", a precizat Csaka. El a adaugat faptul ca propunerea Agentiei a fost respinsa sub pretextul ca patronii s-ar fi putut imbolnavi, iar solutia ramasa a fost aceea a trimiterii catre ANIMMC doar a reprezentantilor firmelor. O parte dintre acestia au o sarcina cu mult mai grea, daca tinem cont de faptul ca numarul de dosare pe care trebuie sa il depuna ajunge, spre exemplu, si la 13, dar munca acestora a fost inlocuita, potrivit lui Csaka, de firmele de consultanta. De asemenea, potrivit ANIMMC, chiar daca cei care au infiintat listele ad-hoc au fost instiintati ca acestea vor fi nule, ei au continuat inregistrarea numerelor de ordine, lasand si anumite brese in lista pentru obtinerea unor anumite beneficii prin "vanzarea locurilor".

Totalul fondurilor, 75 de milioane RON
Prin intermediul celor opt programe, devenite operationale din 10 aprilie, vor putea fi accesate de catre IMM fonduri nerambursabile, printre altele, pentru sustinerea activitatii de export, pentru servicii de consultanta si instruire, pentru modernizarea activitatii de comercializare a produselor sau pentru rambursarea impozitului pe profitul reinvestit. In functie de tipul de program, suma maxima care poate fi primita de un singur intreprinzator este calculata in valoare absoluta sau ca procent de investitie, media fiind intre 200 de mii RON si 250 de mii RON. De asemenea, suma alocata celor 13 programe derulate de ANIMMC se ridica la 75 de milioane RON.

Oficii locale
INGHESUIala si In provincie
Isteria finantarilor guvernamentale a cuprins si provincia. Inca de la primele ore ale zilei, sute de patroni s-au inghesuit sa-si depuna dosarele de finantare. Potrivit directorului executiv al Oficiului Teritorial pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii din Cluj, Mircea Mihestean, in prima ora de activitate 180 de oameni au anuntat ca doresc sa prezinte dosare de finantare. Primii sase care au intrat in birou au adus cu ei 40 de dosare.
Zeci de investitori au luat cu asalt si oficiile teritoriale din Timis si Constanta, dar aici inscrierile s-au derulat fara incidente. In Timis au fost depuse 250 de dosare, iar in Constanta, 356. Marea majoritate a patronilor au depus cereri pentru finantarea comertului.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 773: SUA anunță un ajutor militar de 6 miliarde dolari pentru Kiev. VIDEO

Ministrul american al Apărării, Lloyd Austin, a anunţat o nouă componentă de asistenţă militară pentru Ucraina în valoare de şase miliarde de dolari, într-un...

Măsurile și condițiile pentru votul cu urna specială la europarlamentare și locale

Biroul Electoral Central (BEC) a stabilit măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând,...

ANPC, recomandări pentru 1 Mai. “Acordați o atenție deosebită aspectului produsului”

Avertizarea transmisă de către directorul general al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel, este deosebit de importantă pentru consumatorii din România, în...
Ultima oră
Pe aceeași temă