12.4 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăGuvernul transferă banii de la investiţii pentru proiectele prioritare

Guvernul transferă banii de la investiţii pentru proiectele prioritare

Guvernul va tăia la rectificarea bugetară o sumă echivalentă cu 0,2% din PIB din banii destinaţi investiţiilor, iar ministerele trebuie să aleagă câte zece proiecte de investiţii spre care banii rămaşi vor fi alocaţi cu prioritate, a anunţat premierul Emil Boc, citat de Newsin.

“Până săptămâna viitoare, fiecare minister îşi va prioritiza investiţiile astfel încât să acordăm prioritate acelora care se pot finaliza în perioada următoare şi să se diminueze impactul acelora care aveau în spate ani în şir de lucrări neefectuate”, a declarat Boc la finalul şedinţei în care Guvernul a discutat în primă lectură rectificarea bugetară pe anul 2010.

Boc a mai spus că la rectificarea bugetară va fi suplimentat bugetul de asigurări sociale cu 3,8 miliarde de lei pentru plata pensiilor, vor fi alocate 1,9 miliarde de lei pentru achitarea datoriilor din sistemul sanitar şi alte 900 de milioane de lei pentru suplimentarea bugetului Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Pentru plata datoriilor pe care le au companiile de stat către agenţii economici va fi alocată suma de 500 de milioane de lei.

Bugetul Fondului Naţional pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM) va fi suplimentat cu 46 de milioane de euro, sumă care va asigura acordarea de credite în limita a 2 miliarde de euro.

În ceea ce priveşte sumele necesare cofinanţării proiectelor UE, Boc a declarat că nu va fi tăiat “niciun euro” de la acest capitol ci, dimpotrivă, bugetele ministerelor Agriculturii şi Mediului vor beneficia de suplimentări. Bugetul Ministerului Dezvoltării şi Turismului va primi 30 de milioane de lei pentru reconstrucţia caselor afectate de inundaţii.

Rectificarea urmăreşte încadrarea în deficitul bugetar de 6,8% din PIB, convenit cu FMI.

Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă