25.7 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăGuvernul poate fi dat în judecată pentru umflarea artificială a accizei

Guvernul poate fi dat în judecată pentru umflarea artificială a accizei

Prețul energiei electrice și al combustibilului, dar și prețurile tuturor produselor ce includ în lanțul de producție și transport curent electric și motorină sau benzină au fost umflate artificial, din condei, prin modificarea accizei. Cum poate fi recuperată paguba?

Până acum acciza se calcula în funcție de cursul de schimb de la data de 1 octombrie. Cum însă la început de octombrie 2013 Banca Centrală Europeană a anunțat un curs mai mic decât rata de schimb utilizată la calculul accizelor în 2013, speriat că va încasa mai puțini bani la buget, Guvernul a găsit soluția: schimbarea formulei de calcul al accizei.

Așa s-a ajuns la un curs fictiv de 4,738 lei/euro, deși moneda unică europeană rareori a sărit de 4,5 lei.

Concret, prețurile produselor accizabile – carburanți, energie electrică, alcool, tutun, cafea etc. – au crescut, fiind calculate după un curs mai mare decât cel real.

„Executivul a modificat Codul Fiscal. Dacă era o hotărâre de guvern sau un ordin de ministru se putea ataca în Contencios. Așa nu mai pot fi acționați în instanță, fiindcă unde-i lege nu-i tocmeală. Dacă ar fi fost onești și nu ar fi făcut o golănie românească, ar fi modificat valoarea în euro. Dar nu au vrut să anunțe majorarea accizelor“, spune avocatul Gabriel Biriș.

Acesta susține că numai prin umflarea cursului prețurile au crescut cu 15,4 bani/litru de benzină și 14,4 bani/litru de motorină.

Biriș vorbește despre un producător de țigări care a încercat să invoce procedura de infringement, dar Comisia Europeană a comunicat că nu se încalcă dreptul comunitar deoarece România este obligată să aplice acciza minimă.

Avocatul Poporului și Protecția
Consumatorului trebuie să intervină

 

Avocatul Gheorghe Piperea este însă de altă părere: “Se pot formula acțiuni în instanță, individuale sau colective, atât pentru majorarea artificială a accizelor, cât și pentru umflarea facturilor la curentul electric prin includerea certificatelor verzi. Din calculul nostru rezultă că accizele sunt calculate după un curs cu 8% mai mare decât cel real. Este o încălcare a drepturilor cetățenilor prin încălcarea dreptului comunitar“.

Astfel, statul ar trebui să returneze suma cu care a încărcat facturile, la care s-ar adăuga penalizările și dobânzile aferente. În realitate însă scumpirile nu se limitează doar la produsele accizabile, acestea afectând foarte multe produse, dar și servicii.

Piperea spune că impactul este greu de cuantificat astfel încât să se solicite despăgubirile la valoarea
reală.

„Aceste scumpiri au efect infla­ționist, chiar dacă INS-ul spune că inflația a scăzut. Ce încredere mai putem avea în această instituție care a «uitat» să ne anunțe că am intrat în recesiune tehnică?“, se întreabă Gheorghe Piperea.

Acesta afirmă că „Avocatul Poporului ar trebui să atace legea la Curtea Constituțională. Nu m-aș baza pe asta fiindcă este vorba despre o funcție politică. De fapt, este un avocat al reprezentanților poporului“. El arată că și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului, dar și asociațiile de consumatori ar trebui să acționeze, fiind vorba despre… drepturile consumatorilor.

În urmă cu șapte ani arădeanul Ilie Iluna învingea în instanță o altă taxă ilegală impusă de un alt guvern – taxa de primă înmatriculare. Iluna devenea astfel primul român care demonstra că Executivul
Tăriceanu II băga mâna în buzunarul cetățenilor. A fost începutul unui șir lung de procese care s-au încheiat cu restituirea tuturor sumelor astfel încasate. Procesele s-au încheiat însă aici, fără vreun efect asupra celor care au impus această măsură.

Cele mai citite

Taiwan, lovit de un cutremur

Taiwan a fost lovit de un cutremur cu magnitudine de 5.4, potrivit Reuters. Cutremurul s-a produs la o adâncime de 25 kilometri. Conform Centrului chinez...

Aglomeraţie pe drumurile dinspre mare și munte spre Capitală. Rute alternative

Centrul Infotrafic din IGPR anunţă că este inregistrată aglomeraţie pe sensul de coborâre al DN1 către Ploieşti, între staţiunile Predeal şi Buşteni, dar şi...

O companie a ajuns să valoreze 2.000 de miliarde de dolari

CEO-ul companiei Nvidia dezvăluie cum a ajuns firma lui să valoreze 2.000 de miliarde de dolari, arată un articol publicat pe site-ul termene.ro. Interviul cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă