13.4 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăGuvernul a aprobat cea de a treia rectificare bugetara

Guvernul a aprobat cea de a treia rectificare bugetara

Guvernul a aprobat luni suplimentarea, prin cea de-a treia rectificare bugetara din 2007, a cheltuielilor pentru sase ministere: Munca, Transporturi, Interne, Justitie, Cultura si Comunicatii. Totodata, Guvernul a hotarat sa diminueze cheltuielile celorlalte ministere, deficitul urmand sa scada de la 2,73% la 2,4% din PIB, informeaza The Money Channel.

Conform proiectului de rectificare bugetara, Ministerul Muncii va primi o suplimentare de cheltuieli de 814 milioane lei, iar Ministerul Transporturilor va beneficia de o majorare de 688,8 milioane lei, din credite externe. De asemenea, vor mai fi suplimentate cheltuielile altor trei ministere: Interne (420 milioane lei), Justitie (98,2 milioane lei), Cultura (76,5 milioane lei). Majorarea primita de Ministerului Muncii se datoreaza in principal cresterii cu 30% a bugetului pentru pensiile agricultorilor in lunile noiembrie si decembrie. "S-a aprobat o majorare si la nivelul platii alocatiei pentru copii, a ajutoarelor pentru incalzirea locuintei si a indemnizatiei pentru cresterea copilului " a mai subliniat Ministrul Economiei

Celelalte ministere vor avea cheltuielile diminuate. Cea mai mare suma va fi taiata din bugetul Educatiei, insemnand 452 milioane lei. Totodata vor fi reduse bugetele Apararii (382 milioane lei), Mediului (150 milioane lei), Agriculturii (100 milioane lei), Sanatatii (321,1 milioane lei), Economiei (314 milioane lei).

"Am operat o scadere cu 2.850 de miliarde – lei vechi – la creditarea externa: la Ministerul Dezvoltarii si Lucrarilor Publice 150 de miliarde, la Ministerul de Interne 800 de miliarde, la Ministerul Mediului 310 miliarde si la Ministerul Economiei si Finantelor 320 de miliarde.

Executia bugetului pe 10 luni prezenta un excedent de 0,3%. In luna noiembrie vom avea cheltuieli ceva mai mari astfel incat estimam ca vom intra pe deficit si pana la sfarsitul anului vom avea un control strict al cheltuielilor bugetare", a mai spus Vosganian.

Potrivit ministrului Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, deficitul bugetar va fi redus de la 2,73% la 2,4% din PIB.  "Aceasta rectificare bugetara opereaza o reducere a deficitului bugetului consolidat cu 0,3%. Aceasta reducere a deficitului bugetului consolidat este in concordanta cu politica prudenta bugetara pe care a dus-o Guvernul pana acum si este un semnal clar privind dorinta Guvernului de a-si coordona politicile fiscale cu politica Bancii Nationale de tintire a inflatiei", a declarat Varujan Vosganian.

Guvernul a aprobat alte doua rectificari de buget, in 2007, prin care a mentinut, insa, deficitul bugetar la nivelul programat de 2,8% din PIB.

Prima rectificare din 2007 a avut loc in iunie si a fost impusa de necesitatea de a majora cheltuielile in agricultura, pentru a acoperi pagubele produse de seceta. La rectificarea bugetara din iunie au primit, in principal, sume suplimentare: Ministerul Agriculturii (1,9 miliarde lei), Transporturilor (600 milioane lei), Sanatatea (355 milioane lei).

In septembrie, guvernul a aprobat cea de-a doua rectificare bugetara din acest an si a alocat cele mai mari sume Ministerului Muncii (1,38 miliarde lei) pentru plata ajutoarelor sociale, a ajutoarelor de incalzire, a pensiilor agricultorilor si Ministerului Administratiei si Internelor (865 milioane lei pentru plata salariilor si a pensiilor politistilor si pentru compensarea cresterilor de preturi la energia termica.

Cele mai citite

Rusia avertizează Franța că-i va ataca eventualele trupe trimise în Ucraina

Rusia a avertizat miercuri Franţa că, dacă preşedintele Emmanuel Macron va trimite trupe în Ucraina, atunci acestea vor fi văzute ca ţinte legitime de...

Trump nu a putut ajunge la sărbătoarea lui Putin, pentru că vremea a fost cam Stormy

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Omul care a anunțat că poate pune capăt războiului din Ucraina în 24 de ore, Donald Trump, regretă că nu a...

Rusia avertizează Franța că-i va ataca eventualele trupe trimise în Ucraina

Rusia a avertizat miercuri Franţa că, dacă preşedintele Emmanuel Macron va trimite trupe în Ucraina, atunci acestea vor fi văzute ca ţinte legitime de...
Ultima oră
Pe aceeași temă