17.6 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăInvestigații România Liberă„Grecia a fost cobaiul care a speriat Europa. De obicei, într-un experiment,...

„Grecia a fost cobaiul care a speriat Europa. De obicei, într-un experiment, cobaiul sfârşeşte mort”

Noul acord încheiat la summit-ul UE de la Bruxelles prevede o ştergere de către bănci a 50% din valorea nominală a datoriei Greciei pe termen scurt şi mediu, adică iertarea de plata a 100 miliarde de euro. Oficialii eleni au primit cu bucurie semnarea noului acord, însă au apărut şi primele voci critice din Grecia. Oamenii de afaceri eleni sunt foarte circumspecţi faţă de noile măsuri şi consideră că economia nu va putea fi relansată astfel.

“Acordul ne permite să facem reformele necesare, fără ca povara datoriilor să atarne în jurul gatului nostru”, a spus premierul grec Giorgios Papandreou, referindu-se la măsurile de austeritate şi schimbările structurale, potrivit The New York Times.

“Oricine are nevoie să-şi desfăşoare o revoluţie personală”, a spus el, facand un apel către populaţia Greciei să sprijine reformele.

Chiar dacă noul acord a oferit un moment de respiro Greciei, au existat preocupări cu privire la faptul că reducerea datoriei nu ar putea ajuta la oprirea scăderii rapide a economiei elene, care a suferit o criză a creditelor. La rândul lor, întreprinderile greceşti sunt îngrijorate de faptul că naţionalizarea propusă a unor bănci ar putea da statului un control mai mare asupra economiei.

Unii critici au respins acordul, ale cărui detalii au fost oarecum vagi.

“Problema cea mai importantă este capitalizarea bancilor”, a declarat Yanis Varoufakis, un economist de la Universitatea din Atena, referindu-se la planul de recapitalizare a băncilor propus de UE . “Ei nu au specificat modul în care va avea loc această recapitalizare, iar declaraţiile lor au lăsat multe semne de întrebare.”

„Este un fiasco complet “, a spus el despre noul plan.

Grecia se va confrunta cu o austeritate profundă, o economie în scădere, instabilitatea politică şi o supraveghere mai atentă din partea UE, iar întregul proces va fi foarte dureros.

“Grecia a fost cobaiul care a speriat Europa, o Europă nepregătită”, a declarat Dimitris Daskalopoulos, preşedintele Federaţiei Întreprinderilor din Grecia. “De obicei, într-un experiment, cobaiul sfârşeşte mort”, a adăugat el.

Măsurile convenite miercuri vizează practic reducerea datoriei Greciei de la circa 160% din PIB în prezent la 120% din PIB până în 2020.
“Datoria este totalmente sustenabilă acum. Grecia îşi poate încheia socotelile cu trecutul o dată pentru totdeauna”, a declarat premierul elen George Papandreou după summit.

Razvan Voiculescu
Razvan Voiculescuhttp://razvan-voiculescu
Razvan Voiculescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 787: Peste 1.700 de localnici, nevoiți să se refugieze din Harkov

Ofensiva terestră rusă din regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei a determinat evacuarea a 1775 de locuitori, a comunicat ast[zi în mediile sociale guvernatorul regiunii,...

MAE, despre secțiile de votare deschisse în străinătate

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) organizează, prin Misiunile Diplomatice şi Oficiile Consulare ale României în străinătate, 915 secţii de votare în străinătate la alegerile europarlamentare...

Biden i-a spus lui Iohannis că ceva îl deRUTTEază

IlustrațieȘ Marian Avramescu Președintele Klaus Werner Iohannis s-a întors foarte deRUT(TE)at din Statele Unite ale Americii (SUA). Aceasta după ce președintele octogenar american, Joe Biden,...
Ultima oră
Pe aceeași temă