27.2 C
București
joi, 6 iunie 2024
AcasăInvestigații România LiberăGhid practic de bancareza

Ghid practic de bancareza

» Cu standing order scapati de grija unor transferuri lunare de bani din contul personal intr-un alt cont, cum e cel al unui furnizor de servicii.

» Sweep in va ajuta sa completati automat suma dintr-un cont curent daca soldul scade sub un nivel dinainte stabilit.

Ati intalnit probabil prin pliantele de la banci sau veti fi auzit de la functionarii de la ghiseu tot felul de termeni de specialitate al caror inteles va e complet strain. stiti, de pilda, la ce v-ar folosi facilitatile sweep in/sweep out ori standing order? Puteti gasi definitiile lor in orice dictionar de termeni financiar-bancari, dar ce nu aflati de acolo este cum puteti utiliza practic aceste facilitati. Sa le luam pe rand si sa vedem cateva idei…
Incepem cu standing order (ordin permanent), o facilitate care va permite sa transferati lunar o suma de bani intre doua conturi curente (la aceeasi banca sau la banci diferite) fara sa completati formulare de fiecare data si in general fara sa mai aveti grija permanenta a acestei operatiuni. Facilitatea e asemanatoare cu cea pe care unele banci o numesc direct debit.

Trebuie doar sa fixati de la bun inceput o zi si o anumita suma, dupa care transferul se face automat. Facilitatea e foarte utila daca faceti aceeasi plata, lunar, catre acelasi cont. Cum e, de exemplu, alimentarea unui cont comun de cheltuieli in familie sau alimentarea contului copilului aflat la studii ori chiar plata unei facturi a carei valoare nu se modifica prea mult de la o luna la alta (rata, abonamentul la cablu ori chiria, de pilda).
Daca obisnuiti sa trimiteti lunar bani parintilor cu o pensie mica, in loc sa mergeti la posta ori sa completati de fiecare data un ordin de plata (daca le trimiteti banii pe un card, de pilda), scapati de-o grija folosind instructiunea standing order. Trebuie doar sa fiti atenti sa nu ramaneti fara bani in cont sau cu bani prea putini pentru ca altfel, logic, transferul nu se poate face.
Sweep in/out e cumva asemanator. Termenul, sweep, vine tot din engleza si inseamna a muta dintr-un loc in altul. Tradus din bancareza, contul cu facilitati de tip sweep are inteligenta sa transfere automat anumite sume de bani bani din sau intr-un alt cont in functie de o anumita suma, minima sau maxima, care trebuie sa ramana permanent in cont si pe care o puteti stabili de la bun inceput.
Cu sweep in puteti completa contul curent, dintr-un alt cont, in momentul in care suma coboara sub un anumit nivel. Iata o situatie concreta: presupunem ca aveti contul curent A, din care de obicei achitati, prin card, cumparaturile saptamanale la supermarket si alimentarile cu carburant pentru masina. Cheltuiti de regula cam 300 de lei  (trei milioane) pe saptamana; ideal ar fi ca soldul contului A sa nu scada sub aceasta suma. Presupunem insa ca, la un moment dat, faceti o cheltuiala mai mare si in cont va raman doar 50 de lei. Aici intervine sweep in: daca ati fixat suma minima la 300 de lei, imediat ce soldul scade sub acest nivel contul poate primi fonduri proaspete dintr-un alt cont ales de dvs., cum e cel in care firma va vireaza salariul, de exemplu.
Sweep out face operatiunea inversa: scoate din cont surplusul de bani si ii transfera automat intr-un alt cont, cel pentru investitii, de exemplu,  deschis la o casa de brokeraj.

Cele mai citite

CFR Călători introduce un tren București – Istanbul. Cât va dura călătoria

Peste o săptămână, în data de 14 iunie, transportatorul feroviar de stat CFR Călători introduce un tren direct de la București la Istanbul. Călătoria până...

Președintele Iohannis se întâlnește cu ambasadorii țărilor UE

Președintele Klaus Iohannis se întâlnește, în ziua de 6 iunie 2024, cu ambasadorii acreditați în România din partea țărilor membre ale UE. Potrivit unui anunț...

Putin: Rusia pierde 1 soldat la fiecare 5 soldați pierduți de ucraineni

Președintele Rusiei a vorbit în premieră într-un interviu acordat agenţiilor de presă străine despre pierderile din războiul din Ucraina. Vladimir Putin susține că raportul...
Ultima oră
Pe aceeași temă