12.7 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăFondul Proprietatea incepe platile

Fondul Proprietatea incepe platile

» Cuantumul solicitat in actiuni de fostii proprietari pe 16 noiembrie a ajuns la 1,25 miliarde de lei.
» Fondurile din care sunt acordate despagubiri fostilor proprietari vor fi suplimentate cu 33 milioane de lei.
» Persoanele care au ales plata in numerar in contul despagubirilor pot depune cererile timp de sase luni.

Fostii proprietari ai imobilelor confiscate de regimul comunist care au optat pentru numerar in locul actiunilor la Fondul Proprietatea vor putea primi despagubirile incepand de marti, 20 noiembrie. Pana la 16 noiembrie, numarul total al persoanelor care au depus cereri, la sediul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), atat pentru numerar, cat si pentru actiuni, este de 1.748.
"Cuantumul solicitat in numerar de fostii proprietari la data de 16 noiembrie a ajuns la 196,470 milioane lei, iar cuantumul solicitat in actiuni la aceeasi data este de 1,252 miliarde de lei", a declarat Ingrid Zaarour, presedinta ANRP.

Pana la listare nu se pot valorifica titlurile
Fondul Proprietatea a platit suma corespunzatoare dividendelor aferente actiunilor detinute de statul roman, in valoare de 28,79 milioane de lei, bani ce vor fi folositi pentru despagubirea fostilor proprietari ale caror imobile au fost confiscate de regimul comunist.

Sursele de finantare pentru acordarea despagubirilor in numerar sunt dividendele aferente actiunilor detinute de stat la Fondul Proprietatea, potrivit legislatiei, surse mentinute pana la listarea pe bursa a fondului.
Fondurile din care sunt acordate despagubiri fostilor proprietari vor fi suplimentate cu 33 milioane de lei, potrivit unei decizii adoptate de Guvern, la finele lunii octombrie, avand in vedere cuantumul sumelor ce trebuie acordate in numerar.
Statul roman, reprezentat de Ministerul Economiei si Finantelor, este actionar majoritar al Fondului Proprietatea, iar actionarii-persoane private, al caror numar a ajuns, la inceputul lunii noiembrie, la 3.006, au o participatie de 11,26% din capital.
Astfel, sumele pe care statul le poate folosi pentru acordarea dividendelor totalizeaza 58,79 milioane de lei.

Pana la listarea Fondului, fostii proprietari nu pot valorifica titlurile primite in contul despagubirilor. Ei pot insa opta pentru incasarea in numerar a cel mult 500 mii de lei din sumele cuvenite, iar pentru restul banilor trebuie sa astepte listarea Fondului.
Incepand cu luna octombrie 2007, fostilor proprietari de imobile nationalizate li s-a dat dreptul sa aleaga cu privire la modalitatea de valorificare a titlurilor de despagubire. Astfel, persoanele care au ales plata in numerar in contul despagubirilor, in limita de 500 mii de lei, pot depune cererile la Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor de la 1 octombrie, timp de sase luni.

Distribuirea dividendelor
Despagubirile care depasesc aceasta valoare vor putea fi acordate partial in numerar, restul fiind acoperit de actiuni la Fondul Proprietatea. Fondul Proprietatea a inceput distribuirea dividendelor pentru actionarii in data de 1 noiembrie, valoarea bruta fiind de 0,002533334 lei pe actiune. De la 1 noiembrie, au fost platite dividende de 31,5 milioane lei catre 191 de actionari persoane fizice, reprezentand aproape 98% din sumele cuvenite, precum si dividende de 28,8 milioane de lei statului. Cea mai mare suma inregistrata este de aproximativ 1,3 miliarde lei. Beneficiarii nu si-au exprimat inca optiunea, dar plafonul maxim al despagubirilor in bani nu poate depasi 500.000 de lei.

Planurile Guvernului prevad listarea Fondului Proprietatea la Bursa de Valori Bucuresti si la o bursa internationala, din Londra sau New York. In primele doua saptamani din noiembrie, 191 actionari persoane fizice au primit dividende de la Fondul Proprietatea, in valoare de 31,5 milioane de lei, reprezentand aproape 98% din total.
In 2006, Fondul a inregistrat venituri de 81,02 milioane de lei si cheltuieli de 8,87 milioane de lei, profitul depasind 72 milioane de lei. In bugetul de venituri si cheltuieli pentru acest an, veniturile sunt estimate la 225 milioane de lei, iar cheltuielile la 40 de milioane de lei.
Situatiile financiare aferente anului trecut, distribuirea dividendului si bugetul de venituri si cheltuieli pentru acest an au fost aprobate, la finele lunii septembrie, de actionarii Fondului.

Cele mai citite

Robert Kennedy Jr., nepotul lui John F. Kennedy, are probleme serioase de sănătate înainte de alegerile prezdențiale

Robert Kennedy Jr., nepotul fostului preşedinte american John F. Kennedy şi candidat independent la preşedinţia Statelor Unite, a suferit de grave probleme de sănătate...

Rusia avertizează Franța că-i va ataca eventualele trupe trimise în Ucraina

Rusia a avertizat miercuri Franţa că, dacă preşedintele Emmanuel Macron va trimite trupe în Ucraina, atunci acestea vor fi văzute ca ţinte legitime de...

Guvernul n-are bani pentru Memorialul rezistenței anticomuniste

Guvernul României subvenționează cu un miliard de lei canalele de streaming Netflix și Disney – adică 200 milioane de euro – dar nu are...
Ultima oră
Pe aceeași temă