19.8 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăFondul de Mediu, „deturnat“ pentru a restitui taxa ilegală de poluare

Fondul de Mediu, „deturnat“ pentru a restitui taxa ilegală de poluare

 

Statul continuă să returneze din Fondul de Mediu banii încasați ilegal pentru taxa de poluare. Anul trecut sumele rambursate reprezentau 78% din banii strânși în fond. Avocații spun că scopul fondului este de a finanța proiecte de mediu și nu pentru a returna banii din taxa de poluare.

Taxa de poluare, introdusă ilegal, în urmă cu 7 ani de cabinetul Tăriceanu are efect de bumerang. Astfel, mai bine de jumătate din sumele strânse la Fondul de Mediu (FM) au fost rambursate proprietarilor de autoturisme care și-au câștigat drepturile în instanță. Conform Administrației Fondului pentru Mediu (AFM), din 2010 și până în prezent a fost returnat peste un miliard de lei. În schimb, la FM s-au strâns circa 6,39 miliarde de lei. “În anii 2012 și 2013 o bună parte din sumele strânse au fost folosite pentru rambursări. Vorbim despre 60% în 2012 și 78% în 2013. La aceste sume dacă adăugăm și cheltuielile interne ale AFM – salarii, utilități etc. rămân foarte puțini bani pentru proiectele de mediu, care trebuiau finanțate din acest fond”, arată consultantul fiscal, Gabriel Biriș.

Avocatul Gheorghe Piperea susține că taxele succesive inventate de autorități: cea de primă înmatriculare, poluare, timbru de mediu – sunt un carusel bugetar, care a asigurat încasări la buget în perioada de expansiune economică, și și-a atins finalitatea nelegală și în contradicție cu tratatul UE, urmărită de Executiv la acel moment, adică de a asigura finanțarea imediată a bugetului de stat.

„FM ar trebui să asigure finanțarea proiectelor şi programelor pentru protecţia mediului, nu să constituie sursa acestor rambursări. Această situație reprezintă expresia deturnării scopului pentru care fondul a fost constituit. Practic, ce încasăm în temeiul noii taxe, a cărei legalitate este discutabilă, cheltuim nu pentru a asigura scopul pentru care a fost instituit FM, ci pentru a restitui ce am perceput nelegal în trecut. Iar aceasta după ce persoanele îndreptățite la restituire sunt obligate să parcurgă proceduri judiciare costisitoare și complicate”, afirmă Piperea. Avocatul Alexandru Rățoi estimează că, numărul total al proceselor ce vizează taxa de poluare a depășit pragul de 500.000, iar efectele sunt greu de cuantificat, problemele generate nelimitându-se doar la cei afectați de aceasta taxă.

Ce sume sunt prevăzute, în acest sens, la bugetul FM în 2015? „Având în vedere că numărul proceselor aflate pe rol nu poate fi estimat, AFM nu poate aprecia sumele care vor fi restituite în perioada următoare, reprezentând taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, taxă pe poluare pentru autovehicule sau taxă pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule în baza hotărârilor judecătorești, rămase definitive și irevocabile. În acest moment, se lucrează la elaborarea bugetului FM pentru anul 2015”, se arată în răspunsul AFM.

Efecte în lanț

Nenorocirile par să se țină lanț pentru ocupanții fotoliilor din Palatul Victoria după ce în urmă cu 7 ani Ilie Iluna devenea primul român care demonstra în instanță că Executivul băga mâna în buzunarul cetățenilor, obligându-i să plătească o taxă ce contravine legislației europene – cea de primă înmatriculare. Deși în mod normal sumele trebuiau returnate automat, guvernanții au refuzat acest lucru, obligându-i pe cei ce își vroiau înapoi banii încasați ilegal de stat să se plimbe prin instanțe. Mai mult, nici acestora nu le-au returnat imediat banii. În urmă cu câteva săptămâni, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a impus României să returneze imediat sumele încasate ilegal și nu să le compenseze cu alte obligații fiscale, așa cum s-a procedat până acum. Curtea de la Luxemburg a dat astfel dreptate lui Ilie Nicula, căruia statul nu numai că nu i-a dat înapoi cei 5.100 de lei încasați ilegal, ba l-a mai scos și bun de plată deoarece acesta a fost plimbat între instanțe timp de câțiva ani, iar cererea lui a intrat sub incidența unei noi legislații, din 15 martie 2013, Guvernul înlocuind taxa auto cu timbrul de mediu. Dar cum scumpul mai mult păgubește, hotărârea Executivului de a nu da înapoi sumele încasate ilegal, se întoarce împotriva acestuia. Piperea spune că recenta decizie a CJUE poate fi aplicată și în alte situații, cum ar fi rambursarea TVA sau a unor drepturi bănești câștigate în instanță, statul având de returnat sume importante atât companiilor, cât și pensionarilor și bugetarilor.

 

Eludare

Cum a scăpat Rovana Plumb de taxa de poluare pe care a inventat-o

Deși actuala formă a taxei de poluare pentru autoturisme a fost introdusă în timpul mandatului său, fostul ministru al Mediului și actual ministru al Muncii, Rovana Plumb, nu evitat să o plătească. Pentru a nu achita timbrul de mediu, aceasta și-a înmatriculat mașina Audi Q7 în Bulgaria. Cu toate că nu a recunoscut că mașina îi aparține (autoturismul a figurat anterior în declarația sa de avere), reporterii României libere au fotografiat autoturismul chiar în curtea casei Rovanei Plumb. De asemenea, vecinii au declarat că mașina este folosită de familia Plumb, care ar fi trebuit să plătească câteva mii de euro pentru taxa de poluare. Până în prezent, Rovana Plumb nu a lămurit situația autoturismului.

Cele mai citite

VIDEO. Incendiu în Berlin. A luat foc o fabrică de armament

Incendiul care a izbucnit vineri la o mare fabrică de armament din Berlin a stârnit îngrijorare și alertă în capitala Germaniei. Potrivit informațiilor furnizate...

Rusia îl urmărește penal pe președintele ucrainean Zelenski

Rusia a deschis o acţiune penală împotriva preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski şi l-a trecut pe lista persoanelor căutate, a relatat sâmbătă agenţia de presă...

Polonia condamnă atacurile cibernetice rusești. Oficialii transmit că și țara lor a fost vizată

Polonia a condamnat presupusele atacuri cibernetice ale unui grup rus numit APT28 asupra Germaniei și Republicii Cehe, afirmând că și ea a fost vizată,...
Ultima oră
Pe aceeași temă