12.8 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăFMI spune "nu" experienţei "TVA redus la pâine"

FMI spune “nu” experienţei “TVA redus la pâine”

Fondul Monetar Internaţional (FMI) nu este de acord cu reducerea Taxei pe Valoarea Adăugată (TVA) la produsele alimentare, a declarat şeful delegaţiei FMI pentru România, Erik de Vrijer.
“Am discutat despre reducerea TVA la alimente şi nu am sfătui să se meargă în această direcţie, pentru un număr de motive. La acest moment, când avem şi o secetă care creează unele probleme pentru fermieri, pentru agricultori, în special pentru cei mici, nu este foarte clar cum, scăzând rata la TVA pe produsele alimentare, îi vom ajuta pe acei oameni. Este mai bine, în general, dacă există o problemă specifică, a unui grup specific, pe o perioadă de timp specifică, să ai, mai degrabă, subvenţii directe, decât să schimbi sistemul fiscal”, a spus de Vrijer, potrivit Agerpres.

Experienţe similare întâlnite în alte ţări au arătat că, dacă este scăzută TVA la alimente, la restaurante şi hoteluri, această măsură nu are un efect pozitiv asupra economiei, adică o creare de locuri de muncă sau mai multe investiţii, “ci pur şi simplu este un transfer către proprietari, în special proprietari din sector”, a explicat oficialul FMI.

Premierul Victor Ponta a declarat, pe 24 iulie, că susţine aplicarea unei TVA diferenţiată pentru produsele agricole, de la 1 ianuarie 2013.

Proiectul-pilot “TVA mic la pâine”

Introducerea unei TVA redusă la acest produs de bază a fost anunţată iniţial de către prim-ministrul Victor Ponta la începutul acestei săptămâni.

“Vreau să facem întâi un proiect-pilot, de exemplu la pâine. Vreau să luăm pe tot lanţul de producţie să vedem ce înseamnă implicaţie bugetară, e ca şi cum de la 24 la 9 considerăm toţi cei 15% neîncasări – asta înseamnă să asigurăm banii din altă parte – şi să vedem la sfârşitul anului dacă acest proiect-pilot ne arată că de fapt avem la pâine mai multe facturi emise, mai multe taxe plătite sau nu. Cei de la FMI pe bună dreptate spun «Cine ne garantează că ceea ce spuneţi voi, ideea frumoasă, optimistă, că dacă aveţi TVA-ul mai mic încasaţi. Arătaţi-ne un proiect care a reuşit pe această zonă»”, a declarat Ponta.
El a mai precizat că s-a hotărât să aplice această măsură la pâine pentru că este un produs unde este o “uriaşă evaziune fiscală”, dar şi pentru că este un produs extrem de consumat în România, această măsură având “o anumită semnificaţie”.
Ponta a precizat că deocamdată există discuţii cu ministrul Agriculturii şi ministrul de Finanţe pentru punerea în aplicare a măsurii. Premierul a menţionat că reducerea TVA la pâine la 9% ar presupune un impact de 150 de milioane de lei asupra bugetului de stat, bani care trebuie asiguraţi din alte părţi ale bugetului de stat.
Prim-ministrul a mai susţinut că în acest moment trebuie să se găsească formula în care reducerea să nu se aplice unor produse de panificaţie precum cozonacul.

Cele mai citite

Iohannis o poate acuza pe Andra că i-a furat opera “Pas cu pas”

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Dacă își tot vede năruit visul de a ajunge secretar general al Alianței Atlanticului de Nord (NATO), iar cu meditațiile nu...

Eclipsată de Rareș Bogdan, Iulia Albu ar putea da găina pe păun, pentru a se apropia de coloritul batistuțelor europarlamentarului

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Criticul de modă Iulia Albu a ajuns să fie extrem de invidioasă pe europarlamentarul Partidului Național Liberal (PNL) Rareș Bogdan. Coloratele batistuțe...
Ultima oră
Pe aceeași temă