Economia globală se va consolida, probabil, în a doua jumătate a acestui an şi se va accelera în 2015, însă ritmul ar putea fi mai lent decât se anticipează, a declarat directorul FMI, Christine Lagarde, adăugând că nu se aşteaptă la o încetinire puternică în China.
Politicile băncilor centrale de sprijinire a economiei ar putea avea doar un impact limitat asupra cererii, iar statele ar trebui să ia măsuri pentru a susţine activitatea economică prin investiţii în infrastructură, educaţie şi sănătate, atât timp cât îşi menţin un nivel sustenabil al datoriei, a spus Lagarde. Noile prognoze economice ale FMI, care vor fi publicate în iulie, vor fi uşor diferite de estimările instituţiei din aprilie, a avertizat Lagarde. „Activitatea la nivel global se accelerează, dar ritmul ar putea fi mai lent decât ne aşteptam, deoarece creşterea potenţială este mai slabă, iar investiţiile rămân limitate”, a spus directorul FMI. Avansul PIB al Chinei se va situa în acest an la 7-7,5%, estimează Lagarde.
„În pofida răspunsurilor la criză, recuperarea rămâne modestă, complicată şi fragilă, iar măsurile de stimulare a cererii, chiar dacă sunt susţinute de băncile centrale, îşi vor găsi limitele. Trebuie să sporim eforturile de sprijinire a creşterii. Există oportunitatea de a relansa investiţiile într-un număr de ţări, fără a pune în pericol sustenabilitatea finanţelor publice”, a declarat oficialul FMI, la o conferinţă organizată în sudul Franţei. Lagarde a repetat pe parcursul discursului că, deşi acum este momentul oportun pentru unele ţări să crească investiţiile, nu toate îşi permit această strategie. Economia americană îşi revine după evoluţia dezamăgitoare din primul trimestru, în timp ce zona euro iese treptat din recesiune şi trebuie să continue reformele, în principal de formare a uniunii bancare, a afirmat Lagarde.