21.3 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăFiscul ia pielea de pe restanţieri

Fiscul ia pielea de pe restanţieri

Noul Cod de Procedură Fiscală a schimbat modul de calcul al sancţiunilor aplicabile contribuabililor care nu-şi achită la timp obligaţiile fiscale. Aceste sancţiuni sunt mai mici în prima lună, după care încep să crească în ritm accelerat.

Majorările de întîrziere de 0,1% pe zi vor fi înlocuite cu sancţiuni mult mai drastice în cazul datoriilor către stat mai vechi de o lună, arată o ordonanţă de urgenţă intrată în vigoare la finele lunii aprilie. Actul normativ, care modifică Codul de Procedură Fiscală, introduce noţiunile de dobândă de întârziere şi de penalitate de întârziere datorată suplimentar dobânzii de întîrziere.

Astfel, deşi dobânda penalizatoare este stabilită la doar 0,05%/zi, în cazul datoriilor mai vechi de 30 de zile povara creşte simţitor, pentru că datornicii vor plăti suplimentar o penalitate de întârziere în cuantum de până la 15% din valoarea datoriei acumulate până la momentul plăţii. Potrivit legii, dacă stingerea datoriei se realizează în primele trei luni, dobânzii penalizatoare i se adaugă o penalitate de întîrziere de 5% din valoarea creanţei. Dacă datoria este cu o zi mai veche de 90 de zile, penalitatea de întîrziere creşte la 15% din valoarea acumulată. Atenţie, dobânzile de întîrziere se datorează în cotă de 0,05%/zi pe toată perioada de timp scursă de la data scadenţei şi pînă la data achitării obligaţiei fiscale.

Un calcul realizat de firma de consultanţă Scot&Company Consulting arată foarte clar că noile prevederi majorează substanţial povara suportată de contribuabilii cu datorii, şi aşa loviţi serios de criza economică. Lipsa de echitate a modificărilor este evidenţiată mai ales din diferenţa imensă dintre valoarea sancţiunilor cumulate suportate de un contribuabil pentru datorii pe termen scurt (31-91 de zile) şi cele datorate în cazul în care datoriile sunt întârziate la plată până aproape de expirarea perioadei de prescripţie.
Dacă pentru o datorie plătită în a nouăzeci şi una zi scursă de la data scadenţei se datorează o dobândă cumulată de 78,47%/an, pentru o datorie plătită cu o zi înainte de expirarea perioadei de prescripţie fiscală, dobânda cumulată scade la 21,53%.

Din cauza introducerii penalităţilor de întârziere, capacitatea contribuabililor de a-şi achita obligaţiile fiscale principale curente sau restante scade. Dificultăţile de plată întâmpinate de contribuabili vor genera probabil dificultăţi de colectare a taxelor şi impozitelor la nivelul autorităţilor fiscale», apreciază Dan Schwartz, managing partner al Scot&Company Consulting. Potrivit acestuia, noua abordare loveşte în contribuabilii corecţi, însă îi avantajează pe cei care aleg să ducă datoriile către stat pe termen cât mai lung posibil.

Noul mod de abordare al obligaţiilor fiscale accesorii nu face altceva decât să penalizeze în mai mare măsură contribuabilii corecţi dar care întâmpina dificultăţi în obţinerea de lichidităţi pe termen scurt şi favorizează contribuabilii care amână plata obligaţiilor fiscale principale până la un eventual control fiscal sau până aproape de expirarea perioadelor de prescripţie fiscală”, explică Schwartz.

Cele mai citite

România are cea mai mare creștere pentru speranța de viață în UE, dar tot la coada clasamentului este

Spania este ţara din Uniunea Europeană cu cea mai mare speranţă de viaţă, de 84 de ani, şi se află peste media comunitară de...

Forţele israeliene anunţă că dețin controlul asupra punctului de trecere Rafah din Fâşia Gaza

Forţele israeliene au preluat controlul asupra părţii palestiniene a punctului de trecere Rafah, de la graniţa cu Egiptul, în sudul Fâşiei Gaza, informează The...

Rusia – Ucraina, ziua 783. NATO ar avea două scenarii în care să trimită trupe în Ucraina. De exemplu, dacă Rusia atacă și Republica...

Conducerea Alianței Atlantice ar lua în calcul două scenarii în care NATO ar trimite trupe în Ucraina, pentru a o susține în războiul contra...
Ultima oră
Pe aceeași temă