4.1 C
București
marți, 10 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăFinanţele se împrumută cu 40 mil. lei pentru restituirea accizei la motorină

Finanţele se împrumută cu 40 mil. lei pentru restituirea accizei la motorină

Ministerul Finanţelor Publice se împrumută cu 40 milioane de lei pentru acordarea ajutorului de stat privind restituirea unei părţi din acciza suplimentară la motorină, respectiv 40 euro/1.000 de litri, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă, scrie Mediafax.

Guvernul acordă, printr-o schemă de ajutor de stat, o reducere a accizei suplimentare la motorină de 40 euro/1.000 de litri (47,34 euro/tonă), pentru transportatorii rutieri de mărfuri cu autovehicule de cel puţin 7,5 tone şi cei de persoane, cu excepţia transportului public. Schema se aplică de la 4 aprilie, când a intrat în vigoare acciza suplimentară de 7 eurocenţi/litru (70 euro/1.000 litri), până la 31 martie 2019.

Ulterior, Executivul a stabilit, printr-o hotărâre din iulie, condițiile, procedura și termenele de restituire ca ajutor de stat a sumelor reprezentând diferența dintre nivelul standard al accizelor și nivelul diferențiat pentru motorină utilizată drept combustibil pentru motor. Documentul prevede că administratorul acestei scheme de ajutor de stat este Autoritatea Rutieră Română, care eliberează și decizia de aprobare a restituirii de accize, fiind în subordinea Ministerului Transporturilor, în timp ce Ministerul Finanțelor Publice urma să facă plata efectivă, fiind ordonatorul de credite.

"În scopul creării cadrului legal care să permită îmbunătățirea aplicării schemei de ajutor de stat (…) este necesară delimitarea clară a responsabilităţilor celor doua entitati publice implicate în gestionarea acestei scheme de ajutor de stat (…) în ce priveşte parcurgerea celor patru faze de execuţie a cheltuielilor bugetare: angajarea, lichidarea, ordonanţarea şi plata", se arată în proiectul de ordonanţă de urgenţă.

Astfel, Autoritatea Rutieră Română este desemnată administrator al schemei de ajutor de stat și emite decizii de aprobare a cererilor de restituire de accize, răspunzând de realitatea, corectitudinea și legalitatea datelor înscrise în deciziile emise. Deciziile de aprobare a cererilor de restituire reprezintă documente justificative aferente fazei de lichidare a cheltuielilor și se avizează pentru "bun de plată" de către şeful Autorității Rutiere Române.

La rândul său, Ministrul Finanțelor Publice sau altă persoană împuternicită este ordonator principal de credite și aprobă ordonanțarea de plată care stă la baza efectuării plăților din bugetul ministerului, Acțiuni generale.
Documentele și procedura privind rezervarea creditelor de angajament și a creditelor bugetare, lichidarea, oronanțarea și plata, aferente schemei de ajutor de stat instituite de prezenta ordonanță de urgență se aprobă prin ordin al ministrului Finanțelor.

"Restituirea de accize se aplică cu respectarea procedurilor specifice în domeniul ajutorului de stat, pentru motorina achiziţionată după data de 4 aprilie 2014 şi până la data de 31 martie 2019, dar cu încadrarea în creditele de angajament și bugetare aprobate prin legea bugetului de stat prin bugetul Ministerului Finanţelor Publice – Acţiuni generale, la o poziție distinctă, prin crearea unui nou program în cadrul Anexei nr. 3/65/27", se arată în proiectul de act normativ, mai arată Mediafax.

Pentru acest program nou creat vor fi suplimentate creditele de angajament şi bugetare cu 40 milioane lei, prin reducerea bugetului pentru programul "'Ajutoare de stat pentru finanțarea proiectelor pentru investiții".
Cheltuielile pentru finanțarea schemei de ajutor de stat se consideră angajamente legale și, respectiv, angajamente bugetare de la data de 1 ianuarie a fiecărui an, cu întreaga sumă a creditelor de acest tip aprobate anual în bugetul MFP – Acțiuni generale cu această destinație.

Deciziile de restituire avizate care depășesc creditele bugetare aprobate anual pentru finanțarea schemei de ajutor de stat, inclusiv cele pentru care nu se poate efectua plata ca urmare a completării unor informații eronate, se restituie Autorității Rutiere Române.

Cele mai citite

Deficitul comercial al României a crescut cu 17,2% în primele zece luni, au scăzut exporturile, iar importurile au crescut

Această evoluție atrage atenția asupra vulnerabilităților structurale ale economiei românești Exporturile României au înregistrat o scădere de 1,2% în primele zece luni ale anului 2024,...

Viktor Orban s-a întâlnit cu Trump și Elon Musk la Mar-a-Lago

Cei doi lideri s-au întâlnit și în iulie și au discutat despre „posibilitățile păcii” Premierul ungar Viktor Orban s-a întâlnit cu Donald Trump și miliardarul Elon Musk...

Pentru a 12-a noapte consecutivă mii de oameni s-au adunat în fața Parlamentului din Tbilisi

Mii de georgieni pro-UE s-au adunat luni în faţa clădirii Parlamentului de la Tbilisi pentru o a 12-a noapte consecutivă de proteste față de...
Ultima oră
Pe aceeași temă