17.4 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăExecutări la "Prima casă"

Executări la “Prima casă”

Cumpărătorii de locuinţe prin Programul „Prima Casă” îşi pot ceda contractele, a decis Guvernul. Măsura se aplică şi clienţilor cu credite luate în prima fază a programului „care se află în curs de executare silită”, spun surse RL.

Guvernul României a decis să elimine din ordonanţa privind „Prima Casă” prevederea care garanta debitorilor un spaţiu minim de locuit în cazul în care ajungeau în postura de restanţieri. De asemenea, băncile vor avea li­bertatea de a găsi clienţi noi care să preia locuinţele, dar şi ratele restanţierilor. Noile reguli se pot aplica inclusiv anumitor persoane care au contractat deja un credit prin intermediul programului guvernamental. „Dacă forma actuală a modificărilor se menţine, ele se vor aplica inclusiv persoanelor care se află la momentul publicării legii în procedură de executare silită”, a explicat pentru RL un oficial al Fondului de Garantare a Creditelor, care a lăsat de înţeles că la instituţia pe care o reprezintă au ajuns deja câteva dosare pentru executarea garanţiilor.

De altfel, preşedintele FNGCIMM, Aurel Şaramet, declarase în mai multe rânduri că apariţia unor situaţii în care clienţii nu mai achită ratele la creditul de „Prima Casă” ar fi un fapt absolut normal în contextul în care aceste împrumuturi reprezintă în sine un credit ipotecar standard.

Guvernul se fereşte de plata garanţiilor

Prin adoptarea noilor prevederi, „Prima Casă” îşi pierde aproape integral componenta de program social. Atât renunţarea la „spaţiul minim de locuit” acordat debitorilor cu probleme, cât şi introducerea posibilităţii de a transfera creditele cu pro­bleme au menirea de a evita plata efectivă a garanţiilor de către Guvern. „Pentru a preveni ­executarea garanţiilor executate de stat, banca are dreptul de a găsi un client eligibil care să preia ratele şi creditul”, arată Ioana Muntean, purtătorul de cuvânt al Guvernului. Programul „Prima Casă”, în forma lor actuală, permite contractarea unor credite imobiliare cu garanţia statului în valoare de maximum 60.000 de euro pentru achiziţie, 70.000 de euro pentru construcţie şi 75.000 de euro pentru construcţie în asociere cu alte persoane. Dobânda maximă stabilită prin lege este ROBOR+2,5% pentru lei şi EURIBOR+4% pentru euro. În programul de anul acesta nu s-au dat credite pentru construcţie din lipsa normelor. 

REGULI NOI

Asupra terenului pe care se va construi locuinţa va fi instituită ipotecă de gradul I în favoarea statului şi ipotecă de gradul II în favoarea băncii.

Constructorul locuinţei va trebui să nu aibă restanţe mai mari de 60 de zile la plata obligaţiiilor bugetare şi va fi obligat să aducă o garanţie de 10% din valoarea de deviz a construcţiei.

Durata construcţiei va fi de maximum 18 luni, cu posibilitatea unei prelungiri de 12 luni. În această perioadă, proprietarii vor plăti băncii doar dobânzile şi comisioanele, fiind scutiţi de rate.

Proprietarul sau proprietarii vor aduce un aport propriu de minimum 5% din valoarea estimată a lucrării, similar cu avansul de 5% cerut pentru creditele destinate achiziţionării de locuinţe.

 

 

Cele mai citite

Începe Festivalul Culturii Române de la Cracovia, organizat de ICR Varșovia. Cea de-a XIV-a ediție stă sub semnul schimbărilor din 1989

În perioada 8-12 mai 2024, Institutul Cultural Român (ICR) de la Varșovia va marca 35 de ani de la prăbușirea regimurilor comuniste din Europa...

Rusia amenință că va lovi instalații militare britanice după declarațiile lui David Cameron

Armata rusă ar putea lovi ”orice instalaţie sau echipament militar britanic pe teritoriul ucrainean şi nu numai”, în cazul în care Kievul va folosi...

Polonia verifică dacă judecătorul fugit în Belarus a spionat împotriva țării sale

Tomasz Szmydt, un judecător de la un Tribunal administrativ din Varşovia, a cerut luni azil în Belarus, spunând că a acţionat în semn de...
Ultima oră
Pe aceeași temă