15.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăEXCLUSIV. Procurorii lucrează împotriva statului?! Parchetul pare să ajute la vânzarea Rex...

EXCLUSIV. Procurorii lucrează împotriva statului?! Parchetul pare să ajute la vânzarea Rex Mamaia, aflat sub anchetă penală

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul București cer să nu fie pus sechestru pe proprietățile Hotelului Rex din Mamaia, anchetat într-un dosar de evaziune fiscală și delapidare. Alex Florența, favorit pentru a deveni noul procuror general, va avea o mare responsabilitate în dosarul în care statul român se poate număra printre principalii prejudiciați.

Surse din avocatură au explicat, pentru “România liberă” că la ultima înfățișare în dosarul penal în care Hotelul Rex din Mamaia și doi dintre deținătorii acestuia, Carmen Palade și fiul ei, Rani Palade, sunt anchetați pentru evaziune fiscală și delapidarea Unirea Shopping Center (Magazinul Unirea), procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul București au susținut în fața instanței că nu este necesară măsura sechestrului pe proprietățile unității hoteliere.

Adrian Țîrlea este prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul București.

Situația este curioasă, în condițiile în care există temerea, din partea părților ce acuză prejudiciul, că familia Palade intenționează să vândă Rex Mamaia, iar tranzacția ar fi greu de controlat.

Informații, conform cărora Carmen Palade s-ar fi înțeles deja cu israelienii de la Hagag Development Europe pentru vânzarea Hotelului Rex, circulă de multe luni în spațiul public.

În cazul în care o parte din banii obținuți pentru vânzarea unității hoteliere vor fi livrați într-un cont deținut de Carmen Palade într-un offshore, atât Magazinul Unirea, cât și statul român vor mai avea șanse minime de a recupera prejudiciul.

Scenariul enunțat mai sus pare tot mai plauzibil, având în vedere că, așa cum a arătat “România liberă”, Carmen Palade pregătește vânzarea Rex Mamaia către Hagag, la un preț mult mai mic decât cel al pieței.

“România liberă” a solicitat Parchetului de pe lângă Tribunalul București să precizeze motivele pentru care procurorii săi s-au exprimat contra instituirii sechestrului pe proprietățile Hotelului Rex din Mamaia.

Până în acest moment, nu am primit niciun răspuns.

Vom publica precizările Parchetului de pe lângă Tribunalul București, atunci când le vom primi.

Instanța de judecată nu s-a pronunțat încă.

Ce va face noul procuror general?

În acest moment, se așteaptă numirea de către președintele Klaus Iohannis a noului procuror general al României.

Favorit este Alex Florența, propus de ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, și validat de Consiliul Suprem al Magistraturii (CSM).

Noul procuror general va avea o mare responsabilitate în dosarul menționat mai sus, având în vedere că, în situația în care speța nu este gestionată bine, statul român ar fi unul dintre principalii prejudiciați.

Cum s-a pregătit vânzarea Rex Mamaia

După cum arată datele de la Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), cele mai multe părți sociale la REX MAMAIA SRL, societate ce deține în prezent Hotelul Rex din Mamaia, aparțin Zincăi Palade, mama celei care a negociat și în trecut vânzarea imobilului, Carmen Palade, și bunica lui Rani Palade.

Carmen Palade

Potrivit ONRC, Zinca Palade este asociatul majoritar al societății REX MAMAIA SRL, având o cotă de participare la beneficii și pierderi de 98,97%.

Tot potrivit datelor de la ONRC, Carmen Palade, care a negociat, în urmă cu câțiva ani, vânzarea Hotelului Rex din Mamaia către omul de afaceri George Becali și care, potrivit informațiilor deținute de “România liberă”, în prezent, negociază vânzarea hotelului către compania israeliană Hagag Development Europe, figurează ca  asociat cu o cotă de participare de 0,515% din capitalul social al societății REX MAMAIA SRL.

De asemenea, Rani Palade figurează ca asociat cu o cotă de participare de 0,515% din capitalul social al societății REX MAMAIA SRL.

Suspect este că familia Palade vrea să vândă Rex Mamaia către Hagag, pentru doar 3 milioane de euro, potrivit informațiilor cotidianului național “România liberă”, mult sub prețul pieței, în condițiile în care omul de afaceri George Becali a afirmat public că este dispus să ofere și peste 10 milioane de euro pentru unitatea hotelieră de la malul Mării Negre.

Persoane suspecte, în afacerea Rex

Fără sechestru pe proprietățile Rex Mamaia și cu refuzul statului român – prin Ministerul Culturii și, ulterior, prin Primăria Municipiului Constanța – de a-și exercita dreptul de preempțiune asupra imobilului-monument istoric, familia Palade are cale liberă pentru a finaliza tranzacția cu Hagag.

Dovadă în acest sens este și înființarea societății Hagag Rex Mamaia SRL, cu sediul în Capitală, controlată de omul de afaceri israelian Ziv-Asher Tetelman, trimis în judecată de DIICOT, alături de fostul președinte al FRF Mircea Sandu, într-un dosar de fraudă financiară.

Anchetatorii acuză producerea unui prejudiciu de aproximativ patru milioane de lei, în dosarul bazei sportive din Buftea.

Informațiile obținute de reporterii “România liberă” arată că în dosarul menționat apare și numele companiei israeliene Hagag Development Europe.

Potrivit datelor preluate de mass-media din rechizitoriu, ”partenerul” de dosar al lui Mircea Sandu, omul de afaceri Ziv – Asher Tetelman ar fi intrat pe fir și ar fi aflat de planurile de ridicare a bazei prin prisma relației avute cu fiica fostului șef FRF, Raluca Sandu.

”Astfel, prin prisma legăturii personale cu fiica inculpatului S.M. , inculpatul T.Z.A. a aflat că la nivelul Federației urmează a se face demersuri în vederea obținerii unei finanțări din partea Federației Internaționale de Fotbal Asociație (FIFA) respectiv al Uniunii Europene de Fotbal Asociație (UEFA) în cadru programul „HatTrick”, care prevedea construirea unei baza sportive la Buftea, jud. Ilfov. (…) Acesta (nns. T.Z.A. ), aflându-se în relații de prietenie cu * , fiica inculpatului S.M. (la momentul respectiv președintele Federației Române de Fotbal), a întrevăzut posibilitatea de a obține sume de bani semnificative prin însușirea acestora din patrimoniul Federației”, notează procurorii în rechizitoriul citat de mainnews.ro.

Tetelman ar fi procedat în așa fel, încât licitația să fie câștigată de o anumită firmă.

Urmărește România Liberă pe  Facebook și Google News

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

VIDEO. Zeljko Kopic, înaintea meciului cu FC Voluntari: „Este un joc crucial pentru noi”

Zeljko Kopic, antrenorul lui Dinamo, crede că partida cu FC Voluntari, din etapa a 7-a a play-out-ului, care se va disputa în această seară...

Nicu Ștefănuță: „În sfârșit, directiva privind violența împotriva femeilor a fost adoptată”

În ultima sesiune plenară din legislatura actuală, Parlamentului European a votat primul act legislativ al UE privind violența împotriva femeilor și violența domestică, care...

Cursa pentru București. Gabriela Firea: „Am încredere în şansele mele, pentru că Bucureştiul arată mult mai rău decât acum patru ani”

Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că are încredere în şansele sale la alegeri, deoarece, după propriile spuse, Bucureştiul arată „mult...
Ultima oră
Pe aceeași temă