20.6 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024

Evolutii mixte

Ziua de ieri a reprezentat ultima sedinta de tranzactionare din luna martie, cu implicatii si asupra cotatiilor pietei futures (piata in care pozitiile ramase deschise la scadenta sunt marcate la pretul mediu zilnic al pietei spot).
Valoarea schimburilor s-a cifrat la 72,94 milioane de lei, echivalentul a 21,67 milioane de lei. Au fost raportate o serie de tranzactii in sectiunea Deal care au totalizat 25 milioane de lei (reprezentand aproximativ 35% din rulajul total bursier de ieri).
Indicii bursieri au avut evolutii mixte. BET-C a inchis piata in usoara crestere, cu 0,05%, reflectand o tendinta generalizata usor ascendenta, 28 dintre emitenti inchizand piata in crestere si doar 17 dintre acestia pe scadere.
Indicii BET si BET-FI au inregistrat usoare corectii de pana la 0,5%. In cazul BET-FI, tendinta descendenta s-a creat pe finalul sedintei, fiind oarecum conjuncturala.
Desi ultimele raportari de detineri de peste 1% din capitalul societatilor de investitii financiare de catre grupuri ce actioneaza in mod concertat (legea limitand detinerile maxime la 1% si impunand obligativitatea vanzarii pachetelor excedentare) nu sunt deloc favorabile, in ultimele doua sedinte ale saptamanii s-a putut constata aparitia de ordine de cumparare destul de importante. Cele mai mari doua detineri raportate pana acum totalizeaza 12,5% din capitalul social al SIF Banat-Crisana. Acestea au fost raportate de Banca Transilvania, care impreuna cu un grup de persoane fizice si juridice detine 7,968%, si de Ampelus Holding Limited, care detine singur 4,6% din capitalul social al SIF1.
La finalul sedintei, vanzatorii s-au dovedit mai agresivi, o posibila explicatie fiind aceea ca este ultima zi din luna si reprezinta referinta pentru marcarea profiturilor (sau pierderilor) de pe piata futures.
Ca in sedinta precedenta, la inchiderea bursei SIF2 consemna cea mai mare crestere dintre SIF-uri, de 1,05% in conditiile unui pret de referinta de 2,92 lei (peste pretul mediu al sedintei, de 2,9 lei).

Iulian Panait
Iulian Panaithttp://iulian-panait
Iulian Panait - analist KTD Invest
Cele mai citite

Parașutiștii și echipajul de zbor, în pericol din cauza închirierii avioanelor AN-2 scoase din uz

Un recent accident aviatic petrecut la Aerodromul Spătaru din Buzău a adus la lumină o situație îngrijorătoare în cadrul Ministerului Apărării Naționale (MApN)....

Bărbatul acuzat de tentativă de asasinat asupra premierului slovac Robert Fico a fost plasat în arest preventiv

Un tribunal slovac a decis sâmbătă plasarea în arest preventiv a bărbatului acuzat de tentativă de asasinat împotriva prim-ministrului Robert Fico, a declarat purtătoarea...

Alexandru Rafila e convins: “Calitatea asistenţei medicale se va îmbunătăţi simţitor”

La ceremonia oficială de inaugurare a lucrărilor de construcție a Spitalului Regional de Urgență Cluj, desfășurată sâmbătă, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a subliniat că...
Ultima oră
Pe aceeași temă