7.6 C
București
luni, 25 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăEuro ar putea creşte înainte de reuniunea BCE

Euro ar putea creşte înainte de reuniunea BCE

Evoluţia euro/dolar arată o stabilitate a ratei de schimb la valoarea de 1,3860, stabilitate care ar putea fi afectată până joi după amiază, când are loc şedinţa Consiliului Guvernatorilor BCE, se arată într-un comentariu publicat miercuri în Le Figaro, potivit NewsIn.

Moneda unică pare să devină o valoare de refugiu, deşi această tendinţă este ameninţată de criza datoriilor suverane. Escaladarea tensiunilor în ţările arabe a propulsat preţul petrolului, dând motive de stres investitorilor, care se pun la adăpostul valorilor de refugiu: aurul, metalul care este căutat asiduu pe pieţe în momentele de incertitudine, a atins un vârf istoric de 1.435 de dolari uncia.

Francul elveţian, acelaşi tip de investiţie sigură, s-a apreciat atât faţă de dolar, care valorează 0,9280 franci elveţieni, cât şi faţă de moneda europeană, care se vinde acum cu 1,2785 franci elveţieni, relatează Le Figaro.

În ceea ce priveşte dolarul, datele sunt diferite. Moneda americană pare să-şi fi pierdut, de câteva săptămâni, statutul său de valoare de refugiu. Totuşi, când şeful Rezervei Federale (Fed), Ben Bernanke, declară că economia mondială este în pericol, dolarul reacţionează pozitiv. Aşa s-a întâmplat şi marţi seară, când preşedintele Fed a spus că „o creştere continuă a preţurilor materiilor prime va frâna creşterea economică şi va afecta stabilitatea preţurilor”. După această declaraţie, dolarul s-a apreciat.

În afara acestor momente, devenite excepţionale, dolarul este orientat, global, spre o tendinţă descendentă. Începând cu 24 ianuarie, dată la care s-au declanşat protestele din Egipt, dolarul a pierdut teren faţă de toate valutele importante (în afară de dolarul neozeelandez).

Şansele ca euro să devină monedă de rezervă sunt totuşi mici, din moment ce creşterea valutei se explică prin faptul că Banca Centrală Europeană (BCE) are tendinţa de a majora dobânda-cheie mai rapid decat Fed, care estimează că riscul de inflaţie este „redus” în Statele Unite.

În Europa, preţurile au crescut (+2,4% în luna februarie) iar Banca Centrala Europeană şi-a fixat ca obiectiv o inflaţie sub 2%. Pentru a-şi atinge ţelul, BCE trebuie să opteze pentru o creştere a dobânzii de politică monetară.

Timp de 11 ore, miercuri, un euro s-a tranzacţionat cu aproape 1,38 dolari, foarte aproape de maximul anual de 1,3862. Dacă dobânda-cheie, menţinută la 1% din mai 2009, nu va fi crescută în urma şedinţei de joi a Consiliului Guvernatorilor BCE, acest lucru s-ar putea întâmpla oricum până la vară, potrivit analiştilor citaţi de Le Figaro.

Cele mai citite

Un avion de marfă DHL s-a prăbușit în apropierea aeroportului Vilnius din Lituania: un mort și trei răniți

Un avion cargo Boeing 737-400 operat de Swiftair pentru DHL s-a prăbușit luni dimineața în apropierea Aeroportului Vilnius din Lituania, provocând moartea unui membru...

Calea Victoriei din Bucureşti, în topul celor mai scumpe artere comerciale din lume

Calea Victoriei, principala arteră comercială din România, a urcat pe locul 38 la nivel global în clasamentul celor mai scumpe destinaţii de retail, conform...

Referendumul din București: Peste 60% răspunsuri „Da” la toate cele trei întrebări

Rezultatele parțiale ale referendumului organizat duminică în Capitală arată o susținere majoritară pentru cele trei propuneri supuse votului. Conform datelor anunțate de Autoritatea Electorală Permanentă...
Ultima oră
Pe aceeași temă