14.1 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăEliminarea impozitului de 3% pe venit baga in faliment jumatate din microintreprinderi

Eliminarea impozitului de 3% pe venit baga in faliment jumatate din microintreprinderi

» Microintreprinderile inactive sau cele create cu scopul vadit de a derula activitati ilicite vor fi inchise ca urmare a introducerii cotei de impozitare de 16% pe profit.

Eliminarea impozitului de 3% pe venit pentru microintreprinderi este o masura normala prin care se face "curatenie" in sistem, desi perioada in care a fost introdusa aceasta masura este nepotrivita, sustin specialistii.
"Este o masura normala, intrucat foarte multe microintreprinderi erau create  ca vehicule pentru a evita plata sumelor restante la fisc. Singura problema care se pune este ca aceasta masura vine intr-o perioada nepotrivita, de criza economica, in care firmele intampina dificultati economice", spune  Arin Octav Stanescu, presedintele Uniunii Nationale a Practicienilor in Insolventa din Romania (UNPIR).
Pana anul acesta, microintreprinderile beneficiau de un regim privilegiat de impozitare, care le permitea fie sa achite impozitul pe profit de 16%, fie un impozit de 3% pe venit, insa de la inceputul anului 2010 s-a eliminat varianta impozitului pe venit. La acesta se adauga impozitul pe dividende, de 16%.

Potrivit datelor Oficiului National al Registrului Comertului, la nivelul anului 2009 aproximativ 280.000 de firme erau inregistrate ca microintreprinderi, cu mai putin de noua angajati si venituri anuale sub 100.000 euro.
In opinia lui Arin Octav Stanescu, masura nu a fost menita sa aduca mai multi bani la bugetul de stat, ci mai degraba pentru a elimina acele firme care erau infiintate special pentru a eluda legea si a evita plata datoriilor catre bugetul de stat, intrucat suma care va fi colectata la buget va fi modica.
"Este greu de presupus ca prin nivelarea cotei de impozit a fostelor microintreprinderi statul va obtine mai multe fonduri la buget", spune si Mirela serban, partener in cadrul firmei de consultanta, contabilitate si audit RM Audit.
Aceasta sustine ca  pentru circa 45-50% din microintreprinderi introducerea cotei de impozitare de 16% pe profit va insemna cel mai probabil falimentul, acestea neavand o marja de profit care sa acopere diferenta de la impozitul de 3% pe venit intr-un an  dificil din punct de vedere economic  precum cel in curs.

Conform studiilor R&M Audit, aproximativ 15-20% din fostele microintreprinderi se vor transforma in PFA (persoana fizica autorizata), in special cele care erau folosite exclusiv pentru primirea unor retributii salariale, fara a desfasura vreo alta activitate si deci fara a avea angajati.
In plus, o parte din microintreprinderi vor incepe sa plateasca noul impozit pe profit incarcand la maximum cheltuielile si apeland la o serie de alte inginerii financiare si fiscale la limita legalitatii.  Alte firme vor lua in calcul varianta functionarii sub umbrela unui offshore, avand in vedere costurile din ce in ce mai reduse si variantele de functionare din ce in ce mai simple care apar in acest sens, a conchis  Mirela Serban.

Cele mai citite

Kosovo are dificultăți în aderarea la Consiliul Europei

Prim-ministrul din Kosovo, Albin Kurti, a criticat miercuri condiţiile de aderare la Consiliul Europei, în special crearea unei structuri guvernamentale semiautonome pentru comunitatea sârbă,...

Puținele studii ale lui Piedone nu afectează activitatea de primar-gospodar: poți desena băncuțe și dacă știi să faci liniuțe și bastonașe

Ilustrație: Marian Avramescu Foarte mulți cârcotași au criticat studiile primarului sectorului 5 al Capitalei, Cristian Popescu – Piedone, candidat pentru funcția de edil-șef. Gurile rele...

Ucrainenii au dejucat un plan de asasinare a lui Zelenski chiar în ziua învestirii lui Putin la Moscova

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) anunță destructurarea unei rețele organizate de FSB care a recrutat doi colonei ai serviciilor ucrainene, pentru a-l asasina...
Ultima oră
Pe aceeași temă